• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Павло Кириленко: воду необхідно економити, час для городництва й комфортного життя настане після нашої перемоги

eye

245

20.06.2023 12:01

Новини громад

img

Забезпечення водою Покровська та Мирнограда – на сьогодні одна з найгостріших побутових проблем Донеччини. Звідки вона виникла та що зроблено для того, щоб її вирішити детально пояснив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко. 

До широкомасштабного вторгнення рф на нашу землю, Покровськ та Мирноград живилися від Південно-Донбаського водогону, який отримував річкову воду Сіверського Дінця. Покровськ споживав 18,7 тисяч кубометрів води за добу, Мирноград – 13,7.

19 лютого минулого року рашисти пошкодили трансформаторну підстанцію насосної станції І-го підйому Південно-Донбаського водогону, і компанія «Вода Донбасу» була вимушена перепідключити Карлівську фільтрувальну станцію на альтернативне технічне джерело водопостачання – Карлівське водосховище.  

Оскільки води у водосховищі менше, то, звичайно, за таких умов постачання й споживання води зменшилося – до 13,5 тисяч кубометрів на добу у Покровську і 10,4 тисяч кубометрів – у Мирнограді.

І вже на цьому етапі, розуміючи проблему дефіциту води у двох містах, фахівці профільних департаментів Донецької обласної адміністрації разом з компанією «Вода Донбасу» почали шукати додаткові допоміжні джерела водопостачання: винайшли і реалізували унікальний проєкт – очищення шахтних вод (подібних проєктів в Україні ніхто ще не впроваджував, для Донецької ОДА ця робота стала унікальним досвідом). 

«Звичайно, ми не розглядали шахти як основне джерело, що здатне забезпечити водою зазначені міста, оскільки запаси води у них обмежені (із водовідливу шахти можливо отримувати та подавати в систему водопостачання лише 12 тисяч кубометрів на добу, а фактична добова потреба двох міст вдвічі більша)», - зауважив Павло Кириленко.     

Втім, в умовах, коли вода почала б надходити на міста з двох джерел – Карлівського водосховища та очищена шахтна – проблема втратила б свою гостроту, у такому режимі можна було живити міста до завершення бойових дій, поки з'явиться можливість відновити систему, яка працювала до широкомасштабного вторгнення.

За словами керівника обласної військової адміністрації, росіяни це теж розуміли, тому увесь цей час, поки тривали роботи з облаштування нового джерела, не припиняли обстрілів Карлівського водосховища, намагаючись позбавити нас цього життєво необхідного об’єкту. 

І місяць тому, 25 травня 2023 року, рашисти досягли своєї злочинної мети – ракетою зруйнували греблю Карлівського водосховища. 

Це призвело до втрати 9,85 млн м3 води та можливості централізовано постачати з нього воду на територію Покровського району, де проживає близько 350 тисяч людей – у Селидівській, Покровській, Новогродівській, Мирноградській міських територіальних громадах.

За задумом росіян, руйнування Карлівської греблі мало призвести до повного зневоднення громад Покровського району. 

І дійсно, в умовах відсутності води з основного джерела - Карлівського водосховища - забезпечення водою Мирноградської та Покровської громад стало справжнім викликом. 

«Але ми впоралися: там, де це було необхідно, оперативно організували підвіз і місця розливу питної та технічної води; крім того, у громадах працюють загальнодоступні свердловини (у Покровській ТГ 45 свердловин загального користування, у Мирноградській – 6, половина з яких оснащена фільтрами зворотного осмосу)», - зауважив Павло Кириленко. 

Та головне: на щастя, на той момент проєкт з очищення шахтної води вже був фактично реалізований та проходив випробування і пусконалагоджувальні роботи. І це дозволило протягом кількох днів запустити централізоване водопостачання двом містам за чітким графіком: три дні вода подається на Покровськ; день відведений на потреби компанії «Вода Донбасу» для заповнення резервуарів; наступні три дні - вода подається на Мирноград. 

Графік доволі жорсткий, але він обумовлений фактичною наявністю обсягу води у шахті: більше взяти просто нізвідки.

«Чи влаштовує мене як керівника області така ситуація? Звичайно, ні. Навіть розуміючи, що зробили більше, ніж могли – в умовах жорсткої війни, коли окупанти поставили собі за мету зруйнувати абсолютно все і діють за принципом «чим гірше – тим краще». Тому ми постійно працюємо над пошуком можливості подавати більше води на Покровськ і Мирноград. Зі зрозумілих причин не можу розкривати деталей цієї роботи, але зазначу: йдеться і про відновлення наявних потужностей, і про альтернативні варіанти. Я не прихильник роздавати порожні обіцянки і продукувати новини в майбутньому часі. Завершимо справу – результат усе скаже сам за себе.  А поки що - звертаюся до кожного жителя Покровського району: поставтеся до ситуації з розумінням і відповідальністю», - закликав мешканців району Павло Кириленко.

Без перебільшення: фахівці обласної військової адміністрації та компанії «Вода Донбасу» зробили більше, аніж можливо за даних умов. Тепер час відповідальних дій громадян: воду необхідно використовувати економно, не поливати нею городи - час для городництва й комфортного життя настане після нашої перемоги. Поки ж - працюємо на те, щоб здобути її максимально швидко. На усіх фронтах.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Вшановуючи пам’ять: біля місць поховання Захисників України замайоріли нові прапори

У Покровській громаді працівники КП «Ритуальна служба» провели заміну прапорів на флагштоках біля могил загиблих Героїв.

eye

24

Громада 1

07 травня 2024 19:30

Медичне обладнання та меблі: від благодійників до Покровського ЦПМСД надійшов вантаж гуманітарної допомоги 

Від філії асоціації «Ерцте дер Вельт» в Україні лікарями первинної ланки медицини отримано різноманітне обладнання, меблі, медичні вироби та лікарські засоби. 

eye

48

Новини громад

07 травня 2024 17:18

До уваги роботодавців!

Покровський міський центр зайнятості Донецької області підтримує роботодавців, які працевлаштовують людей з інвалідністю. Якщо Ви нещодавно прийняли на роботу людину з інвалідністю або плануєте це зробити, ми готові Вам допомогти.

eye

29

Новини громад

07 травня 2024 15:25

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію