• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Обережно кліщі!

eye

117

10.05.2024 12:05

Новини громад

img

 

Профілактика та наслідки від укусів кліщів

Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. У Покровській міській територіальній громаді відмічають збільшення їх чисельності. За 4 місяці 2024 року до лікувальних закладів громади з укусами кліщів звернулось 19 осіб, що вище середньообласного показника в 2,5 рози.

 Кліщі є переносниками збудників вірусних, інфекційних (рикетсіозних), бактеріальних захворювань людей та тварин. Вони поширюють іксодовий кліщовий бореліоз (хворобу Лайма) серед людей, піроплазмоз серед собак, в умовах України – ще й кліщовий енцефаліт, туляремію тощо. Від хворої до здорової людини збудники цих захворювань не передаються. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, їх можна занести до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Як вберегтися від кліщів

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:  

- одягатися в світлий однотонний одяг з довгими рукавами, що щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;  

- проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;  

- звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;  

- вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;  

- якщо разом з вами на природі перебував ваш пес, його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;

- використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції.  

Якщо Ви виявили кліща на шкірі:

1. Негайно зверніться до найближчого травмпункту.У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

2. Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася його частина, видаліть стерильною голкою.

Видаленого паразита необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити. За направленням лікаря у лабораторній мережі проводяться дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

3. Ретельно вимийте руки з милом.

4. Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.

Дотримуйтесь простих та доступних порад захисту від кліщів, бережіть себе та своїх близьких!

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

З палатами та операційними: у Покровську облаштовують лікарню під землею 

В умовах воєнного стану та з загостренням ситуації на Донеччині,  вкрай важливим є питання облаштування укриттів на базі соціально значущих об’єктів.

eye

48

Новини громад

20 травня 2024 18:43

Комфорт та зручність для пасажирів: КП «Покровськавто» продовжує заміну старих зупиночних павільйонів на нові

У Покровську вже не перший місяць активно тривають роботи з оновлення місць очікування громадського транспорту.

eye

42

Громада 1

20 травня 2024 15:30

Волонтерство під час війни: об’єднані зусилля заради Перемоги

Волонтерство під час війни набуло особливого значення, ставши незамінною складовою виживання та підтримки громадян. У цей важкий період волонтери виконують критично важливу роботу, забезпечуючи постачання харчових продуктів, медикаментів, одягу.

eye

31

Новини громад

20 травня 2024 14:25

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію