• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Сьогодні День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

eye

1034

18.05.2023 08:00

Новини громад

img

По всій країні установи та організації поруч із державним прапором України піднімуть кримськотатарський національний прапор,  державні прапори України будуть розміщені із жалобними стрічками. Також cьогодні о 12:00 на залізничному вокзалі в Києві відбудеться меморіальний захід “Пам’ятаємо історію – повертаємо територію”.

Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, – один із найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. За офіційними даними радянської влади 18-20 травня 1944 р. було депортовано 193 тис. осіб, переважно жінки, діти та літні люди. З урахуванням подальшої депортації військовослужбовців, які поверталися з фронту, всього було депортовано близько 238 тисяч кримських татар. 

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом останнього року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

Після депортації кримських татар практично всі назви населених пунктів та вулиць було змінено на радянські, знищено книги кримськотатарською мовою, знесено пам’ятки кримськотатарським діячам, етнонім «кримські татари» вилучено з переліку народів срср.

Як зазначив голова Меджлісу Рефат Чубаров, для москви українці і кримські татари були і залишаються ворогами - за часів срср вони були внутрішніми ворогами, тепер - зовнішніми.

18 травня в Україні офіційно є Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Із 2015 року українська держава визнає депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу, адже геноцид - це не лише фізичне знищення народу, це також намагання знищити його культуру, його пам'ять. 

Сьогодні Україна воює, аби подолати та унеможливити повторення тоталітарних злочинів та  людиноненависницьких акцій, якими були і масові депортації, і Голодомор, і репресії, і є війна проти України.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Як подолати стрес та підтримати своє ментальне здоров`я: покровські психологи взяли участь у квест-грі

Сьогодні, 23 квітня, в Україні відзначають День психолога. З метою популяризації знань з постстресового зростання та підтримання особистісних ресурсів психологів на базі укриття одного з освітніх закладів громади відбулась квест-гра "Ключ від стресу".

eye

40

Новини громад

23 квітня 2024 12:17

На сьогодні стихійні сміттєзвалища є великою проблемою не тільки для нашої країни, а й для людства в цілому

Зміна умов споживання призвела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу, – до появи десятків тисяч несанкціонованих звалищ.

eye

18

Новини громад

23 квітня 2024 11:34

Фахівці пересувного банку відвідали Першотравневий старостинський округ

Для наближення банківських послуг мешканцям прифронтових громад на Донеччині працює пересувне відділення «Ощадбанку». Цього тижня воно працювало в с.Котлине, що входить до Першотравневого СО.

eye

22

Новини громад

23 квітня 2024 11:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію