• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Виклики, потреби та повоєнне відновлення шахтарських громад: представники Покровської МВА взяли участь в засіданні робочої групи

eye

310

12.04.2023 08:45

Новини громад

img

7-8 квітня в Києві за сприяння німецької організації GERMFNWATCH, центру екологічних ініціатив “ЕКОДІЯ” та ГО "ЛОПЦ "АЛЬТЕРНАТИВА” відбулася зустріч робочої групи для учасників вугільної Платформи на тему “Виклики та потреби шахтарських громад України в процесі поствоєнного відновлення”. Серед делегатів – представники Покровської МВА Наталія Іваньо та Олег Фролов.

Делегати від 17 шахтарських громад з Донецької, Львівської, Дніпропетровської та Волинської областей обговорили виклики та потреби вугільних регіонів в процесі справедливої трансформації, зеленого переходу, що постали перед громадами під час збройної агресії рф  та перспективи повоєнного відновлення України. 

Під час зустрічі увагу присутніх було зосереджено на законодавчих основах складання стратегії, плану заходів та проектів, спрямованих на відновлення громад, співпрацю з об'єднаннями громадської спільноти, експертами, залученні донорів та інвестицій.

На заході учасники обговорили основні моменти Постанови КМУ від 14.10.2022р. №1159 “Про затвердження Порядку розроблення, проведення громадського обговорення, погодження програм комплексного відновлення області, території територіальної громади (її частини) та внесення змін до них” та визначили  основні питання, які кожна громада повинна вирішити для себе.

Виконавчий директор ІЦСАРГП "Єднання" Володимир Шейгус

Яким документом керуватися у подальшій діяльності: Стратегією відновлення чи Концепцією інтегрованого розвитку. Пропозиції громад є базою для складання  плану заходів відновлення  від кожної області.

Після закінчення військового стану такий план стає обов'язковим до розроблення і представлення. До державного бюджету ДФРР на відновлення закладено 50 млрд.грн. 

1469 громад умовно можна  поділити на громади сталого зростання, прифронтові, деоокуповані, військові. Тому і критерії при складанні плану дій будуть різні: поліпшення соціально-економічного життя, значні руйнування, втрата населення, відновлення виробництва, інше.

На зустріч із представниками шахтарських міст завітав і міністр-радник представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт.

Свою думку учасникам зустрічі доносили керівник відділу енергетики Центру екологічних ініціатив «Екодія» Костянтин Криницький та СЕО ГО Агенція відновлення та розвитку» Олександр Солонтай.

Крім лекцій, присутні мали змогу взяти участь в практичних завданнях, які стосувались розробки проєктів з відновлення шахтарських громад через наслідки повномасштабного вторгнення РФ: економічна диверсифікація, посилення кадрового потенціалу громад, енергетичний перехід, діяльність організацій громадянського суспільства.

В загальній розмові разом з делегатами від шахтарських громад дискутували представники Міністерства  розвитку громад, територій та інфраструктури України, які позначили перші кроки та принципи відбудови територій після перемоги.

«Сьогодні нас об`єднує одне спільне бажання – перемога і наразі ми маємо думати про розроблення програм комплексного відновлення територій. 
В цих програмах ми повинні переосмислити, що буде з економікою, бізнесом. Друге питання – це демографія: ми повинні повертати людей. Третій аспект – що робити з будівельним сміттям. Хотілось би, щоб це була не просто утилізація, а свідома переробка відходів, враховуючи екологічну складову. Кадровий резерв – ще одне питання, яке постане перед громадами. Нам потрібні ефективні менеджери, які прийматимуть ефективні управлінські рішення», - зауважила голова партії «Слуга Народу», голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Першими етапам буде відновлення сфер життєдіяльності громади: водо- ,тепло-, газо- та електропостачання; потім транспортне сполучення та соціальне забезпечення місцевих мешканців.

Як зазначила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, критерії регіонального розвитку сьогодні треба переглядати.

«Триває війна, наш курс – євроінтеграція, крім того, Україна є кандидатом на вступ до ЄС. Сьогодні нові вимоги до проєктів, інвестуванням яких займатиметься Світовий банк, ДФРР. Було запропоновано голосувати за проєкти в застосунку ДІЯ. Тобто мешканці кожного регіону матимуть змогу обрати свій проєкт. ДФРР виділяє на це 9 млрд гривень. Це такий собі експеримент. І якщо це вдасться, ми увійдемо в історію щодо впровадження публічних громадських обговорень», - зауважила Олександра Азархіна.

 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

«Ми стурбовані ситуацією на Донеччині та завжди готові підтримати цивільне населення», – Деніз Браун під час візиту до Покровська

Загострення військової ситуації на Донеччині та допомогу прифронтовим громадам регіону керівники Покровської МВА обговорили під час зустрічі з координаторкою ООН в Україні Деніз Браун, яка завітала до міста разом зі своїми колегами.

eye

82

Новини громад

01 травня 2024 14:56

Профілактика – запорука безпечних умов праці

Кожен з нас знає, що здоров'я – це наш найцінніший ресурс. Так само, як ми піклуємося про своє здоров'я, необхідно піклуватися і про "здоров'я" нашого обладнання.

eye

18

Новини громад

01 травня 2024 14:00

Підтримка цивільного населення: під час засідання обговорили питання інтеграції ВПО-мешканців громади та залучення переселенців до роботи

30 квітня під головуванням заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо відбулось засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення Покровської громади

eye

68

Громада 1

01 травня 2024 13:55

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію