• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Повідомлення про проведення громадського обговорення

eye

30

12.04.2024 17:04

Новини громад

img

На виконання розпорядження Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області від 28.12.2023 № 2386рг  «Про проведення громадського обговорювання (слухання) щодо зміни назви та перепрофілювання (зміну типу) Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №33 Покровської міської ради Донецької області», відповідно до Статуту територіальної громади міста Покровська Донецької області, затвердженого рішенням Покровської міської ради від 20.10.2016 № 7/21-5 «Про затвердження Статуту територіальної громади міста Покровська Донецької області»:         

1. Провести громадське обговорення у формі громадських слухань щодо зміни назви та перепрофілювання (зміну типу) Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №33 Покровської міської ради Донецької області» 27 травня 2024 о 14-00 годині. У зв’язку з проведення на території Донецької області бойових дій (введення на території України воєнного стану) масове зібрання людей є небезпечним для життя та здоров’я,  тому громадські обговорювання будуть проводитись в онлайн - режимі.

2. На обговорення виноситься  ПРОЄКТ РОЗПОРЯДЖЕННЯ  Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області «Про зміну назви та перепрофілювання (зміну типу) Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №33 Покровської міської ради  Донецької області», а саме у Шевченківську гімназію (зі структурним підрозділом початкова школа) Покровської міської ради Донецької області (скорочена назва Шевченківська гімназія), адреса: 85316, Донецька обл., м. Покровськ, смт.Шевченко,                  вул. Шкільна, 2.

3. Мета: взяти до уваги думки жителів Покровської міської територіальної громади Покровського району Донецької області, у тому числі  Шевченківського старостинського округу Покровської міської територіальної громади Покровського району Донецької області щодо перепрофілювання (зміни типу) Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №33 Покровської міської ради Донецької області.

4.  Обґрунтування.

  Відповідно до законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-ІІ», «І-ІІІ ступені». Натомість Закон містить терміни «початкова школа», «гімназія», «ліцей». У статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти» зазначено:

  • рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);
  • мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади;
  • рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради;
  • рішення про утворення початкової школи як структурного підрозділу у складі гімназії, його реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймає (приймають) засновник (засновники) такого закладу освіти;
  • під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

Відповідно до статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

  • початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;
  • гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;
  • ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Згідно зі статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Відповідно до Стратегії розвитку освіти Покровської міської ради Донецької області на 2021 – 2027 роки, затвердженої рішенням Покровської міської ради Донецької області                       від 18.08.2021  №8/14-17 зі змінами та доповненнями, внесеними розпорядженням Покровської військової адміністрації Покровського району Донецької області від 29.08.2023  №1306рг, перепрофілювання в закладах освіти Покровської міської ради Донецької області має відбутись до 2027 року. 

Необхідність перепрофілювання викликана низкою причин, серед яких:

  • невідповідність між динамікою зростання кількості учнів і кількістю вчителів;
  • низькою якістю освітніх послуг і високою вартістю навчання одного учня в закладі.

Для належного функціонування старшої школи потрібна достатня кількість учнів і вчителів, які володіють необхідною кваліфікацією. Фахова підготовка вчителів не відповідала виконуваній педагогічній діяльності, адже часто учителі викладали по 2-3 і більше навчальних предмети, які не відповідали їхньому фаху. 

Шевченківська загальноосвітня школи І-ІІІ ступенів №33 Покровської міської ради Донецької області не може бути ліцеєм та забезпечити здобуття профільної середньої освіти, для започаткування та провадження освітньої діяльності ліцею у його складі має бути створено та функціонувати не менше двох класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти (Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» № 1658-ІХ).

Учням старшої школи було запропоновано навчання у ЗОШ №9 Покровської міської ради з 2022-2023 навчального року для  забезпечення рівного доступу до якісного профільного навчання у старшій школі та вирішення проблеми нестачі педагогічних кадрів.

5. Організатор та ініціатор громадських слухань: відділ освіти  Покровської міської ради Донецької області.

Відповідальна особа – начальник відділу освіти Покровської міської ради Донецької області Воротинцева Любов Іванівна.

Контактний тел.:+380662746211.

Усі пропозиції, зауваження та рекомендації приймаються в усній та письмовій формі до 15:00 год. 05 травня 2024 року за адресою: м.Покровськ, вул. Поштова, 14, електронна адреса: vopokrovsk@gmail.com.

Наголошуємо, що у громадських слуханнях з правом голосу можуть брати участь дієздатні жителі територіальної громади, місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстроване на території громади, в межах якої проводяться громадські слухання.

 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

«Ми стурбовані ситуацією на Донеччині та завжди готові підтримати цивільне населення», – Деніз Браун під час візиту до Покровська

Загострення військової ситуації на Донеччині та допомогу прифронтовим громадам регіону керівники Покровської МВА обговорили під час зустрічі з координаторкою ООН в Україні Деніз Браун, яка завітала до міста разом зі своїми колегами.

eye

28

Новини громад

01 травня 2024 14:56

Профілактика – запорука безпечних умов праці

Кожен з нас знає, що здоров'я – це наш найцінніший ресурс. Так само, як ми піклуємося про своє здоров'я, необхідно піклуватися і про "здоров'я" нашого обладнання.

eye

10

Новини громад

01 травня 2024 14:00

Підтримка цивільного населення: під час засідання обговорили питання інтеграції ВПО-мешканців громади та залучення переселенців до роботи

30 квітня під головуванням заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо відбулось засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення Покровської громади

eye

45

Громада 1

01 травня 2024 13:55

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію