• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Покровськ повертає своє. Третя частина запропонованих до перейменування об'єктів топоніміки Покровська

eye

232

24.04.2023 10:49

Новини громад

img

Нагадуємо, що тривають громадські обговорення, в яких містяни мають визначити нові чи залишити старі урбаноніми - власні імена внутрішньоміських топографічних об'єктів. До 1 травня всі члени громади можуть висловити свою думку щодо перейменування.

На тлі підписання Президентом України законопроєкту №7253 «Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України», згідно з яким в Україні публічний простір повинен бути звільненим від символів «русского міра», процес перейменування, який триває в Покровській громаді, актуальний, своєчасний та важливий для висвободженя країни від тоталітарного насліддя.

Сьогодні пропонуємо вашій увазі наступні 5 топонімів. Здебільшого вони пов'язані з культивацією жертовності у російській пропаганді, яка й сьогодні спонукає російських солдатів віддавати життя за наказом керівництва. 

Так, 14 грудня минулого року відбувся обмін тілами загиблих – росіяни прагнули забрати тіла своїх пілотів-вагнерівців, яких українські армійці збили на околиці Бахмута 2 грудня. Про цю подію російські пропагандисти зразу ж запустили чергову пропагандистську легенду, основану на порівнянні: мовляв, російські льотчики повторили подвиг Миколи Гастелло, бо направили свій палаючий штурмовик Су-24М в колону бронетехніки противника, яку встигли помітити, коли по ним поцілили. 

Але від людей, що були очевидцями збиття ворожого літака під "колоною бронетехніки" російські фейкомети назвали лісосмугу між полями, в яку й спрямував палаючий бомбардувальник. Знищення дерев в Україні – це тепер також подвиг.

«У своїх телеграм-каналах росіяни розповідають, що екіпаж Су-24 виконував завдання, був збитий фашистами, і екіпаж не катапультувався, помітив колону укропівської техніки і здійснив подвиг Гастелло - знищив цю колону. Насправді у нас є купа фотографій, як цей літак впав в лісочок, зробив доріжку довгу-довгу і відповідно, мабуть, переплутав ліс з колоною техніки укропів», – розповів  Народний герой України Євген Межевікін.

Запрошуємо вас активно долучатися до обговорень, аби позбутися кривавого та створеного з пропагандистських легенд минулого.

Надати пропозиції можна до 01 травня 2023 року (включно):

  • на електронну пошту krs.v@dn.gov.ua з приміткою «перейменування об’єктів топоніміки»;

  • у письмовій формі на адресу: м. Покровськ, пл. Шибанкова, 11 будівля міської ради, відповідальна особа Птушко Олена Іллівна (тел. 380978791633).

вул. Зої Космодем'янської - вул. Михайла Драгоманова

Підстава для перейменування: Зоя Космодем'янська — розвідниця, що у складі диверсійного загону, якому було поставлено завдання спалити всі будівлі в радіусі 200 км від москви, щоб німецьким військам не було де зігрітися й переночувати, що фактично означало знищення осель цивільних мешканців. Космодем'янська встигла виконати тільки частину бойового наказу, організувавши підпал трьох будинків. Під час підпалу житель села підняв тривогу, і Космодем'янська була заарештована. Її катували і стратили. Стала першою жінкою, яка отримала звання героя Радянського Союзу

Підстава для нової назви: з метою відзначення історика, публіциста, соціолога, філософа, громадського діяча у розвиток української інтелектуальної культури, моралі, відродження духовності нації та виховання особистості. Михайло Драгоманов зробив визначний внесок у розвиток культури народу, освітянську справу та просвіту населення, родинну педагогіку, національне виховання й українське державотворення.

вул.Гастелло - вул. Дмитра  Байди-Вишневецького

Підстава для перейменування: Микола Гастелло — радянський льотчик-камікадзе, який згідно з пропагандистською легендою, під час Другої світової війни після підбиття його літака німецькою армією, скерував палаючий літак на колону ворожої техніки. Легенда була розвінчана у 1951 році, коли після ексгумації тіл для перепоховання у могилі М. Гастелло знайшли тіло іншого льотчика. У процесі розслідування після опитування очевидців, виявилося що під час бою було підбито два літаки, але жоден з них не пікував на ворожі танки. Один з льотчиків, вірогідно це був сам Гастелло, катапультувався і успішно приземлився на одному з сільських подвір'їв.

Підстава для нової назви: Дмитро Байда-Вишневецький – славетний козацький лицар, визначний полководець, який на початку 1550-х років заснував фортецю на острові Мала Хортиця на Дніпрі, згуртував навколо неї козаків і цим поклав початок Запорізькій Січі. Про його хоробрість і талант воїна складалися легенди. В українській народотворчості ці легенди перетворилися на широковідому думу про козака Байду, що уособлював і козацькі вольності, і войовничий дух, і нечуваний героїзм у боротьбі з ворогом.

пров. Раскової — пров. Самарської паланки

Підстава для перейменування: Марина Раскова (1912-1943) — російська радянська льотчиця, уповноважена особливого відділу Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД). Встановила ряд авіаційних рекордів, в тому числі у складі жіночого екіпажу. За безпересадний політ "Москва-Далекий Схід" нагороджена званням "Герой СРСР". 

Підстава для нової назви: на честь адміністративної одиниці Війська Запорізького Низового часів Нової Січі (XVIII ст.) Самарської паланки, кордони якої пролягали вздовж річки Татарки, яка сама слугувала кордоном та розділяла дикий степ навпіл: південна частина степу належала татарам, а в північній частині несли свою службу козацькі роз'їзди. Самарська паланка була найважливішою, найбагатшою і найзаселенішою частиною Земель Вольностей Запорозьких, до останнього дня існування Кошу козаки свято відстоювали кожний клаптик самарської землі.

вул. Руднєва — вул.Івана Сірка

Підстава для перейменування: Микола Руднєв — учасник встановлення радянської влади в Україні. У 1917 році командував полком при спільному із загонами Червоної гвардії нападі на найважливіші об'єкти Харкова та роззброєнні українських військ Центральної ради.

З лютого 1918 року — заступник наркома по військових справах «Донецько-Криворізької Радянської республіки». Командуючи резервною бригадою, в жовтні під час боїв під Царициним був смертельно поранений в населеному пункті Бекетівка (нині район Волгограда). Був похований 19 жовтня 1918 року спочатку в Царицині, 9 лютого 1919 року перепохований в Харкові на Михайлівській площі (5 грудня 2017 року під час перевірки місця поховання під могильною плитою нічого не виявили).

Підстава для нової назви: з метою вшанування однієї з найбільш легендарних і улюблених історичних постатей козацької епохи, чи не найяскравішою особистістю по смерті Богдана Хмельницького.  Іван Сірко (близько 1605 – 1680) – особистість непересічна. Він ходив походами на Османську імперію та Крим, багато разів обирався очільником у козаків і, як твердять перекази, не програв жодної битви.

пров. Новомосковський — пров. Івана Чистика

Підстава для перейменування: Москва — столиця російської федерації (в минулому російської імперії). Держави, яка не полишає цілі повернути України до своєї сфери впливу шляхом розхитування внутрішньополітичної ситуації в Україні, дезінформації, хаотизації суспільно-політичних відносин, а також шляхом воєнної агресії та геноциду українського народу.

Підстава для нової назви: з метою вшанування заслуженого лікаря-офтальмолога України, кандидата медичних наук, засновника офтальмологічного відділення Покровської міської лікарні.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У рамках підготовки до наступного опалювального сезону в Покровську триває реконструкція теплових мереж

З метою підготовки до наступного опалювального сезону КП «Покровськтепломережа» вживає заходів для оптимізації системи теплопостачання в місті. Однією з ключових ініціатив стала реконструкція теплових мереж у мікрорайоні «Лазурний».

eye

39

Громада 1

03 травня 2024 18:30

Спортивна спільнота Покровської громади вшанувала пам’ять загиблого регбіста-воїна ЗСУ

Вшановуючи пам?ять члена збірної команди Донецької області з регбі Владислава Горбунова та з нагоди відзначення 10-річчя започаткування цивільно-військового співробітництва у Збройних Силах України у Покровську відбувся забіг.

eye

44

Громада 1

03 травня 2024 14:30

Дрібниці мають значення

Термін «ефект метелика» означає, що незначний вплив на систему може мати великі та непередбачувані наслідки, у тому числі в іншому місці.

eye

26

Новини громад

03 травня 2024 14:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію