• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Програма «Екологічними стежками України» - 2024: підтримка екологічного розвитку та психологічна реабілітація дітей Донеччини

eye

1539

02.05.2024 16:10

Громада 1

img

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зустрілась з директорами шкіл Покровської ТГ.

У 2020 році була розроблена програма «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020-2025 роки». Вона спрямована на розбудову якісної системи багаторівневої, інтегрованої та доступної екологічної просвіти та інформування відповідно до запитів суспільства, вимог інноваційного розвитку громад, європейських вимірів і стандартів для сталого розвитку Донецької області, розвиток екологічного мислення, формування екологічної культури та активної позиції у збереженні довкілля кожного громадянина і суспільства в цілому. Ініціатором створення цієї програми виступив Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА.

Партнерами програми також є Департамент освіти, Інститут післядипломної освіти та педагогічних працівників, а також громадська організація «Всеукраїнська екологічна ліга». В рамках цієї програми було передбачено навчання дітей заходу поводженню з побутовими відходами, енерго- та водозбереження. Дітей від дитячого садочка до старших класів вчать дбайливо ставитися до природного середовища.

В рамках цієї програми до 2022 року були надруковані та розповсюдженні в школах література та пізнавальні матеріали, що давало вчителям можливість сучасними методами передавати ці знання дітям. Дуже важливим напрямом було й позашкільне виховання дітей.

Зокрема, в рамках програми «Екологічними стежками рідної країни» діти мали можливість мандрувати всією Україною. Діти відвідували національні парки, знайомилися з історичними та культурними пам'ятками, проводили дослідження в природі. За межами своєї області вони побачили різні екосистеми. Діти зрозуміли, якою великою та цілісною є наша держава та чому її треба захищати. Також в рамках програми проводилися щорічні конкурси «Люби й знай свій рідний край».

Голова ВЕЛ Тетяна Тимочко повідомила, що за підтримки очільника Донецької обласної військової адміністрації Вадима Філашкіна у 2024 році ця програма також вже розпочата.


«Попри війну, Донеччина демонструє стійкість, прагнення до змін, віру в перемогу та підготовку умов до відновлення. Ми очікуємо, що в програмі цього року зможуть брати участь діти та вчителі з Донеччини, які не лише проживають тут зараз, але й ті, які виїхали за її межі до більш безпечних регіонів. Під час реалізації програми цьогоріч ми спрямували свої зусилля на психологічну реабілітацію дітей в природі, бо сама природа впливає на розвантаження та краще сприйняття інформації», – зазначила Тетяна Тимочко.

Мета програми «Екологічними стежками рідної України» — ознайомити дітей та молодь Донеччини з природною, культурною та історичною спадщиною України. Одне із завдань подорожей – психологічна допомога, реабілітація дітям, які постраждали від війни, дітям Донеччини, які або проживають зараз на території Донецької області або є внутрішньо переміщеними особами в інших областях. Оскільки ініціатором програми є Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА, великий акцент робиться саме на екологічній складовій, де вивчають природну спадщину, національно-природні парки та заповідники.



«Звісно, сьогодні нас всіх турбує те, яким буде наше оточення в майбутньому та в якому середовищі ми будемо жити. Саме тому екологічне виховання наших дітей є дуже важливим. Тож, коли минулого року відновили цю програму та запропонували нашим учням відвідати екологічні стежки України, звісно, ми погодилися, - розповіла начальниця відділу освіти Любов Воротинцева. – Першими ластівками були учні шкіл №9 та №12 і багатопрофільної гімназії. Загалом було дві поїздки, де близько 80 дітей змогли відпочити та дізнатися щось нове для себе. Ми сподіваємося, що співпраця буде продовжуватися і надалі. В цьому році ми можемо розраховувати на відправлення чотирьох груп від Покровська. Тож будемо формувати списки та мотивувати наших дітей брати участь у цій програмі».

У 2023 році збірна група з близько 80 дітей з Покровської громади відвідала місто Корсунь-Шевченківський у Черкаській області. База екологічної варти знаходилася у селі Виграїв, яке є дуже цікавим, бо має екологічні стежки.

«Діти були в захваті від інформації, яку отримували, та місцевості, яку бачили навколо себе. Вони також змогли відпочити від постійної напруги та звуків сирен. Крім того, було багато живого спілкування, якого їм так не вистачає у звичайному житті», – додала директорка ліцею №1 Євгенія Бакун.

Крім цього, на зустрічі обговорили програми сортування сміття та психологічної допомоги працівникам освітніх закладів: від педагогів до техперсоналу. Для впровадження останньої буде запущений пілотний проєкт, для участі в якому в Покровській громаді виберуть п’ять шкіл.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Чітке виконання батьківських обов’язків та добробут малолітніх мешканців громади під пильним контролем Покровської МВА

Під головуванням заступниці начальника Покровської міської військової адміністрації Наталії Іваньо відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини, під час якої було опрацьовано 44 питання порядку денного.

eye

12

Громада 1

17 травня 2024 09:35

БФ «Янголи спасіння» забезпечують наборами гігієни сім’ї з дітьми Покровської ТГ

Благодійний фонд «Янголи спасіння» за підтримки Агенства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та у співпраці з Покровською МВА організували видачу гігієнічних наборів для сімей з дітьми до 14 років у старостинських округах Покровської громади.

eye

46

Громада 1

16 травня 2024 16:00

Представники закладів культури Покровської громади зібрались на спільний семінар

Сьогодні під головуванням начальниці відділу культури та ОКС Олени Олехнович відбулось засідання-семінар для працівників клубних закладів, під час якого були оговорені нагальні питання роботи сфери культури та намічені плани на майбутнє.

eye

146

Громада 1

15 травня 2024 16:20

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію