• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Виплати внутрішньо переміщеним особам: в УСЗН розповіли про зміни до законодавства

eye

143

07.05.2024 09:40

Громада 1

img

В Управлінні соціального захисту населення м. Покровськ розповіли стосовно кардинальних змін у наданні допомоги внутрішньо переміщеним особам, що відбулися в березні 2024 року.

Станом на 1 травня в Покровській громаді мешкає близько 12 тисяч ВПО. Велика кількість виплат, призначених цій категорії осіб, була подовжена автоматично.

Станом на ранок 6 травня, до управління соціального захисту населення звернулося 717 осіб, опрацьована більша кількість звернень, які зараз знаходяться на різних етапах проходження верифікації. В процесі призначення всі уповноважені особи отримають повідомлення про призначення або відмову.

Якщо раніше допомога виплачувалася всім, хто звернувся автоматично, головне, щоб була довідка ВПО, то наразі кожне звернення розглядається індивідуально. З моменту звернення виплата буде продовжена лише на 6 місяців.

Звернутися та подати заявку на отримання допомоги можна безпосередньо в Управлінні соціального захисту населення та за допомогою застосунку «Дія».

Всі заявки, які надходять опрацьовуються фахівці УСЗН. Управління проводить відповідну роботу та приймає рішення про призначення або відмову у виплатах.

«Спочатку проводиться превентивна верифікація. Потім надсилається запит про доходи до державної фіскальної служби та пенсійного фонду і приймається зважене рішення за допомогою всіх цих складових», – зазначила заступниця начальника УСЗН Олена Павленко.

З 1 березня відбулося автоматичне подовження фінансової допомоги деяким внутрішньо переміщеним особам, а саме:

- непрацездатним особам (пенсіонерам, особам з інвалідністю), в кого розмір пенсії не перевищує 9 449 грн;

- особам з інвалідністю 1 та 2 групи незалежно від розміру доходів;

- дітям-сиротам;

- якщо в складі сім'ї є діти з інвалідністю.

Якщо автоматичного подовження не відбулося, то представникам цих категорій потрібно самостійно звернутися в УСЗН.

Для того, аби зараз оформити допомогу на 6 місяців, можуть звернутися особи, які перемістилися або повторно перемістилися, до нашої громади з 1 січня 2022 року.

«Якщо у вас була довідка видана до цього періоду, право на отримання допомоги ви не маєте. Допомога відтепер призначається уповноваженій особі на сім'ю. Якщо в складі сім'ї є непрацездатна особа, або декілька таких осіб, працездатного віку і в них є діти до 18 років, які навчаються на онлайн або дистанційній формі навчання, то такій сім'ї допомога буде призначення за умови підтвердження цього. Але, якщо це один член сім'ї, то йому буде продовжено надання допомоги на 6 місяців, а якщо дві особи, то лише на 2 місяці», – пояснює Олена Павленко.

Якщо внутрішньо переміщена особа має вік 55 років і старше, не працюєте та стала на облік в центр зайнятості, то допомога такій особі буде розрахована з урахуванням її доходів.

Людям з інвалідністю 3 групи допомога призначається, якщо їх пенсія не перевищує 9 449 грн. Доходи військовослужбовців членів родини при цьому не враховуються. 

Якщо в сім'ї й відбуваються зміни, які впливають на право призначення допомоги, згідно з постановою, то протягом 14 днів уповноважена особа має повідомити орган соцзахисту населення про ці зміни.

«Тоді ми припинимо допомогу. Верифікація триває регулярно, і якщо це виявимо ми, то допомога буде припинена і всі надмір виплачені кошти мають бути повернені на рахунок Мінсоцполітики», – заступниця начальника УСЗН Олена Павленко.

Суми призначення допомоги особам з інвалідністю та дітям до 18 років – 3 000 гривень. Всім іншим – 2 000 гривень щомісяця.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Сумна звістка: Покровська громада втратила ще одного Героя

16 травня, під час захисту Батьківщини, в зоні виконання бойових завдань на Херсонщині, героїчно загинув стрілець-санітар 3 відділення морської піхоти військової частини, матрос Михайло Маричев, 2003 року народження.

eye

32

Громада 1

18 травня 2024 15:30

За участю представників громад у Києві обговорили стратегію відбудови країни

15 та 16 травня в Києві вдруге пройшов УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС, ключовою темою якого стало відновлення України з урахуванням вимог безбар?єрності та інклюзивності.

eye

46

Громада 1

18 травня 2024 14:15

Вітаємо працівників музеїв із професійним святом

Сьогодні, 18 травня, у всьому світі відзначають Міжнародний день музеїв, і ми приєднуємося до привітань на адресу всіх працівників музеїв. Це свято є особливо важливим для всіх, хто зберігає нашу культурну спадщину та передає її наступним поколінням.

eye

35

Громада 1

18 травня 2024 13:35

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію