• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Єдність, що наближає мир: 9 травня українці відзначають День Європи

eye

116

09.05.2024 08:30

Новини громад

img

Це свято в Україні було запроваджено у 2003 і відзначалося у третю суботу травня, але вже другий рік поспіль українці  відзначають День Європи спільно з державами Європейського Союзу – 9 травня, як вияв усвідомлення нашої європейської ідентичності, нашої відданості ідеалам та цінностям демократії. 

Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". 

Метою такої спільности, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". 

Але на жаль, таке зло як війна прийшло на нашу землю. Прямо зараз тисячі українських Захисників та Захисниць б'ються за цінності, які закладені у підвалини об’єднаної Європи: права людини, людська гідність, демократія і верховенство права. 

Сьогодні, коли українці стали щитом на шляху загарбників і обламали зуби ординцям, які в імперському засліпленні почали марити вже не тільки Києвом і Львовом, але й Берліном і Парижем, Європа почула й зрозуміла Україну. Ми відчули справжню підтримку і невдавану симпатію. Європейський Союз стоїть пліч-о-пліч з Україною у нашій боротьбі проти російської агресії, а членство України в ЄС вже нікому не здається фантастичним.  

Синє європейське знамено з 12 зірками, що символізують повноту й досконалість майорить поруч з нашим синьо-жовтим стягом.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Повстане Україна. У Покровській громаді вшанували пам'ять дисидента Анатолія Лупиноса

Сьогодні, у День пам’яті жертв політичних репресій, мешканці Новотроїцького старостинського округу вшанували пам’ять українського політичного та громадського діяча, дисидента, члена УНА-УНСО, поета Анатолія Лупиноса.

eye

26

Новини громад

19 травня 2024 10:30

Сумна звістка: Покровська громада втратила ще одного Героя

16 травня, під час захисту Батьківщини, в зоні виконання бойових завдань на Херсонщині, героїчно загинув стрілець-санітар 3 відділення морської піхоти військової частини, матрос Михайло Маричев, 2003 року народження.

eye

37

Громада 1

18 травня 2024 15:30

За участю представників громад у Києві обговорили стратегію відбудови країни

15 та 16 травня в Києві вдруге пройшов УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС, ключовою темою якого стало відновлення України з урахуванням вимог безбар?єрності та інклюзивності.

eye

50

Громада 1

18 травня 2024 14:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію