• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

427 колаборантів, інформаторів, та агітаторів виявило СБУ на Донеччині з початку повномасштабного вторгнення

eye

220

27.05.2023 16:08

Новини громад

img

Місія Служби безпеки України завжди була і залишається в умовах воєнного стану незмінною: це захист громадян нашої держави. Тому серед ключових напрямів діяльності СБУ в цілому – контррозвідка, захист національної державності, боротьба з тероризмом, захист інформаційної безпеки, охорона державної таємниці. Про це сьогодні говорили на брифінгу у пресцентрі Донецької обласної військової адміністрації з керівником пресслужби ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях Галиною Прищепою. 

«Виходячи з цих основних завдань ми можемо виділити піднапрямки роботи: виявлення та затримання диверсантів, протидія шпигунській діяльності, викриття інформаторів ворога та корегувальників вогню, робота з полоненими, кібербезпека, документування злочинів рашистсько-гібридних військ проти України. Ми системно ведемо цю роботу, тож кожний громадянин може бути впевнений, що СБУ продовжує свою роботу», - розповіла вона. 

З урахуванням деокупованих територій до основних завдань управління додалися стабілізаційні заходи у звільнених населених пунктах. Співробітники  перевіряють інформацію та затримують колаборантів, які співпрацювали з ворогом, знаходять потерпілих від дій російсько-гібридних військ, а також нові страшні докази злочинів армії загарбників проти цивільного населення деокупованої Донеччини, проводять необхідні оперативно-слідчі дії.

«З початку повномасштабного вторгнення протягом 2022 -2023 років співробітниками головного управління виявлено 427 інформаторів, агітаторів та  колаборантів», - повідомила керівник пресслужби.  

Серед них мешканці різних населених пунктів Донеччини - Слов’янська, Лиману, Українська, Покровська, Краматорська, Бахмуту, Маріупольського району, Костянтинівки.

«Служба безпеки України системно протидіє злочинній діяльності інформаторів окупантів на Сході України. Досудовим розслідуванням встановлено, що зловмисник приховано збирав інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ в районі Лиману, Слов’янська та Миколаївки на Донеччині.  Зокрема, він передавав рашистам інформацію про місця розташування правоохоронних органів і Сил оборони. Також особливу увагу зрадник приділяв маршрутам пересування військової техніки, яка рухалась в бік Бахмутського напрямку, та переправам через річку Сіверський Донець. Також інформатор позначав координати об’єктів цивільної інфраструктури міста.  За матеріалами слідства, поплічником загарбників виявився мешканець деокупованого Лиману. Знайомі бойовики дистанційно залучили його до негласної співпраці через соціальні мережі. Зібрану інформацію зловмисник передавав розвіднику-саперу штурмового батальйону спецпризначення «гру днр» та навіднику танкової роти тактичної групи «Купол». На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (надання збройним формуванням держави-агресора чи таким формуванням допомоги у веденні бойових дій проти Збройних Сил України)», - розповідає Галина Прищепа.  

СБУ обов’язково працює у напрямку боротьби з колаборантами, які добровільно пішли на співпрацю з ворогом та обійняли посади в окупаційних адміністраціях.

«Служба безпеки викрила ще одну ворожу поплічницю у ході стабілізаційних заходів на деокупованих територіях Донеччини. Зловмисницею виявилась колишня директорка «Краснолиманського міського спортивно-технічного клубу товариства сприяння обороні України».  Слідчі СБУ повідомили про підозру  так званому «главе Бердянской сельской администрации» окупованих територій Донеччини. Колаборант крім виконання інших злочинних наказів окупантів, активно сприяв вивезенню вкраденої агресорами української агропродукції. Слідчі головного управління продовжують документувати злочинні дії колаборантів, які на окупованих територіях переводять освітній процес на стандарти країни-агресора. У результаті комплексних заходів ще шістьом освітянам повідомлено про підозру у добровільній співпраці із загарбниками. Деякі з них пропагували ідеї руського миру навіть на посадах ректорів та деканів фейкових навчальних закладів окупантів», -  розповіла Галина про декілька справ

Також вона нагадала, що за заперечення та виправдовування збройної агресії росії проти України, глорифікацію її учасників Закон також передбачає покарання.

«Так, наприклад для проведення атиукраїнської інформаційної діяльності, мешканець Краматорська використовував власний акаунт у забороненій соціальній мережі «Однолассники».  Зловмисник заперечував російську агресії проти України, звинувачуючи «коллективный Запад в стравливании братских народов». Агітатор представляв окупантів як визволителів і рятівників від нацизму,  прославляючи пвк «Вагнер» та схвалюючи їх злочинні дії проти українського народу. 

Деструктивний контент прихильник путіна «репостив» з проросійських пропагандистських сайтів і груп у соцмережах. Через розповсюдження провокаційних матеріалів, коментарів, закликів, він намагався розхитувати внутрішньо-політичну обстановку в Донецькій області.

Під час обшуків за місцем перебування агітатора, правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та засоби зв’язку із доказами злочинних дій.

І на жаль такі випадки є ще - мешканка Покровська через заборонену соцмережу публічно виправдовувала злочини окупантів, називаючи їх «героями Донбасса», та популяризувала угруповання бойовиків ОРДЛО.

Деструктивний контент зловмисниця репостила з російських пропагандистських сайтів і поширювали через заборонені «Одноклассники»», - повідомила керівник пресслужби. 

Наразі фігуранти затримані. Їм повідомлено про підозру за ч.2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Інформування щодо участі у міжнародних змаганнях «Ігри нескорених»

Міністерство у справах ветеранів України інформує про проведення Всеукраїнських змагань з відбору кандидатів до складу національної збірної команди України для участі у міжнародних змаганнях «Ігри Нескорених 2025»

eye

19

Новини громад

18 квітня 2024 17:56

До уваги роботодавців! Уряд продовжує працювати над стимулюванням створення робочих місць для осіб з інвалідністю

Однією з таких програм є надання роботодавцям компенсації витрат за облаштування робочого місця для осіб з інвалідністю, яка почала діяти з серпня минулого року.

eye

14

Новини громад

18 квітня 2024 17:48

БФ «Янголи Спасіння» надає невідкладну допомогу у відновленні будівель у Покровську після обстрілу

Сьогодні місто Покровськ знову стало мішенню ворожого обстрілу з боку рф. Незабаром після інциденту, Благодійний фонд «Янголи Спасіння» прибув на місце з гуманітарним вантажем для екстреного відновлення пошкоджених житлових будинків.

eye

23

Громада 1

18 квітня 2024 17:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію