• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Про переваги добровільної реєстрації речових прав на нерухоме майно для об’єктів, право власності на які виникло до 2013 року

eye

341

04.07.2023 10:59

Новини громад

img

Запровадження воєнного стану на всій території України суттєво змінило устрій нашої держави, суспільства в цілому та життя кожного громадянина. Війна стала поштовхом для законотворчої роботи і внесення численних змін до законодавства України.

Постійні ракетні та артилеріийські обстріли цивільної інфраструктури наших міст, як частина тактики ведення боийових діий агресором, призводять до масових руийнувань житлового фонду в населених пунктах, особливо в тих, які знаходяться поруч/на лінії фронту.

У цьому контексті важливим є дослідження питання права власності в умовах воєнного стану, аналіз міжнародної практики і основних законодавчих положень та виокремлення тих, які регламентують захист права власності в умовах воєнного стану, з метою вдосконалення існуючих та розроблення нових механізмів такого захисту.

Головною проблемою, яка потребує нагального вирішення, все ще залишається наповненість Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У липні – вересні 2022 року аналітичний центр Global Land Alliance спільно з Київською Школою Економіки провели оцінку потреб уряду щодо організації процесу відшкодування збитків та відновлення майнових прав в Україні і окрім іншого встановили, що Державний реєстр речових прав на нерухоме майно наповнений лише на 40%, оскільки переважна більшість майнових прав, які були набуті до 2013 року, до зазначеного реєстру не внесена. Для територій, які були окуповані з 2014 року, ця частка є значно меншою. Актуальність наповнення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно також зумовлена і затвердженням постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 року № 381 Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення» (далі – Порядок). Підпунктом 3 пункту 13 Порядку передбачено, що для отримання компенсації необхідно переконатися, що пошкоджений об’єкт внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або у разі відсутності такого запису провести його реєстрацію. 

Одночасно із відсутністю відомостей про об’єкт нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та отриманням компенсації за пошкоджене або знищене майно у громадян, у яких відсутні документи, що підтверджують їх право власності, виникає проблема обмеженого переліку доказів законних прав володіння майном, який регламентовано у статті 4 Закону № 2923. Тому Благодійною організацією «Благодійний фонд «Право на захист» було запропоновано Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України, в порядку законодавчої ініціативи, розширити перелік доказів законних прав володіння майном, які за відсутності правовстановлювальних документів та доступу до архівів, які зруйновано/розграбовано або які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, територіях ведення активних бойових дій, підтверджували б майнові права власника.

До можливих доказів було запропоновано віднести:

  • архівні копії договорів, які зберігаються у державних та приватних нотаріусів,
  • реєстраційні документи житлових, садових кооперативів, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, інших балансоутримувачів,
  • виписки із реєстрів територіальних громад, будинкових книг, постачальників комунальних послуг, спеціалізованих обслуговчих організацій,
  • документи про замовлення та доставку товарів і послуг,
  • показання свідків, документи, що підтверджують факт реєстрації місця проживання фізичної особи та членів її сім'ї,
  • рішення органів місцевого самоврядування про передачу у приватну власність земельних ділянок та/або затвердження проєктів землеустрою, розпорядження органів приватизації,
  • виписки з погосподарських книг тощо. 

Враховуючи зазначене, пропонуємо вашій увазі Інструкцію  щодо порядку відновлення документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Зарядні станції та генератори для безперебійної роботи структурних підрозділів МВА: комісія розподілила чергове надходження гуманітарної допомоги

Сьогодні, 5 липня, за участю заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо відбулось засідання комісії з розподілу гуманітарної допомоги.

eye

30

Громада 1

05 липня 2024 12:55

По вулиці Київська працівники КП «Покровськводоканал» працюють над заміною трубопроводу

Для оптимізації системи водопостачання та покращення надання послуг мешканцям Покровської громади фахівці КП «Покровськводоканал» продовжують заміну водопровідних мереж.

eye

24

Громада 1

05 липня 2024 12:20

Вакцинація в Покровській громаді: турбота про здоров'я дітей та дорослих

Вакцинація — це важливий захід, який допомагає захистити здоров'я як дітей, так і дорослих. У Покровській громаді цей процес організований на високому рівні, що дозволяє кожний охочий отримати необхідні щеплення.

eye

28

Громада 1

05 липня 2024 11:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію