• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

У Покровську вшанували пам'ять видатних земляків-дисидентів

eye

470

21.05.2023 10:00

Новини громад

img

Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять жертв, знищених радянським тоталітарним режимом. Покровська громада не залишилась осторонь - на території громади пройшло відзначення Дня пам'яті жертв політичних репресій.

Представники Покровської МВА з членами Громадської ради провели меморіальний захід на честь видатного мешканця міста Данила Шумука та за невимушеною розмовою у кав'ярні, що розташована у будинку, де він мешкав останні роки свого життя, пригадали його героїчний шлях. 

Учасники заходу вшанували пам'ять видатного дисидента та поклали квіти  до меморіальної дошки, яка була встановлена у 2019 році на будинку по вул. Поштовій.

Данило Шумук - видатна людина, громадський діяч, борець за волю і долю України. Був учасником українського руху опору та членом-засновником Гельсінської Групи у місцях позбавлення волі, брав активну участь у бойових діях Другої світової війни, був членом Об'єднання українських письменників «Слово». 

"Пишаємося, що у нашому місті проживав видатний борець за українську незалежність - Дмитро Шумук. Він народився в 1914 році і половину свого життя, на жаль, провів у таборах: польських, німецьких та радянських. Після того, як з нього зняли всі обвинувачення, він емігрував до Канади, де продовжував виборювати права на свободу українців. За це його любили і поважали не лише політики, а й тисячі людей. У 2002 році Данило Шумкук повернувся до Покровська, де прожив до кінця свого життя", - розповіла в.о. начальника відділу внутрішньої політики Ольга Зінченко.

Своєю чергою голова Комітету з державної ідеології, культури, освіти і науки Громадської ради Світлана Гавриленко підкреслила, що незламний дух Данила Шумука дотепер надихає мільйони українців.

Також на території Покровської громади вшанували пам'ять дисидента Анатолія Лупиноса, який народився у 1937 році в селі Новоолександрівка. 

Видатний український політичний та громадський діяч, Анатолій Іванович через свої націоналістичні погляди неодноразово потрапляв у в’язниці, табори та каральні психічні установи. Понад 20 років свого життя він провів у неволі.

Вперше уродженця Красноармійського (нині Покровського) району було ув’язнено 1956 року за організацію студентських виступів проти радянської окупації Угорщини. За рік перебування в таборі „Дубравлаґ“ став головою страйкового комітету та організував бунт, за що отримав ще 10 років неволі у Володимирському централі і спецтаборі особливого режиму. Після проголошення незалежності України його було звільнено.

Разом із політичною й революційною діяльністю Анатолій Лупиніс творив поезію, яка надихнула на боротьбу не одне покоління українських національних революціонерів.

Представники Покровської МВА та активні мешканці громади провели захід з вшанування пам'яті громадсько-політичного діяча та поклали квіти до меморіальної дошки Анатолію Лупиносу, яка розташована на будівлі Новотроїцької загальноосвітньої школи.

Події минулого століття багато чим заклали основу сьогоднішньої ситуації в Україні. Втім, весь світ має змогу спостерігати за тим, як незламний дух видатних пращурів-борців за свободу допомагає зараз українському народові  у боротьбі проти режиму, що породжував політичні репресії.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Подарунок від Німеччини: Покровську передали пожежний автомобіль

Для допомоги в ліквідації наслідків обстрілів, гасіння пожеж та рятування мирного населення Покровськ отримав від громадської організації «Петро і Мазепа» у співпраці з німецько-українським фондом «Рейн-Некар» пожежну машину.

eye

32

Громада 1

19 квітня 2024 13:35

За підтримки соціального бізнесу в Покровській КЛІЛ відкрили оновлене реабілітаційне відділення

Через збільшення кількості інсультних та інфарктних пацієнтів, а також людей, які потребують якісної реабілітації після переломів і складних травм, у клінічній лікарні інтенсивного лікування «осучаснили» реабілітаційне відділення.

eye

100

Новини громад

19 квітня 2024 12:55

Ліквідація наслідків обстрілу: комунальники працюють над відновленням житла покровчан

Учора, 18 квітня, місто Покровськ знову стало об’єктом ворожої атаки, яка принесла руйнування та збитки. Загалом, пошкоджено 17 багатоквартирних будинків та 22 приватних домогосподарства.

eye

27

Громада 1

19 квітня 2024 12:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію