• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

У Покровській громаді працюють над виявленням непереоформлених земельних ділянок 

eye

253

18.12.2023 15:25

Новини громад

img

Управління земельних ресурсів та агропромислового розвитку вживає заходи щодо виявлення земельних ділянок сільськогосподарського призначення, власники яких померли, а спадкоємці відсутні або не переоформили право власності на землю протягом встановленого законом строку. 

Цивільним кодексом України передбачено, що у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Така заява подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади.

За словами начальниками Управління земельних ресурсів та АПР Дмитра Кюрджиєва, на теперішній час з метою подальшого оформлення права комунальної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення до суду спрямовано 5 позовів про визнання спадщини відумерлою на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (паї). 

Також законодавством передбачено, що до прийняття спадщини спадкоємцями або набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця здійснюється охорона спадкового майна з метою його збереження. Уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування на підставі повідомлення, заяви або рішення суду про оголошення фізичної особи померлою чи за своєю власною ініціативою вживає заходів до охорони спадкового майна. Така особа або органи, що вживають заходів з охорони спадкового майна, мають право укладати договори з третіми особами, спрямовані на забезпечення охорони спадкового майна. 

Таким чином, спадкоємцям рекомендується подавати відповідні заяви на прийняття спадщини вчасно, інакше спадщина може бути визнана відумерлою і перейти у власність територіальної громади.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Юридичні консультації в Покровську: допомога та підтримка для мешканців

З початку повномасштабної війни юристи БФ «Право на захист» проводять безоплатні консультації населенню Покровська та допомагають вирішити велику кількість юридичних питань.

eye

32

Громада 1

26 квітня 2024 16:45

Підтримка покровчан у Закарпатті: представник Покровської МВА завітав до вихованців «Милосердя»

Уже майже місяць минув з моменту, коли ЦКРОІ «Милосердя» був релокований до села Нересниця Тячівського району Закарпатської області. Велику роль у цьому відіграли представники як державних органів влади, так і місцевого рівнів, які приклали багато зусиль

eye

33

Громада 1

26 квітня 2024 15:30

Зустріч із благодійниками: обговорення нагальних питань та організації гуманітарної допомоги

Начальник Покровської МВА Сергій Добряк разом зі своєю заступницею Наталією Іваньо зустрілися з представниками благодійного фонду «Lukraine», серед яких був і його директор Кім Ченбау, щоб обговорити подальшу співпрацю у вирішенні гуманітарних питань.

eye

37

Громада 1

26 квітня 2024 14:05

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію