• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

У Покровську вшанували пам'ять видатних земляків-дисидентів

eye

518

21.05.2023 10:00

Новини громад

img

Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять жертв, знищених радянським тоталітарним режимом. Покровська громада не залишилась осторонь - на території громади пройшло відзначення Дня пам'яті жертв політичних репресій.

Представники Покровської МВА з членами Громадської ради провели меморіальний захід на честь видатного мешканця міста Данила Шумука та за невимушеною розмовою у кав'ярні, що розташована у будинку, де він мешкав останні роки свого життя, пригадали його героїчний шлях. 

Учасники заходу вшанували пам'ять видатного дисидента та поклали квіти  до меморіальної дошки, яка була встановлена у 2019 році на будинку по вул. Поштовій.

Данило Шумук - видатна людина, громадський діяч, борець за волю і долю України. Був учасником українського руху опору та членом-засновником Гельсінської Групи у місцях позбавлення волі, брав активну участь у бойових діях Другої світової війни, був членом Об'єднання українських письменників «Слово». 

"Пишаємося, що у нашому місті проживав видатний борець за українську незалежність - Дмитро Шумук. Він народився в 1914 році і половину свого життя, на жаль, провів у таборах: польських, німецьких та радянських. Після того, як з нього зняли всі обвинувачення, він емігрував до Канади, де продовжував виборювати права на свободу українців. За це його любили і поважали не лише політики, а й тисячі людей. У 2002 році Данило Шумкук повернувся до Покровська, де прожив до кінця свого життя", - розповіла в.о. начальника відділу внутрішньої політики Ольга Зінченко.

Своєю чергою голова Комітету з державної ідеології, культури, освіти і науки Громадської ради Світлана Гавриленко підкреслила, що незламний дух Данила Шумука дотепер надихає мільйони українців.

Також на території Покровської громади вшанували пам'ять дисидента Анатолія Лупиноса, який народився у 1937 році в селі Новоолександрівка. 

Видатний український політичний та громадський діяч, Анатолій Іванович через свої націоналістичні погляди неодноразово потрапляв у в’язниці, табори та каральні психічні установи. Понад 20 років свого життя він провів у неволі.

Вперше уродженця Красноармійського (нині Покровського) району було ув’язнено 1956 року за організацію студентських виступів проти радянської окупації Угорщини. За рік перебування в таборі „Дубравлаґ“ став головою страйкового комітету та організував бунт, за що отримав ще 10 років неволі у Володимирському централі і спецтаборі особливого режиму. Після проголошення незалежності України його було звільнено.

Разом із політичною й революційною діяльністю Анатолій Лупиніс творив поезію, яка надихнула на боротьбу не одне покоління українських національних революціонерів.

Представники Покровської МВА та активні мешканці громади провели захід з вшанування пам'яті громадсько-політичного діяча та поклали квіти до меморіальної дошки Анатолію Лупиносу, яка розташована на будівлі Новотроїцької загальноосвітньої школи.

Події минулого століття багато чим заклали основу сьогоднішньої ситуації в Україні. Втім, весь світ має змогу спостерігати за тим, як незламний дух видатних пращурів-борців за свободу допомагає зараз українському народові  у боротьбі проти режиму, що породжував політичні репресії.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Солодка підтримка для ВПО з Донеччини

Перша партія смачної гуманітарної допомоги вагою у 500 кг вже надійшла до гуманітарного хабу "Єднання" Покровської МВА у Кропивницькому. Це приємний подарунок для мешканців з Донеччини, які вимушено покинули свої домівки.

eye

21

Новини громад

04 липня 2024 17:59

За вчора ДТЕК Донецькі електромережі відновив електрику для 9 тисяч родин на Донеччині

3 липня аварійно-ремонтні бригади ДТЕК Донецькі електромережі попри всі виклики та небезпеку змогли відновити електропостачання 25 населених пунктів, знеструмлених через ворожі обстріли.

eye

23

Новини громад

04 липня 2024 11:32

Оголошено конкурс з відбору психологів

З 12 червня по 07 серпня 2024 року проводиться конкурс з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги.

eye

25

Новини громад

04 липня 2024 11:23

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію