• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Новий етап земельної реформи: що зміниться для місцевих землекористувачів 

eye

156

05.01.2024 10:30

Громада 1

img

З 1 січня 2024 року набули чинності зміни в земельному законодавстві, які повинні врегулювати питання ринкового ціноутворення на землі сільськогосподарського призначення, що своєю чергою гальмує розвиток ринкових орендних відносин та, відповідно, орендної плати за користування земельними ділянками цієї категорії.

Так, відтепер юридичним особам, що зареєстровані в Україні та засновниками яких є громадяни України та юридичні особи, дозволено купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського призначення, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв). Запобігання монополізації досягається за допомогою встановлення чітких обмежень на набуття у власність сільськогосподарських земель одним суб’єктом та пов’язаним з ним особам.

Як зазначив начальник Управління земельних ресурсів та АПР Дмитро Кюрджиєв, Запровадження обігу земель створить відповідну цінову пропозицію на землі сільськогосподарського призначення, упередить знецінення земельних ділянок з одночасним впливом на формування ринкових цін на право емфітевзису(довгострокове відчужування та успадковування речового права на чуже майно, яке полягає у наданні особі користування чужою земельною ділянкою сільськогосподарських потреб з метою отримання плодів та доходів від неї з обов'язком ефективно її використовувати відповідно до цільового призначення) та суперфіцію(поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача).

Окрім цього, прийняті зміни дають можливість збільшення інвестиційних можливостей аграрного сектора та підвищення рівня мотивації праці через поєднання в особі громадянина України власника землі та виробника сільськогосподарської продукції.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Сумна звістка: Покровська громада втратила ще одного Героя

16 травня, під час захисту Батьківщини, в зоні виконання бойових завдань на Херсонщині, героїчно загинув стрілець-санітар 3 відділення морської піхоти військової частини, матрос Михайло Маричев, 2003 року народження.

eye

7

Громада 1

18 травня 2024 15:30

За участю представників громад у Києві обговорили стратегію відбудови країни

15 та 16 травня в Києві вдруге пройшов УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС, ключовою темою якого стало відновлення України з урахуванням вимог безбар?єрності та інклюзивності.

eye

21

Громада 1

18 травня 2024 14:15

Вітаємо працівників музеїв із професійним святом

Сьогодні, 18 травня, у всьому світі відзначають Міжнародний день музеїв, і ми приєднуємося до привітань на адресу всіх працівників музеїв. Це свято є особливо важливим для всіх, хто зберігає нашу культурну спадщину та передає її наступним поколінням.

eye

16

Громада 1

18 травня 2024 13:35

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію