• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

За розподіл газу у Донецькій області сплачують рахунки лише 50% абонентів

eye

427

03.03.2023 17:54

Новини громад

img

На Донеччині близько 50% абонентів сплачують рахунки за розподіл газу. Такі дані за зимовий період повідомляє Донецькоблгаз.

У компанії зазначають, що оплата за транспортування “блакитного палива” є основним джерелом фінансування Оператора ГРМ, а під час війни ці кошти витрачаються здебільшого на усунення наслідків обстрілів.

За рік бойовими діями на Донеччині пошкоджено або зруйновано майже 500 км газопроводу. Крім того, до 1000 км газогону — під тимчасовою окупацією ворога. Щодо газового обладнання підприємства — 47 газорозподільних пунктів зазнали пошкоджень.

Основним завданням Донецькоблгазу є вчасне усунення даних ушкоджень для подальшого якісного газопостачання.

“До повномасштабного вторгнення за рахунок цих коштів ми виконували ремонт, експлуатацію та діагностику газопроводів. Проте зараз наше підприємство має значно більші пошкодження і це зовсім інші витрати. Певні ділянки газових мереж у Донецькій області після обстрілів не підлягають звичайному зварювальному ремонту, а повністю вимагають заміни”, - зазначає Голова правління АТ «ДОНЕЦЬКОБЛГАЗ» Вадим Батій.

Головна задача Оператора ГРМ (у Донецькій області - Донецькоблгаз) це постачати замовлену потужність, незалежно від обсягу спожитого газу. І для того, аби люди мали безперебійний доступ до блакитного палива, фахівці повинні підтримувати певний тиск у системі. Нині це виконується у досить ускладнених умовах, навіть коли газ не споживається.

Тож плата за розподіл газу — це плата за користування потужністю, яку надійно та безупинно забезпечують газовики. 

Чому важливо вчасно передавати показання газового лічильника?

З 1 по 5 число поточного місяця абоненти мають передавати до Облгазу показники газового лічильника. Тобто на початку березня споживачі подають дані за лютий. Це є необхідною умовою для коректного формування рахунку за спожитий газ.

Відсоток передачі показників газового лічильника залишається досить низьким серед побутових споживачів Донеччини:

  •  Грудень 2022 - 21,1%

  •  Січень 2023 - 22%

  •  Лютий 2023 (станом на 02.03) - 14,8%

“Періодично отримуємо звернення до контактцентру щодо невірного формування рахунків. Найчастішою причиною є невчасна передача показників газового лічильника. Сьогодні для кожного абонента міськгазів області ця процедура займає не більше 5 хвилин”, - повідомляють у Донецькоблгазі.

Передати показання можна наступними способами:

  •  через сайт https://www.abonentinfo.com/

  •  через відповідну форму на сайті Оператора ГРМ https://oblgaz.donetsk.ua/count/

  •  звернутися до Управління по газопостачанню та газифікації за відповідною адресою або номером телефону.

Крім того, контролери міськгазів можуть зняти показники лічильників під час обходів. У них абоненти мають змогу і отримати квитанцію з послуги з розподілу природного газу, і звірити останні показання, які зафіксовані Оператором ГРМ.

У Донецькоблгазі наголошують, що вчасна передача показників лічильника та оплата рахунків за розподіл газу є внеском у подальше безперервне користування природним газом.

Слідкуйте за офіційною інформацією на сайті правління: https://oblgaz.donetsk.ua/

Відповідно до частини першої статті 40 Закону України розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами.

За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи (Оператор ГРМ) зобов'язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов'язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Деколонізація публічного простору: в Покровській ТГ провели демонтаж пам’ятника Максиму Горькому

Відповідно до закону України про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії, тривають процеси очищення публічного простору від елементів радянських наративів по всій країні.

eye

60

Громада 1

17 травня 2024 17:05

БФ «Янголи Спасіння» продовжує видачу гігієнічних наборів для сімей з дітьми в Покровській ТГ

У співпраці з Покровською міською військовою адміністрацією, благодійний фонд «Янголи Спасіння» продовжує організацію видачі гігієнічних наборів для сімей з дітьми до 14 років у старостинських округах Покровської громади.

eye

31

Громада 1

17 травня 2024 16:10

Для безпеки пацієнтів: у Покровській КЛІЛ облаштовують укриття

Війна поставила під питання безпеку мешканців Донеччини. Аби вберегти життя пацієнтів закладів охорони здоров'я Покровської громади, за підтримки соціально відповідального бізнесу облаштовують безпечні укриття

eye

76

Громада 1

17 травня 2024 15:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію