• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

26 квітня - День пам'яті Чорнобильської трагедії

eye

74

26.04.2024 09:15

Новини громад

img

Вже 38 років Україна живе з болем Чорнобиля. Ця біда торкнулась майже кожної української родини, а її відголос хвилею радіоактивного пилу прокотився усім світом.

26 квітня стало брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей записано до літопису мужності, який назавжди залишиться у пам’яті українського народу.

Нещадний біль Чорнобиля опалив наші серця знову, коли 24 лютого 2022 року, у перший день повномасштабної російсько-української війни, російські танки увійшли у зону Чорнобильської АЕС, піднявши там хмари радіоактивного пилу. Російські окупанти захопили майданчик, де контролювалося безпечне зберігання відпрацьованого ядерного палива та здійснювався нагляд за реактором. Вони окопувалися в «Рудому лісі», чинили злочинні дії щодо персоналу станції, примушуючи його до роботи в умовах надмірного опромінення, цілеспрямовано обстрілювали та мінували територію, відмикали АЕС від зовнішнього живлення, яке необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива, наражаючи на ядерну небезпеку увесь світ.

Понад три тижні ЧАЕС перебувала під російською окупацією. Після відступу рашисти залишили після себе фортифікаційні об’єкти в місцях максимального радіаційного фону, розмародерені та забруднені радіацією офісні і виробничі приміщення, безлад, численні руйнування та гори бруду і сміття. Також окупанти повністю розграбували і знищили автоматизовану систему моніторингу радіаційного стану зони відчуження, вивезли унікальну радіологічну лабораторію та взяли в полон 169 українських захисників – військовослужбовців Національної гвардії України, які охороняли ЧАЕС. 

Сьогодні ворог продовжує тероризувати весь світ, погрожуючи ядерною зброєю. 

Ця небезпека все ще лишається реальною через невпорядковані ракетні обстріли та бомбардування, до яких вдається країна-агресор на території України. 

Протиставляючи себе цивілізованому світу, рф фактично шантажує його знищенням у відповідь на адекватні зусилля демократичних держав щодо встановлення миру на планеті. 

У 38-мі роковини Чорнобильської трагедії ми схиляємо голови  у пам`ять про тих, хто загинув у цій боротьбі, дякуємо мужнім ліквідаторам, які живуть серед нас, низько вклоняємося нашим захисникам, які боронять рідну Україну від російської орди, щиро дякуємо персоналу атомних станцій, які продовжують працювати у складних воєнних умовах, наближаючи Перемогу України.

Сердечно бажаємо вам і вашим родинам міцного здоров’я, життєвої енергії та наснаги, витримки і відваги, добробуту, мирного неба та Перемоги рідної України!

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Інформаційно-аналітичний проект «Спектри» для ветеранів та цивільних

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя. Цикл програм запустив Український ветеранський фонд разом з Мілітарним.

eye

26

Новини громад

06 травня 2024 16:49

У Покровську волонтери World Central Kitchen годують нужденних гарячими обідами

Під час війни людям, яки опинилися у скрутному становищі, важливо мати підтримку та отримувати допомогу. Саме цю місію виконує глобальна неурядова організація World Central Kitchen.

eye

31

Новини громад

06 травня 2024 15:20

Лише за минулий місяць лікарі ЦПМСД надали допомогу понад 8 тисячам пацієнтів

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги міста Покровськ продовжується активна медична робота, спрямована на забезпечення належного рівня медичної допомоги населенню.

eye

32

Громада 1

06 травня 2024 15:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію