• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Покровськ повертає своє. Друга частина запропонованих до перейменування об'єктів топоніміки Покровська

eye

877

07.04.2023 16:25

Новини громад

img

Нагадуємо, що тривають громадські обговорення, в яких містяни мають визначити нові чи залишити старі урбаноніми - власні імена внутрішньоміських топографічних об'єктів. Всі члени громади можуть висловити свою думку щодо перейменування.

Надати пропозиції можна до 01 травня 2023 року (включно):

  • на електронну пошту krs.v@dn.gov.ua з приміткою «перейменування об’єктів топоніміки»;
  • у письмовій формі на адресу: м. Покровськ, пл. Шибанкова, 11 будівля міської ради, відповідальна особа Птушко Олена Іллівна (тел. 380978791633).

Пропонуємо вашій увазі наступний перелік топонімів з тих, які запропоновано до зміни:

  • вул. Гагаріна – вул. Гетьмана Івана Виговського

Підстава для перейменування: Юрій Олексійович Гагарін - перша людина у космосі (до цього - льотчик-винищувач). Символ радянської космонавтики, яка розвивалася на тлі космічних перегонів між США та СРСР як одного з проявів Холодної війни.

Підстава для нової назви: був правою рукою Богдана Хмельницького, керівником Генеральної канцелярії, відповідав за дипломатичні відносини. Був ініціатором розриву угоди з Московським царством.

  • пров. Гагаріна – пров. Полковника Семена Палія

Підстава для перейменування: Юрій Олексійович Гагарін - перша людина у космосі (до цього - льотчик-винищувач). Символ радянської космонавтики, яка розвивалася на тлі космічних перегонів між США та СРСР як одного з проявів Холодної війни.

Підстава для нової назви: Державний і військовий діяч Семен Пилипович Палій. Козак – характерник, фастівський полковник, “віденський богатир”, стражник поліський, народний Гетьман, будівничий Паліївщини, керівник національного селянсько-козацького повстання 1702-1704 років проти панування і свавілля польської шляхти та її гніту. Виступав за об’єднання Правобережної і Лівобережної України. Очоливши це повстання, полковник Семен Палій постав народним героєм як серед його сучасників, так і наступних поколінь.

  • вул. 9 травня - вул. Святослава Хороброго 

Підстава для перейменування: 9 травня День Перемо?ги — державне свято СРСР, а пізніше деяких країн, що були окуповані колишнім СРСР. У СРСР святкувалося щорічно 9 травня з формулюванням: на згадку про переможне завершення «Великої вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». 

Підстава для нової назви: на честь Великого князя Київської Русі, відважного полководця, сина князя Ігоря і княгині Ольги, батька київського князя Володимира Великого, який воював із Хазарським каганатом, Візантійською імперією (ІХ ст.). Коли войовничий князь Святослав Хоробрий йшов на ворога, він ніколи не нападав на нього зненацька. Перед боєм завжди заздалегідь попереджав своєю знаменитою фразою: «Іду на Ви!»

  • вул. 9 січня - вул. Княгині Ольги 

Підстава для перейменування: 9 січня за старим стилем у Санкт-Петербурзі влада жорстоко розігнала мирну демонстрацію, учасники якої мали на меті вручити цареві «Петицію робітників і жителів Петербурга для подання Миколі II». Розстріл велелюдного мітингу, який отримав назву «кривава неділя», став одним із поштовхів до революції 1905 року. 

Підстава для нової назви: Давньоруська (давньоукраїнська) княгиня, дружина князя Ігоря, мати князя Святослава, впроваджувала християнство на Русі (ІХ ст.). Правління княгині було вирішальним поворотом в історії Київської Русі. Країна здобула впорядковану владу й почала інтегруватися в політичну систему християнського світу. Її справу підхопив онук Володимир, який і охрестив Київську Русь.

  • Бульвар Андрющенка – бульвар Козацької слави/Сквер мистецтв

Підстава для перейменування: Григорій Якович Андрющенко - радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, який в роки німецько-радянської війни був заступником командира 6-го гвардійського танкового корпусу, командир 183-ої танкової бригади, яка у лютому 1943 року визволяла м Покровськ (Красноармійськ) від німецьких окупантів. Загинув у жовтні 1943 під час боїв на Букринському плацдармі за визволення Києва. Похований в м. Переяслав-Хмельницькому Київської області. 

Підстава для нової назви: за клопотанням голови комітету Громадської ради з питань духовності, культури, освіти та науки Світлани Гавриленко у Покровську планується встановлення пам'ятного знаку Козацької Слави на центральному бульварі міста. З цієї нагоди бульвар може називатися однойменно. Крім того, в планах зробити цей бульвар локацією європейського зразка для відпочинку та творчого самовираження городян.??????

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

26 квітня - День пам'яті Чорнобильської трагедії

Вже 38 років Україна живе з болем Чорнобиля. Ця біда торкнулась майже кожної української родини, а її відголос хвилею радіоактивного пилу прокотився усім світом.

eye

12

Новини громад

26 квітня 2024 09:15

Механізми стягнення заборгованостей працюють, незважаючи на військовий стан: у Покровській МВА засідала профільна робоча група

Під головуванням заступниці начальника Покровської міської військової адміністрації Наталії Іваньо відбулось чергове засідання робочої групи з підвищення рівня оплати праці, додержання законодавства про працю, забезпечення податкових та бюджетних надходже

eye

30

Громада 1

25 квітня 2024 18:02

Благоустрій та озеленення: мешканці Покровської громади долучаються до спільних суботників

Весна - саме та пора року, коли усі активно наводять лад на власних подвір'ях, упорядковують пам’ятні знаки та місця відпочинку.

eye

35

Новини громад

25 квітня 2024 13:42

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію