• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

"Відбудувати краще, ніж було”. Наталія Іваньо взяла участь у Конференції з питань відновлення України 2023 у Лондоні

eye

440

27.06.2023 16:50

Новини громад

img

Заступниця начальника ВА Наталія Іваньо представила Покровську громаду під час заходів, які проходили в рамках Міжнародної  конференції Ukraine Recovery Conference 2023 у м. Лондон, в складі делегації мерів міст України-учасників Платформи сталого розвитку вугільних міст. Участь у конференції Покровська громада взяла на запрошення Громадської організації «Центр екологічних ініціатив «Екодія». 

 

Конференція мала на меті обговорення допомоги у відновленні українським громадам, дотримуючись принципів децентралізації та сприяючи розвитку спроможності громад задовольняти місцеві потреби. 

20 червня під час заходу, організованому Powering Past Coal Alliance та Міністерством енергетики України Міненерго,  Ukraine’s Transition from Coal To Clean (Перехід України від вугілля до чистої енергії), який проходив у Канадському домі за сприяння заступника Верховного комісара  Канади Роберта Фрі та за участі заступника Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослава Демченкова, Міністра  енергетичної безпеки Великобританії Крехема Стюарта, Міністра навколишнього середовища та зміни клімату Канади  Стівена Гільбо, народних депутатів України, представників українських муніципалітетів, неурядових громадських організацій (GIZ, Екодія), які опікуються проєктами зеленої енергетики  та відновлення України), були розглянуті питання щодо курсу України до зеленого переходу та євроінтеграції. 

 

У своєму виступі заступник Міністра енергетики Ярослав Демченков підтвердив, що Україна не планує використовувати вугілля в електроенергетиці після 2035 року. Про план відмовлення від вугілля на державних електростанціях до 2035 року вперше оголосили ще у 2021 році на кліматичній конференції у Глазго. Там Україна вступила до Powering Past Coal Alliance (PPCA) – об’єднання національних урядів, бізнесів та організацій, що виступають за відмову від вугільної генерації та перехід на відновлювані джерела енергії.  

Однак за три місяці розпочалося повномасштабне вторгнення росії на територію України, й енергетичний перехід призупинився. Наша енергетична інфраструктура опинилася під обстрілами, також постраждали або потрапили в окупацію потужності відновлюваної енергетики, а всі сили та ресурси пішли на захист країни. Але важливо зазначити, що бачення «зеленого» майбутнього України залишається незмінним й уряд дотримуватиметься попередніх планів відмовлятися від брудного джерела енергії, що забруднює повітря та посилює зміну клімату. 

Також на заході виступив керівник відділу енергетики ГО «Екодія» Костянтин Криницький, який вже понад п’ять років працює над плануванням майбутнього без вугілля з шахтарськими містами спочатку Донеччини, а тепер і всієї України.  «Ситуація у різних громадах різна, та попри це вони бачать спільне та об’єднуються, аби разом планувати майбутнє без вугілля. Незадовго до Конференції, шахтарські громади об’єдналися у робочу групу, а згодом презентували спільну Концепцію справедливої трансформації у відновленні, яку підтримали 16 громад», – поділився Костянтин Криницький. 

Зокрема, для шахтарських громад важливо знати дату остаточної відмови від вугілля, аби розуміти «дедлайни» і адаптувати свої плани. Адже більшість громад навіть не знають, коли мають закритися шахти, від яких залежать як місцеві люди, так і уся економіка громад. А від державних стратегій та планів залежить і розвиток на місцях, тож участь громад – місцевої влади, бізнесу, громадськості – необхідна для грамотного планування відмови від вугілля та переходу до чистої енергетики. 

В рамках заходів відбулись зустрічі з представниками Європейського банку регіонального розвитку та KfW (Німецький державний банк), організовані громадською екологічною організацією CEE Bankwatch  (Центральна та Східна Європа). Під час зустрічі обговорили питання децентралізації, а також досвід та потреби муніципалітетів щодо впровадження проєктів енерго-, тепло- та водозабезпечення (встановлення сонячних батарей та теплових насосів, акумуляторів накопичення теплової енергії у закладах комунальної власності та інше). Розглянули нові механізми фінансування проєктів зеленої енергетики муніципалітетів та обговорили ситуацію в українських містах, представники яких взяли участь у зустріч.

Основні питання взаємодії – це:

  • реконструкція енергетичного сектору як зеленого сектору, інтегрованого в європейську систему; 
  • підвищення інформативного рівня населення, щоб люди розуміли, як це працює; 
  • проведення публічних консультацій щодо клімату та енергетики;  
  • наряду з кредитними програмами залучення приватних інвесторів; 
  • дотримання принципів прозорості та демократичності. 

Обговорили під час зустрічі й можливість розширення програми «Green cities» («Зелені міста») як щодо участі, так і щодо фінансування. 

Питання, які підіймалися на обговореннях, будуть враховані при створенні енергетичної стратегії та проведення публічних консультацій для України, які планується провести під час зустрічі у липні.  

В рамках Конференції учасники відвідали захід Sustainable Inclusive Recovery: Fostering community leadership to meet local needs (Стале інклюзивне відновлення: сприяння лідерству спільноти для задоволення місцевих потреб), організований Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінвідновлення). 

В панельних дискусіях взяли участь віцепрем'єр-міністр з відновлення України Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, народна депутатка України Олена Шуляк, мери українських міст, представники недержавних громадських організацій, представники бізнесу, представники влади інших країн. 

Основні меседжі, які звучали під час панельних дискусій можна обєднати у ідею, що ключова роль самоврядування в процесі відновлення - не лише планування на національному рівні, а й робота з проєктами та донорами, а також спроможність органів місцевого самоврядування.  

Головна ідея повоєнного відновлення України - відбудувати краще ніж було. Цей процес передбачає не реконструкцію, а створення умови для перезавантаження і модернізація країни, відновлення економічної спроможності регіонів. Уряд надає загальний напрямок процесу, але на місцях відбувається реальне життя, яке виходить поза встановлені рамки. Для реалізації потрібна активна участь громад у процесі відновлення, бо вони знають інформацію на місцях і поточну ситуацію в регіоні. Але складність процесу відновлення полягає ще й в тому, що в країні триває війна. І перше на що треба звернути увагу, це базові потреби: відновлення водо-, теплопостачання та світла, транспортної інфраструктури, надання медичних та соціальних послуг. 

Сьогодні фахівці інших країн готові надати не лише фінансову, а і технічну допомогу, особливо у сферах послуг для громадян. Пріоритетна увага приділяється інклюзивності, поверненню людей до громад, відновленню економіки та створенню робочих місць, а також відновленню довкілля з огляду на майбутні покоління. 

Особливу увагу учасників привернув виступ уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності Тетяни Ломакіної. Сьогодні Перша леді України Олена Зеленська завдає вектор інклюзивності аксіомою, що в основі усіх цінностей - життя людини, і навколо цього повинно відбуватися відновлення. Отже, простори, послуги, інформація, сервіси повинні бути доступними для людей, незважаючи на вік та стан здоров'я.

"Повернуться захисники, які під час війни зазнали травм, втратили слух, зір, кінцівки, отримали контузії. Що ми можемо їм дати? Вже зараз потрібно продумувути створення вільного доступу до всіх сервісів, до освіти, роботи, пересування. Ми повинні вже зараз планувати створення житла для людей з інвалідністю. І їхня думка повинна бути почута! Держава буде розробляти ці стандарти і пропонувати громадам для втілення на місцях", - зазначила  Тетяна Ломакіна.

 

Під час Конференції було презентовано платформу DREAM як єдине вікно для допомоги громадам та системи прозорості, системи, де інструменти прості і чіткі та мають систематизовані дані. 

Сьогодні на платформі вже розміщено 5 тисяч проєктів.  

Важливою темою для обговорення стала практика поширення досвіду просування проєктів.  Так, мер Миколаєва розповів про те, що у Мілані (Італія) розробляють планування для їхнього міста. Цей проєкт згодом керівництво Миколаєва готове надати і іншим містам для втілення. 

Сьогодні для кожної громади важливо мати потенціал проєктного менеджменту для того, щоб оформити і захистити проєкт на отримання грантів/донорської допомоги. І важливо залучати до цього процесу молоду наукову спільноту – студентів, які є потенціалом та запорукою успіху громади в майбутньому. 

Обговорили присутні й відтік кадрів з України. І головна задача сьогодні – це не втратити свою ідентичність, вивчити досвід інших країн та зробити все, аби мешканці повернулися назад. 

  

Під час зустрічей та обговорень також приділили увагу інформуванню учасників щодо досягнень та перспектив впровадження структурних змін вугільної сфери в Донецькій області, важливості напрацювання планів відновлення та налагодженню співробітництва між громадою та міжнародними партнерами. 

Віримо в Україну! Віримо в Перемогу! Віримо у відновлення України! 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Солодка підтримка для ВПО з Донеччини

Перша партія смачної гуманітарної допомоги вагою у 500 кг вже надійшла до гуманітарного хабу "Єднання" Покровської МВА у Кропивницькому. Це приємний подарунок для мешканців з Донеччини, які вимушено покинули свої домівки.

eye

9

Новини громад

04 липня 2024 17:59

За вчора ДТЕК Донецькі електромережі відновив електрику для 9 тисяч родин на Донеччині

3 липня аварійно-ремонтні бригади ДТЕК Донецькі електромережі попри всі виклики та небезпеку змогли відновити електропостачання 25 населених пунктів, знеструмлених через ворожі обстріли.

eye

20

Новини громад

04 липня 2024 11:32

Оголошено конкурс з відбору психологів

З 12 червня по 07 серпня 2024 року проводиться конкурс з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги.

eye

24

Новини громад

04 липня 2024 11:23

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію