• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Музейники Покровська ініціювали створення відкритого майданчика «Залізняк у міському просторі: (не) розказані історії»

eye

66

09.04.2024 13:59

Новини громад

img

З нагоди 131-річчя від дня народження відомого фотомитця Марка Залізняка, співробітники КЗ «Покровський історичний музей» ініціювали створення відкритого майданчика «Залізняк у міському просторі: (не) розказані історії».

Марко Микитович Залізняк - відомий селянин фотоаматор з села Сергіївка, «дідусь Донецької фотографії», - людина, яка змогла зафіксувати на фотоплівку докази жорстокої політики комуністичної влади спрямованої на знищення українського села на Донеччині. Його камера зафіксувала розкуркулення та відбирання хліба, колективізацію та її наслідки для селян. Зберігши знімки, лише після смерті Сталіна, Марко Залізняк написав коментарі до цих світлин. Все це стало вагомим підґрунтям для істориків та дослідників геноциду українського народу в роки Голодомору.

До ініціативи із задоволенням долучилася активна молодь - члени Молодіжної ради Покровська.

«Ми, як представники молоді, підтримуємо цю ініціативу, адже розуміємо, що це буде цікаво як для молоді, так і для пересічних громадян та гостей міста. Сьогодні, як ніколи, потрібно популяризувати особистостей, з якими безпосередньо пов’язане наше місто, адже лише знаючи наше минуле, ми можемо впевнено розвиватися, як майбутнє нашої держави» - зазначили представники молоді.

Як розповіла директорка КЗ «Покровський історичний музей» Ангеліна Рожкова, життя та творчість Марка Микитовича є цікавим ресурсом для дослідників, істориків та культурологів. Тож відправною точкою нашої  сьогоднішньої розмови про цю видатну людину стали роздуми Олександра Михеда - українського письменника, куратора мистецьких проєктів. На його думку, про Марка Микитовича потрібно зрозуміти одну просту й водночас складну річ: «Постать Марка Залізняка не може існувати зосібно від усього його спадку».

Запрошуємо всіх бажаючих завітати до громадського простору "ЗАЛІЗНЯК" в сквері Соборному, де відсьогодні можна знайти QR-коди, в яких розкривається історія Марка Залізняка, його розказані і не розказані життєві історії.

А для тих, хто не має можливості відвідати простір, музейники Покровська пропонують детальніше ознайомитися з інформаційним наповнення та віртуальною виставкою фотографій Марка Залізняка за посиланням.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У Покровській громаді розглядають можливість реалізації проєкту «Дитячий безпечний простір»

Начальник Покровської МВА Сергій Добряк разом зі своєю заступницею Наталією Іваньо провели зустріч із керівником гуманітарного центру ГМ  "Проліска" Донецької області Євгеном Ткачовим, під час якої обговорили питання щодо облаштування на базі укриттів дит

eye

41

Громада 1

30 квітня 2024 15:00

Від БО GEM 6000 родин з Покровської громади безоплатно отримали насіння

У рамках тісної співпраці з Global Empowerment Mission та Howard G. Buffett Foundation до Покровської ТГ надійшов черговий гуманітарний вантаж – посадковий матеріал для весняної посівної.

eye

36

Новини громад

30 квітня 2024 14:21

Знання - ключ до безпеки на роботі

Як показують результати аналізу нещасних випадків на робочих місцях, частою причиною травмування, включаючи випадки з летальним наслідком, є недостатнє або неналежне навчання з охорони праці.

eye

23

Новини громад

30 квітня 2024 14:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію