• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Праця неповнолітніх

eye

252

07.07.2023 15:54

Новини громад

img

Під час літніх канікул багато дітей мають бажання, або вимушені шукати підробіток. Нагадуємо про права, які мають неповнолітні при укладанні трудових договорів.

Трудова діяльність неповнолітніх регулюється спеціальним законодавством з метою захисту їхніх прав та забезпечення їхнього фізичного та психологічного розвитку. Основні принципи трудової зайнятості неповнолітніх включають наступне.

Неповнолітніми вважаються особи, які не досягли повних 18 років. Вік, з якого дозволяється працювати, може варіюватися в залежності від країни та законодавства. В нашій країні працювати дозволяється з 14 років:

- для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання;

- у вільний від навчання час допускається прийняття на роботу здобувачів освіти закладів загальної середньої загальноосвітніх шкіл, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, які здобувають у будь-якій формі початкову, базову середню чи профільну середню освіту;

- є згода одного з батьків або особи, що його замінює

Обмеження робочого часу: неповнолітні зазвичай мають обмежений робочий час, який встановлюється з урахуванням їхнього віку: для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому цього пункту для осіб відповідного віку;

Обмеження за видами робіт: неповнолітніх співробітників не можна залучати: до важких робіт; робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці; підземних робіт; робіт, пов’язаних з підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Крім того, неповнолітніх співробітників не можна залучати до роботи в нічний час та у вихідні дні, а також до наднормових робіт.

Особливості оформлення трудового договору: з особами віком до 18 років - тільки в письмовій формі.

Особливість при прийнятті на роботу: обов’язково необхідно надати довідку про медичний огляд. Надалі такі працівники обов’язково повинні проходити медичний огляд — щороку до досягнення ними 21 року.

Нарахування заробітної плати неповнолітньому працівнику.

Статтею 194 Кодексу законів про працю України встановлено, що заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Тобто, скорочення робочого часу для неповнолітніх означає, що їх скорочений робочий час оплачується за тією ж тарифною ставкою (тим же посадовим окладом), що й нормальний робочий день дорослого працівника тієї ж спеціальності, кваліфікації та за інших рівних умов.

Для неповнолітніх працівників, які не досягли вісімнадцятирічного віку, тривалість щорічної основної відпустки становить 31 календарний день. Щорічна основна відпустка повної тривалості надається неповнолітньому працівникові за його бажанням у зручний для нього час.

Дізнавайтесь відповіді на запитання щодо законодавства про працю на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/

сайтах Держпраці https://dsp.gov.ua

та Східного міжрегіонального управління https://smu.dsp.gov.ua

а також на Telegram-каналі https://t.me/smudsp і сторінці на Facebook Міжрегіонального управління.

 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Деколонізація публічного простору: в Покровській ТГ провели демонтаж пам’ятника Максиму Горькому

Відповідно до закону України про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії, тривають процеси очищення публічного простору від елементів радянських наративів по всій країні.

eye

54

Громада 1

17 травня 2024 17:05

БФ «Янголи Спасіння» продовжує видачу гігієнічних наборів для сімей з дітьми в Покровській ТГ

У співпраці з Покровською міською військовою адміністрацією, благодійний фонд «Янголи Спасіння» продовжує організацію видачі гігієнічних наборів для сімей з дітьми до 14 років у старостинських округах Покровської громади.

eye

30

Громада 1

17 травня 2024 16:10

Для безпеки пацієнтів: у Покровській КЛІЛ облаштовують укриття

Війна поставила під питання безпеку мешканців Донеччини. Аби вберегти життя пацієнтів закладів охорони здоров'я Покровської громади, за підтримки соціально відповідального бізнесу облаштовують безпечні укриття

eye

72

Громада 1

17 травня 2024 15:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію