• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Надзвичайники перевіряють громадські заклади на протипожежну безпеку

eye

1636

15.05.2018 20:40

Загальні новини

img

Насамперед йдеться про торгово-розважальні центри, культурно-видовищні та дозвіллєві заклади, дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, тощо.

Перевірки проводять з квітня і триватимуть вони до червня. З їх результатами рятувальники обіцяють ознайомити громадськість після завершення заходів.

У переліку 2 тис об’єктів. За словами Юрія Кагітіна, на сьогодні перевірка розпочата по 720 об’єктах. По 169 перевірка вже закінчена і зараз приймають рішення щодо вручення суб’єктам господарювання відповідних документів – актів та приписів, які є обов’язковими до виконання.

«Вже накладені адміністративні стягнення на посадових осіб, які відповідають за пожежну та техногенну безпеку. Були складені адміністративні протоколи. На жаль, сума стягнень не є великою згідно з адміністративним кодексом і становить лише від 34 до 170 грн. Більших штрафних санкцій наша служба поставити не може. У нас ще є певний вплив на об’єкти згідно з кодексом цивільного захисту. Ми можемо частково, або повністю призупиняти діяльність об’єктів на яких виявили порушення. Ця процедура проходить через адміністративний суд. Ми маємо звернутися із позовною заявою і суд приймає рішення про правомірність наших вимог», - сказав Юрій Кагітін.

Він зазначив, що це не означає, що заклади, де виявлені численні порушення будуть одразу закривати. Наразі рятувальники дають можливість підприємцям усунути порушення.

«Наразі вручені акти. Ми чекаємо, що керівники відповідально поставляться до цих перевірок. Сподіваємось, що до подання позовних заяв справа не дійде», - сказав Юрій Кагітін.

У ДСНС спождіваюсься, що підприємці усунуть виявлені недоліки. Дати для усунення їх будуть вказані у приписах, які отримають підприємці.

«Є порушення, які можуть бути усунуті в одноденний термін і не потребують великих затрат. А є порушення, які тягнуть за собою цілий комплекс інженерних заходів, які необхідно виконати», - зазначив Юрій Кагітін.

Нові торгово-розважальні центри Львова

«Такі торгові центри збудовані не так давно і будувалися вони від фундаменту. Там були запроектовані певні системи, які забезпечують безпеку людей, а саме: автоматична пожежна сигналізація, пожежогасіння, евакуаційне освітлення. Ці речі там є і на час перевірки вони функціонували», - прокоментував Юрій Кагітін.

Скандальний Центр творчості дітей та юнацтва Галичини (ЦТДЮГ)

«В нас були певні зауваження і вони є щодо цього центру. В мережі поширюють неправдиву інформацію, що ми, начебто, хочемо його закрити. Це не так! Йдеться про безпеку дітей, а це єдина наша мета. Ми не хочемо закривати його. Ми чекаємо кроків від керівництва щодо забезпечення пожежної безпеки в приміщенні. Там були проблеми із евакуаційними виходами, які були закриті. Не було первинних засобів пожежогасіння. Та закривати його повністю ми не плануємо, але порушення потрібно усунути», - сказав Юрій Кагітін. Він зазначив, що раніше ДСНС вже давало приписи щодо порушень, але їх не виконали у повному обсязі.

Театри та кінотеатри

«Ми вже перевірили кінотеатр ім. Довженка, що на проспекті Червоної Калини. Там також були певні зауваження щодо забезпечення пожежної безпеки, але призупиняти роботу поки не будуть. Ми озвучили проблематику і у стислі терміни разом маємо усунути ці недоліки», - сказав Юрій Кагітін.

Готовність пожежників та рятувальників

«У нас забезпечення не на 100% таке, як ми б хотіли, але це зовсім не означає, що наші підрозділи не готові до реагування. Пожежно-рятувальні підрозділи мають необхідне обладнання. Ми готові продемонструвати його і показати готовність підрозділів», - заявив Юрій Кагітін.

Характерні порушення, які виявили під час перевірки

За словами Юрія Кагітіна, виявлені порушення не можна звести до 2-3 пунктів.

«З того, що виявили, то найпоширенішим порушенням в першу чергу є закриті та захаращені шляхи евакуації. Якщо люди звикли підніматися однією сходовою кліткою, то вони навіть не знають, де є ще можливості для виходу.

Окрім того є порушення облаштування електромережі. Більше 70% пожеж у нас стається саме через такі порушення. Також відсутність, або несправність систем виявлення та ліквідації надзвичайних ситуацій: евакуаційне освітлення, пожежна сигналізація, пожежогасіння», - сказав Юрій Кагітін.

Він додав, що під час перевірки також перевіряли і дії персоналу, їхню спроможність евакуювати відвідувачів, зустріти пожежні підрозділи та надати їм первинну інформацію.

«Головне – це знання правил пожежної безпеки персоналу, який працює на даному об’єкті. Якщо вони не знають як себе повести у такій ситуації, то першими налякаються та втечуть. Відтак не зможуть організувати евакуацію, що дуже важливо для порятунку людських життів», - підсумував Юрій Кагітін.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Мешканці Покровської ТГ отримали гуманітарну допомогу через платформу «СпівДія»

Олія, крупи, макаронні вироби, консерви, тушонка та смаколики. Продуктові пакунки вагою понад 10 кілограмів отримують нині ті, хто замовили їх на порталі СпівДія.

eye

29

Громада 1

15 квітня 2024 15:45

Примусова праця: як розпізнати й уникнути

Європейські країни продовжують підтримувати громадян України, що змушені були залишити країну у зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації. З цією метою розроблені спеціальні інформаційні матеріали українською мовою для біженців з України

eye

22

Новини громад

15 квітня 2024 12:33

До уваги субсидіантів! Підготуйтеся до подачі документів на неопалювальний період!

Опалювальний сезон завершується у квітні, отже, з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період.

eye

21

Новини громад

15 квітня 2024 12:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію