• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Трудові мігранти – група ризику потрапляння в ситуацію торгівлі людьми

eye

198

14.12.2023 12:44

Новини громад

img

Проблема трудової міграції в Україні в умовах воєнного часу набула актуальності, оскільки політична та економічна нестабільність сприяє формуванню міграційних потоків.

Оскільки порушення законодавства в міграційній сфері пов’язані з правопорушеннями, які мають ознаки торгівлі людьми, Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці, в межах Меморандуму про співробітництво та партнерство між Державною службою України з питань праці та Державною міграційною службою України від 16.07.2021, долучилось до проведення спільних з територіальними органами Державної міграційної служби України профілактичних заходів з нагляду та контролю за виконанням законодавства в міграційній сфері під умовною назвою «Мігрант».

Торгівля людьми – найбільш жахлива проява соціального лиха у мирний час, а внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України ця проблема стала ще більш масштабною. Під загрозою торгівлі залишаються як особи, які вимушені виїхати за кордон, так і ті що залишились на території України та на тимчасово окупованих територіях.

Понад десяти мільйонів українців вимушені були покинути свої домівки задля збереження свого життя. Часто люди покидають свої домівки перебуваючи в нестабільному психічному та фізичному стані, і як наслідок люди розгублені, виснажені та налякані, тому не можуть сприймати інформацію критично, та стають легкою здобиччю для торгівців людьми.

Саме тому торгівцям людьми вдається легко ввести в оману людину, представляючись волонтерами, які нібито намагаються допомогти та розселити біженців, чи посприяти в працевлаштуванні.

В свою чергу, кожна людина, дотримуючись наступних правил безпеки зможе знизити ризик потрапляння до рук торгівців людьми:

1. Безпека документів –

- ніколи й нікому не віддавайте ваш паспорт чи документи, які ідентифікують вашу дитину;

- завчасно зробіть копії, зіскануйте чи сфотографуйте ваш паспорт та документи вашої дитини. Надішліть їх собі на електронну пошту чи збережіть їх на телефоні.

2. Безпека пересування -

- ретельно розплануйте маршрут вашої подорожі;

- намагайтеся не сідати у авто до незнайомих людей;

- якщо вам все ж таки потрібно сісти в авто до незнайомих людей, сфотографуйте його номер та надішліть вашим близьким;

3. Безпека спілкування -

- нікому не віддавайте свій мобільний телефон та інші засоби зв'язку;

- будьте обачні та недовіряйте сліпо випадковим незнайомим жінкам. Вони теж можуть бути залучені до торгівлі людьми;

- домовтеся зі своїми близькими про певне кодове слово чи знак, що буде означати небезпеку чи потребу у допомозі;

- щодня інформуйте близьких про ваше місцезнаходження та пропозиції, які вам надходять(наприклад про поселення, про працевлаштування, про оформлення документів).

Ознайомитись з інформаційними матеріалами можна на інформаційному порталі https://www.pratsia.in.ua/forced_labour.php.

Якщо ви потрапили у ситуацію торгівлі людьми або стали її свідком, звертайтеся до поліції за телефоном 102 (служба екстреної допомоги в ЄС 112) або на урядову гарячу лінію 1547.

Національна гаряча лінія з консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми (безкоштовно та анонімно щодня з 8:00–20:00): 0 800 505 501 або 527.?

La Strada (запобігання домашньому насильству, прав дитини, торгівлі людьми та гендерній дискримінації): 0 800 500 225 або 116 111.

Відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, Ви можете отримати на інформаційному порталі Держпраці: pratsia.in.ua.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У рамках підготовки до наступного опалювального сезону в Покровську триває реконструкція теплових мереж

З метою підготовки до наступного опалювального сезону КП «Покровськтепломережа» вживає заходів для оптимізації системи теплопостачання в місті. Однією з ключових ініціатив стала реконструкція теплових мереж у мікрорайоні «Лазурний».

eye

10

Громада 1

03 травня 2024 18:30

Спортивна спільнота Покровської громади вшанувала пам’ять загиблого регбіста-воїна ЗСУ

Вшановуючи пам?ять члена збірної команди Донецької області з регбі Владислава Горбунова та з нагоди відзначення 10-річчя започаткування цивільно-військового співробітництва у Збройних Силах України у Покровську відбувся забіг.

eye

23

Громада 1

03 травня 2024 14:30

Дрібниці мають значення

Термін «ефект метелика» означає, що незначний вплив на систему може мати великі та непередбачувані наслідки, у тому числі в іншому місці.

eye

15

Новини громад

03 травня 2024 14:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію