• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Відкрилася виставка фотографій Марка Залізняка

eye

783

07.04.2023 12:13

Новини громад

img

130 років тому у селі Сергіївка народився Марко Микитович Залізняк. Той самий фотограф-селянин, який зробив безліч світлин, що сьогодні є невичерпним джерелом вивчення життя та побуту селян ХХ століття на Донеччині.

З цієї нагоди Покровський історичний музей запрошує усіх бажаючих на виставку «Мозаїка Залізняка», яка відкрилася у бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка. 

І хоча сьогодні тут представлена лише маленька частина творчого доробку фотографа, це одні з найцінніших світлин. 

«Є ті, на яких зафіксовані злочини тоталітарного режиму ХХ століття, такі як колективізація, розкуркулення та голодомор 30-х років, які відбувалися переважно в селищі Удачне. Ці фото відомі не лише на території України, а й за її межами. Вони неодноразово публікувалися в підручниках, наукових статтях та газетах. Відзняті Залізняком матеріали лягли в основу документальних фільмів», - розповіла заступниця директора з наукової роботи КЗ «Покровський історичний музей» Тетяна Костюченко.

З початком першої світової війни Залізняк, як і інші його односельці, був призваний до армії. Коли стало відомо, що Марко Микитович вміє користуватися фотоапаратом, його відправили на спеціальні курси, після яких він був направлений до 20-го Галицького полку. А все тому, що у Миколи ІІ в кожному полку мав бути фотограф, який за наказом офіцера проводив зйомку для подальшого створення музею. Так з’явилась серія світлин періоду Першої світової війни.

Яскравою сторінкою в житті Залізняка стала співпраця з видатним істориком та вченим Дмитром Яворницьким. З весни по осінь 1931 року Марко Залізняк працював в археологічній експедиції фотографом. У результаті з’явилась серія світлин Дніпровських порогів та прилеглої території, які були затоплені, коли будували ДніпроГЕС.

 

Також на виставці представлені фотографії з буденного життя селян, які відображають культуру та побут нашого району.

«Після Першої світової війни Марко Залізняк разом із родиною переїхали на хутір Романівський біля селища Удачне. Перша школа на хуторі була відкрита в будинку Марка Залізняка, де вчилися не тільки діти, але й дорослі на курсах з ліквідації неписемності. По рекомендації Марка Залізняка у 1927 році мешканці хутора Романівського і хутора Петровського почали разом будувати за свої кошти школу, яка була відкрита в 1928 році», - розповіла цікаву деталь з біографії фотографа завідувачка сектору науково-освітньої роботи КЗ «Покровський історичний музей» Валерія Федоренко. 

Виставка діятиме в міській центральній бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка до 17 квітня, тож кожен бажаючий може відкрити для себе нові сторінки з нашого минулого.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У Покровській громаді визначили стипендіатів

Під головуванням заступниці начальника Покровської міської військової адміністрації Маргарити Ідрісової 24 квітня відбулося засідання, під час якого серед обдарованих дітей та молоді визначали кандидатів на отримання стипендій.

eye

22

Громада 1

24 квітня 2024 20:00

Стан справ у громаді обговорили під час спільної наради керівники Покровської МВА

Сьогодні, 24 квітня, начальник Покровської МВА Сергій Добряк провів нараду із заступниками, темами для обговорення на якій стали: безпекова ситуація в громаді, робота соціальних і комунальних установ міста.

eye

65

Новини громад

24 квітня 2024 15:00

У Покровській громаді створено відокремлений підрозділ ГО "Всеукраїнський громадський дитячий рух "Школа безпеки"

Відбулося перше засідання установчих зборів Покровського відокремленого підрозділу Донецької області ГО «Всеукраїнський громадський дитячий рух "Школа безпеки"», який є добровільною громадською дитячою організацією.

eye

26

Новини громад

24 квітня 2024 13:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію