• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Профілактика онкозахворювань: лікарі закликають вчасно проходити медогляд 

eye

94

04.03.2024 19:56

Громада 1

img

На жаль, відсоток людей хворих на онкологію в Україні зростає. Це відбувається у зв'язку з екологією, з підвищеним рівнем стресу, а також з тим, що люди нехтують профілактичними оглядами у лікаря. 

Як зазначають фахівці Покровського Центру первинної медико-санітарної допомоги, за наказом МОЗ України № 504, людина, яка хоче перевірити стан свого здоров'я, може звернутися до свого сімейного лікаря. Фахівець надасть направлення на певні обстеження, які входять до безкоштовного пакету. 

«Пацієнти звертаються до нас вже коли є якась скарга за станом здоров'я. Просто на профілактичний огляд приходять дуже рідко. Так, коли пацієнт хоче перевірити своє здоров'я, ми надаємо йому відповідні направлення на безкоштовні обстеження», — розповіла сімейна лікарка ЦПМСД Катерина Ярова. 

До переліку безоплатних обстежень входять загальний аналіз крові та сечі, обстеження на рівень холестерину – для людей старше 40 років, флюорографія (один раз на рік) та мамографія (один раз на 2 роки). Також є можливість пройти обстеження на наявність прихованої крові в калі, для виявлення ранньої стадії онкології прямої кишки.  

Якщо під час первинного обстеження лікарі виявляють відхилення від норми, тоді пацієнту буде видано направлення на подальший огляд у вузьких спеціалістів та запропоновано профільне лікування.

За словами завідувача операційного відділення Обласного територіального медичного об'єднання міста Краматорськ Михайла Глянька, який проводить прийоми у Покровську,  онкологічний диспансер працює у звичному режимі, фахівці на місці та лікують пацієнтів.

«Захворюваність така сама, як і в довоєнний період. Обслуговуємо всіх, хто звертається до нас в повному обсязі. Також проводяться операції на нашій базі, зокрема гінекологічного та мамологічного характеру, операції на печінці, на лор-органах. Це досить широкий спектр. Деякі фахівці виїхали, але попри це, всі, хто звертається до нашого диспансеру, отримують діагностику, консультацію та лікування. Ми маємо змогу в повному обсязі проводити оперативне втручання, працює хімієтерапевтичне відділення та променева терапія. Також у нас є можливість консультувати людей фахівцями з інших областей, які приїздять до нас», — розповів лікар хірург-онколог вищої категорії Михайло Глянько.

Також фахівці зазначають, що кожна жінка повинна серйозно ставитися до свого здоров'я та регулярно відвідувати гінеколога, адже це важливо в будь-якому віці.

«Кожна жінка повинна проходити огляд у гінеколога щонайменше один раз на рік. Вона приходить до нас на огляд в жіночу консультацію, ми її оглядаємо, беремо цитологічний мазок  та проводимо мамологічний огляд, а також даємо направлення на аналізи. На зараз, доволі часто у жінок приходять погані цитологічні мазки. Але ми проводимо додаткове обстеження й аналізи приходять вже покращені. Звісно, бувають випадки, коли ми жінок направляємо на консультацію до онко-гінеколога», — зазначила завідувачка консультативно-поліклінічного відділення Перинатального центру II рівня Світлана Пономарьова.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Юридичні консультації в Покровську: допомога та підтримка для мешканців

З початку повномасштабної війни юристи БФ «Право на захист» проводять безоплатні консультації населенню Покровська та допомагають вирішити велику кількість юридичних питань.

eye

32

Громада 1

26 квітня 2024 16:45

Підтримка покровчан у Закарпатті: представник Покровської МВА завітав до вихованців «Милосердя»

Уже майже місяць минув з моменту, коли ЦКРОІ «Милосердя» був релокований до села Нересниця Тячівського району Закарпатської області. Велику роль у цьому відіграли представники як державних органів влади, так і місцевого рівнів, які приклали багато зусиль

eye

33

Громада 1

26 квітня 2024 15:30

Зустріч із благодійниками: обговорення нагальних питань та організації гуманітарної допомоги

Начальник Покровської МВА Сергій Добряк разом зі своєю заступницею Наталією Іваньо зустрілися з представниками благодійного фонду «Lukraine», серед яких був і його директор Кім Ченбау, щоб обговорити подальшу співпрацю у вирішенні гуманітарних питань.

eye

38

Громада 1

26 квітня 2024 14:05

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію