• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Представники Покровської МВА взяли участь у триденному форумі від Платформи сталого розвитку вугільних міст Донеччини

eye

99

30.03.2024 18:13

Новини громад

img

28-30 березня в Києві відбувся триденний захід “Трансформація вугільних регіонів: від теорії до реалізації проєктів” для представників вугільних громад Платформи сталого розвитку вугільних міст Донецької області. 

У заході взяли участь представники громад Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Львівської, Волинської областей, Рівненщини та Київщини.

Від Покровської громади участь у заході взяли заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо, керівник гуманітарного штабу Покровської МВА Дмитро Єрмолович, начальник управління стратегічного планування, зовнішніх зв’язків та комунікацій Олег Фролов та начальник житлово-комунального відділу Данил Проскуренко.

Метою цієї зустрічі стало не лише обговорення майбутнього Платформи, яка існує з 2018 року, але й обмін кращими практиками в контексті процесу відбудови України, а також розробка концепції нових проєктів для реалізації в громадах.

В перший день учасники заходу обговорили розробку планів та стратегій для комплексного відновлення та розвитку громад, які зіткнулися з викликами, пов'язаними з вугільною промисловістю та воєнними діями.

Основна увага була націлена на актуалізацію розуміння ситуації в шахтарських громадах та розробку політики відновлення. Важливою складовою цього заходу стало напрацювання конкретних дієвих підходів та ініціатив, які допоможуть шахтарським громадам адаптуватися до нових реалій, забезпечуючи їхнє соціально-економічне відновлення та стале майбутнє.

Спочатку повномасштабного російського вторгнення, в результаті бойових дій, постійних обстрілів, евакуації населення та відсутності електропостачання 11 державних шахт припинили свою роботу. Загалом за 2022 рік державними вугледобувними підприємствами України було видобуто 2,2 млн т рядового вугілля. Це на 3,3 млн тонн менше в порівнянні з 2021 роком. 23,9 млн тонн рядового вугілля було видобуто приватними підприємствами.

Як було зазначено в ході заходу, використання вугільної генерації буде скорочуватися до повного виведення з експлуатації у 2035 році. На заміну вугільній генерації буде використовуватися ТЕЦ та ТЕС на комбінованому паливі та ТЕЦ на біопаливі.

Підхід, який Україна застосовуватиме до реконструкції, також матиме вирішальний вплив на зелену трансформацію України. Однією з ключових цілей буде забезпечення різкого скорочення виробництва та споживання викопного палива та сприяння поетапної відмови України від вугілля до 2035 року з одночасним вжиттям заходів для уникнення негативних соціально-економічних наслідків для вразливих груп населення.

У другий день заходу увага була зосереджена на розгляді різноманітних ідей та ініціатив, спрямованих на трансформацію вугільних регіонів. У цей день учасники не лише ознайомилися з потенційними проєктами, але й працювали над об'єднанням громад навколо спільних ініціатив. Акцент було зроблено на сприянні та підтримці інтеграції ідеї та ресурсів для створення масштабних та ефективних проєктів.

Учасники активно долучались до дискусій та роботи в групах, щоб виробити конкретні напрацювання, які згодом експерти використають для підготовки проєктних заявок. Вони матимуть на меті залучення необхідного фінансування для реалізації цих проєктів.

У завершальний третій день форуму учасники сконцентрувалися на обговоренні переформатування «Платформи сталого розвитку вугільних міст Донецької області» відповідно до викликів та потреб учасників та розширення її діяльності на всі зацікавлені вугільні громади України. Платформа може виглядати як гнучка та комплексна модель співпраці, включаючи широке коло учасників від вугільних громад до освітніх установ та ОГС.

«Ми віримо, що спільними зусиллями ми зможемо змінити обличчя вугільних міст і створити стабільне, ефективне та зелене майбутнє для всіх мешканців. Важливо не лише говорити про цілі, але й активно діяти для їх досягнення. Платформа сталого розвитку вугільних міст — це наша спільна можливість втілити цільові орієнтири у реальність і зробити позитивні зміни в житті людей», — зазначила заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію