• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Легалізація трудових відносин: у Покровській громаді: триває реалізація програми «Виходь на світло» 

eye

369

05.10.2023 11:20

Новини громад

img

В умовах воєнного стану проблема легалізації трудових відносин між роботодавцем та найманими працівниками, попередження та недопущення порушень строків і розмірів виплати заробітної плати як ніколи є актуальною.

У зв’язку з чим, Покровською міською військовою адміністрацією Покровського району Донецької області було створено робочу групу з підвищення рівня оплати праці, додержання законодавства про працю, забезпечення податкових та бюджетних надходжень та платежів. 
Про це в ході апаратної наради повідомив завідувач сектору контролю за охороною праці Покровської МВА Максим Кучерявий. 

 

До складу робочої групи увійшли представники військової адміністрації, а також територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.
 

«Робоча група створена з метою захисту прав громадян, пов’язаних з легалізацією трудових відносин між роботодавцем та найманими працівниками, посилення контролю, попередження та недопущення порушень строків і розмірів виплати заробітної плати, підвищення рівня оплати праці та мінімальних гарантій в оплаті праці, легалізації зайнятості населення, погашення заборгованості із заробітної плати, забезпечення податкових і бюджетних надходжень та платежів на території Покровської громади», - зазначив Максим Кучерявий. 

Незадекларована праця залишається поширеним явищем і під час війни, що, своєю чергою, завдає суттєвої шкоди, зокрема і обороноздатності нашої країни. За найменшими оцінками, державний бюджет щороку втрачає від незадекларованої праці близько 100 мільярдів гривень. Ця величезна сума могла б допомогти воїнам захищати Україну й швидше звільняти тимчасово окуповані території.

Так, за різними підрахунками, частка працівників, які працюють без оформлення трудових договорів та не сплачують податки, складає 25-30%, залежно від регіону, галузі, кваліфікації роботи тощо.

 

З метою донесення до всіх громадян інформації про ризики та наслідки незадекларованої праці, правильність оформлення трудових відносин і зміни в законодавстві, членами робочої групи за участю представників Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці проводиться інформаційна компанія «Виходь на світло!».
 

«Виходь на світло!» – це перш за все соціальний проєкт, що має на меті донести до працівників і роботодавців, які вступають у трудові відносини, прості рецепти забезпечення основоположних прав громадян у сфері праці і соціального захисту в умовах воєнного стану, передбачених ст. ст. 43-46 Конституції України.
 

«Під час інформаційних відвідувань роботодавцям та їх працівникам повідомлялось про зміни в трудовому законодавстві, а також щодо неприпустимості використання не задекларованої праці та відповідальність за порушення норм законодавства про працю», - додав завідувач сектору контролю за охороною праці. 
 

Найбільш поширеними формами використання незадекларованої праці є:
- економічна діяльність без державної реєстрації;
- наймана праця без оформлення трудових відносин;
- приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати;
- маскування трудових відносин під інші форми діяльності (фіктивні самозайнятість, договори цивільно-правового характеру, “зарплатні” ФОПи тощо).

 

Окремо повідомлялось про ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та їх запобігання, дотримання прав працівників з інвалідністю та рівних прав і можливостей жінок та чоловіків.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Юридичні консультації в Покровську: допомога та підтримка для мешканців

З початку повномасштабної війни юристи БФ «Право на захист» проводять безоплатні консультації населенню Покровська та допомагають вирішити велику кількість юридичних питань.

eye

40

Громада 1

26 квітня 2024 16:45

Підтримка покровчан у Закарпатті: представник Покровської МВА завітав до вихованців «Милосердя»

Уже майже місяць минув з моменту, коли ЦКРОІ «Милосердя» був релокований до села Нересниця Тячівського району Закарпатської області. Велику роль у цьому відіграли представники як державних органів влади, так і місцевого рівнів, які приклали багато зусиль

eye

39

Громада 1

26 квітня 2024 15:30

Зустріч із благодійниками: обговорення нагальних питань та організації гуманітарної допомоги

Начальник Покровської МВА Сергій Добряк разом зі своєю заступницею Наталією Іваньо зустрілися з представниками благодійного фонду «Lukraine», серед яких був і його директор Кім Ченбау, щоб обговорити подальшу співпрацю у вирішенні гуманітарних питань.

eye

49

Громада 1

26 квітня 2024 14:05

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію