• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Покровська МВА спільно з благодійниками розширює доступ до питної води в старостинських округах

eye

139

10.05.2024 10:10

Новини громад

img

З перших днів повномасштабного вторгнення одним із нагальних питань громади є пошук альтернативних джерел водопостачання. Через активні бойові дії Карлівське водосховище, яке знаходиться на лінії зіткнення, себе вичерпало. Тож громаді потрібно самостійно дбати про власне водозабезпечення.

Сьогодні в Покровській громаді облаштовано 309 свердловин, а також велика кількість колодязів. У планах керівників військової адміністрації  зробити всі населені пункти повністю автономними в забезпеченні систем водопостачання та водовідведення. 

Над вирішення «водного питання» працюють не лише власними силами, а й залучають партнерів – представників гуманітарних місій та благодійних фондів. 

Так, завдяки плідній співпраці Покровської МВА, БФ «Карітас Маріуполь» та Water Mission Ukraine майже 2500 мешканців Лисівського та Срібненського СО отримали можливість мати якісну питну воду.

Срібненський старостинський округ є одним з найвіддаленіших в громаді і його мешканці особливо гостро відчувають проблему з нестачею питної води.


У лютому 2024 року фахівці КП «Покровськводоканал» облаштували свердловину біля адмінбудівлі Срібненського СО. В рамках проєкту «Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні» благодійним фондом «Карітас Маріуполь» на свердловину було встановлене сучасне обладнання для фільтрування води.

«Срібненський СО — один з тих, що ми обрали для установки системи зворотного осмосу, яка очищує воду зі свердловини, аби забезпечити населення питною водою. Потужність встановленого обладнання — 5 000 літрів на добу. Були зроблені всі лабораторні дослідження, які підтверджують, що рідина відповідає всім стандартам питної води в Україні», — розповів заступник директора БФ «Карітас Маріуполь» Євген Чако.

Вода зі свердловини видається згідно з графіком - щоденно з 08:00 до 14:00. Додатково кожного тижня здійснюється підвіз питної води по деякім населеним пунктам цього старостату. У такий же спосіб забезпечують питною водою жителів і в інших старостинських округах.

«На території Срібненського старостинського округу цю воду отримують понад 900 осіб із 10 населених пунктів. Люди дуже задоволені: раніше вони були змушені купувати питну воду, а тепер же вона надходить безкоштовно. Зробити запаси щоденно мають змогу понад 100 осіб – не лише мешканці Срібного, а й сусідніх населених пунктів округу. Ми дуже вдячні благодійній організації, яка допомогла вирішити «водне» питання, яке гостро стояло вже протягом багатьох років», — зазначила начальниця Управління по роботі з приєднаними територіями Покровської МВА Олена Носач.

Крім того, завдяки БФ «Карітас Маріуполь» було встановлено додаткове обладнання, яке дало можливість працювати устаткуванню з очищення питної води постійно та без перерв, навіть за умови відсутності напруги в мережі.

За підтримки благодійників вирішено питання з водопостачанням й у Лисівському старостинському окрузі, де сьогодні проживають 1 500 осіб. 

«Аби набрати очищеної води, до місцевої адмінбудівлі, де вже облаштовано одну свердловину, люди приїжджають на автомобілях та велосипедах. Але цього джерела о не вистачало. Тепер в селі з’явилася ще одна точка роздачі води й люди мають змогу набрати її вдосталь», — розповіла начальниця відділу управління Лисівського старостинського округу Юлія Кабанець.


У Лисівці свердловину з фільтрувальним устаткуванням встановили БФ «Карітас Маріуполь» та Water Mission Ukraine в співпраці з Покровською військовою адміністрацією.
Як зауважив заступник начальника Покровської МВА Олексій Стебель, сьогодні розглядається можливість встановлення аналогічної системи очищення води у Новотроїцькому СО.

«Поява нових свердловин в старостинських округах – це спільний проєкт Покровської МВА та донорів. Свердловини ми пробурили власними силами, а ось обладнання, яке вкрай необхідне в умовах сьогодення та глобального дефіциту води, надали благодійні організації. Ми маємо амбітні плани щодо забезпечення водою мешканців всіх 41 населеного пункту громади, тож активно рухаємося в цьому напрямку», - зауважив Олексій Стебель.

 Також він повідомив, що в громаді вже заплановані роботи з буріння артезіанських свердловин. Наразі триває визначення місць їх потенційного розташування.

«Ми ведемо діалог з науковими інститутами, які можуть надати нам карти розташування води в Покровській громаді. Після цього за підтримки Донецької ОДА будемо виконувати роботи з буріння. Ця програма глобальна, бо стосується не тільки міста Покровськ, а й інших населених пунктів. Попередньо ми плануємо робити свердловини на території наших котелень. Це дасть змогу в умовах дефіциту води заповнити систему теплопостачання. Тут же буде організована і роздача води людям, які цього потребують», — додав Олексій Стебель.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

З палатами та операційними: у Покровську облаштовують лікарню під землею 

В умовах воєнного стану та з загостренням ситуації на Донеччині,  вкрай важливим є питання облаштування укриттів на базі соціально значущих об’єктів.

eye

48

Новини громад

20 травня 2024 18:43

Комфорт та зручність для пасажирів: КП «Покровськавто» продовжує заміну старих зупиночних павільйонів на нові

У Покровську вже не перший місяць активно тривають роботи з оновлення місць очікування громадського транспорту.

eye

42

Громада 1

20 травня 2024 15:30

Волонтерство під час війни: об’єднані зусилля заради Перемоги

Волонтерство під час війни набуло особливого значення, ставши незамінною складовою виживання та підтримки громадян. У цей важкий період волонтери виконують критично важливу роботу, забезпечуючи постачання харчових продуктів, медикаментів, одягу.

eye

31

Новини громад

20 травня 2024 14:25

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію