• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

У пам’яті назавжди! У Покровську вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

eye

294

14.12.2023 12:07

Новини громад

img

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною власного життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що трапилася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС.

Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком. День вшанування ліквідаторів наслідків аварії багато хто називає просто Днем ліквідатора.

З цієї нагоди біля пам’ятного знаку ліквідаторам аварії Чорнобильської АЕС у Покровську відбулось урочисте покладання квітів за участі заступників голови Донецької ОДА Вадима Філашкіна та Юлії Костюніної, керівників районної та міської військових адміністрацій Володимира Замотаєва та Сергія Добряка, представників адміністрації та силових структур. 

Нині у Донецькій області проживає 3746 громадян, які мають статус ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, з яких 200 – у Покровській громаді. 

«Щорічно саме цього дня ми вшановуємо пам'ять тих, хто поклав своє життя і зупинив розповсюдження радіації. Донецька область продовжує працювати з відповідною категорією осіб щодо їх соціального захисту. Продовжують діяти як державні, так і обласні програми. Ми закінчуємо виплату щорічну за рахунок обласного бюджету. Вона буде виплачена усіх ліквідаторам, які подали відповідний пакет документів в не залежності від того, перебувають вони на території Донеччини чи евакуйовані в інші регіони. На ці цілі виділено 2 млн грн, але поки не всі подались. На сьогодні це до 60% від загальної кількості. Згідно з новими змінами до законодавства всі 3746 громадян отримали нові посвідчення та всі обліковані», - зазначила заступниця начальника Донецької ОВА Юлія Костюніна.

Для мешканців Покровської громади, як і для всіх українців, Чорнобиль є незагоєною раною. Чимало наших земляків ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення зупинили невидимого і дуже підступного ворога – радіацію.

«Аварія на ЧАЕС – це національна трагедія. Але водночас це історія про незламних і відчайдушних. Про героїв-ліквідаторів. Пам’ятаємо полеглих. Шануємо і підтримуємо тих, хто встояв. Дякуємо за життя!» - підкреслила заступниця начальника Покровської МВА Олена Харчевна.

На жаль, багато кого з ліквідаторів вже давно немає серед живих. Хвилиною мовчання і квітами, які лягли до підніжжя пам’ятника, учасники заходу вшанували пам’ять загиблих та померлих героїв, які ціною власного життя закрили смертоносне дихання атомного реактора.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У рамках підготовки до наступного опалювального сезону в Покровську триває реконструкція теплових мереж

З метою підготовки до наступного опалювального сезону КП «Покровськтепломережа» вживає заходів для оптимізації системи теплопостачання в місті. Однією з ключових ініціатив стала реконструкція теплових мереж у мікрорайоні «Лазурний».

eye

21

Громада 1

03 травня 2024 18:30

Спортивна спільнота Покровської громади вшанувала пам’ять загиблого регбіста-воїна ЗСУ

Вшановуючи пам?ять члена збірної команди Донецької області з регбі Владислава Горбунова та з нагоди відзначення 10-річчя започаткування цивільно-військового співробітництва у Збройних Силах України у Покровську відбувся забіг.

eye

31

Громада 1

03 травня 2024 14:30

Дрібниці мають значення

Термін «ефект метелика» означає, що незначний вплив на систему може мати великі та непередбачувані наслідки, у тому числі в іншому місці.

eye

18

Новини громад

03 травня 2024 14:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію