• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

В яких випадках батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх дітей

eye

160

26.10.2023 13:12

Новини громад

img

За загальним правилом, підкріпленим законодавчо, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Та, разом з тим, Сімейний Кодекс України визначає підстави виникнення обов’язку батьків утримувати повнолітніх доньку чи сина. Деталі – в матеріалі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Зокрема така ситуація можлива у разі непрацездатності повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги, якщо батьки можуть таку допомогу надавати.

Не менш розповсюджені випадки необхідності утримання повнолітніх доньки\сина, які продовжують навчання. У зв’язку з цим вони потребують матеріальної допомоги, оскільки можливість заробляти кошти для власного забезпечення, зазвичай істотно обмежена. Тоді батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Водночас припинення навчання означає і припинення права на утримання.

У разі необхідності примусового стягнення аліментів на користь дочки\сина, які продовжують навчання, право на звернення до суду має той з батьків, з ким проживає дитина, або ж самі донька\син. Суд, своєю чергою , визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням визначених обставин.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Віддати квартиру, щоб не платити аліменти: Як уникнути щомісячних платежів

Дитинство – тривалий проміжок часу, який потребує від батьків уваги, турботи та фінансової підтримки. Законодавством також визначено, що протягом 18 років або ж 23 років, за наявності певних умов, батьки зобов'язані утримувати своїх нащадків.

eye

1

Новини громад

28 квітня 2024 14:28

Всі шляхи ведуть додому!

В межах проєкту “ШЛЯХ ДОДОМУ” станом на 23 квітня 2024 року повернено на територію вільної України 89 дітей, які були депортовані у рф або на непідконтрольні уряду України території.

eye

2

Новини громад

28 квітня 2024 14:20

Продаж тютюнових виробів на території України: заборони та відповідальність

Передбачені певні обмеження згідно ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення»

eye

6

Новини громад

28 квітня 2024 13:49

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію