• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Увага! Сказ

eye

432

01.11.2023 16:43

Новини громад

img

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через:

  • укус;

  • подряпину та мікроушкодження шкіри;

  • потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

Початкові симптоми сказу у людей підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини, яка запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання.

  • Початкова стадія (триває до п’яти днів): наявні сліди від укусів, гризуть місце укусу, ласкаві, примхливі, насторожені одночасно, слабкий апетит, їдять неїстівне, слинотеча, блювота.

  • Збуджена стадія (2–3 дні): агресивні, збуджені, нападають, намагаються утекти, гризуть землю, їдять неїстівне, конвульсії, блювота, параліч, косоокість.

  • Паралітична стадія (2–4 дні): виснаження, повний параліч, смерть.

У разі підозри сказу тварини власник повинен негайно ізолювати тварину (з використанням спецодягу, захисних окулярів, гумових рукавичок), та звернутися до лікаря ветеринарної медицини (Покровська районна державна лікарня ветеринарної медицини розташована по вул. Котляревського, буд. 22 у м.Покровськ, телефони для зв'язку: (062)39-2-15-50, (050)9294364)

Хвору та підозрілу на сказ тварину лікувати або піддавати щепленню забороняється, оскільки таке захворювання у тварини не лікується.

У зв'язку з підтвердженням випадку захворювання в с. Сухий Яр Покровської міської територіальної громади Покровського району Донецької області, та накладення карантинних обмежень в радіусі 5 км строком на 2 місяці, просимо мешканців громади бути пильними та дотримуватися правил поведінки з тваринами.

 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Забезпечення дровами: спільні зусилля для підтримки населення громади

Під головуванням заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо відбулось засідання комісії з питань надання допомоги у вигляді дров окремим категоріям громадян Покровської громади для проходження зимового періоду на 2024-2025.

eye

61

Громада 1

09 травня 2024 16:15

На варті безпеки громади: добровольці-рятувальники Покровська ліквідували пожежу 

Сьогодні чергова група членів добровільно-рятувальної команди, яка створена на базі КП «Муніципальна служба», спільно із рятувальниками 9 ДПРЗ прийняла негайні заходи з тушіння пожежі, яка виникла в екосистемі Гришинського старостинського округу.

eye

36

Громада 1

09 травня 2024 15:30

Родинне єднання: у Покровську відбувся перший етап конкурсу «Мамо, тато, я – спортивна сім?я»

Чотири команди – дружні родини Покровська – взяли участь у змаганнях, головна мета яких не стільки показати спортивну підготовку учасників, як продемонструвати згуртованість, вміння підтримати одне одного та повагу до справжніх сімейних цінностей.

eye

33

Громада 1

09 травня 2024 14:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію