• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

До Дня Державного Герба України

eye

1399

19.02.2023 10:00

RSS

img

Сьогодні, 19 лютого, Україна відзначає День Державного Герба.

Тризуб був затверджений як малий герб України 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради разом зі своїм графічним зображенням. У 1996 році його статус був закріплений у Статті 20 Конституції України, де він також згадується як «Знак Княжої Держави Володимира Великого».

 

Щодо походження і значення українського герба Тризуба існують різні теорії, жодна з них не є загальновизнаною. Відомо до 40 тлумачень знаку - тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім'я перемоги життя над смертю. Є гіпотеза, що це знак триєдиності світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря.

Утім, є спостережливе сучасне трактування: закодоване слово воля.

Завдяки своїй графічній простоті тризуб – улюбленець творчих натур, бо може бути легко використаний в оформленні хоч для високих публічних тем, хоч у буденних речах. З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України у формі Тризуба українці передавали напрямок руху російському кораблю.

Назва «тризуб» з’явилася та прижилася вже після того, як його було затверджено державним гербом УНР. «…Се оздоба питоменна, не запозичена, зв’язана з нашою тисячолітньою державною політичною i культурною історією», – писав Михайло Грушевський у статті «Український Державний герб» наприкінці лютого 1918 року.

На честь українського символа міжконтинентальні триступеневі балістичні ракети мають назву “Trident” (“Тризуб”).

Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася зі знищення Тризуба як маркера української ідентичності. Але нас не здолають допоки ми пам'ятаємо, хто Ми є.

Нехай золота сув'язь Тризуба сприйматиметься як знакова: хоча витіювато кручена, але ніким не перервана нитка життя древнього народу, яка вела й веде вгору, до освіти, науки і свободи, аби він, як рівний серед рівних, вільний серед вільних, був і розвивався серед такого ж вільного європейського та світового співтовариства.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У Покровську відбулось засідання комісії з розподілу гуманітарної допомоги

Під головуванням керівника гуманітарного штабу Дмитра Єрмоловича та за участю заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо в онлайн-форматі відбулось засідання комісії з розподілу гуманітарної допомоги, яка надійшла до Покровської громади.

eye

54

Громада 1

28 березня 2024 17:30

Зі світлом ще 20 населених пунктів: ДТЕК Донецькі електромережі продовжує відновлення мереж

За 27 березня фахівцям ДТЕК Донецькі електромережі вдалося повернути світло жителям 20 населених пунктів Донеччини.

eye

24

Новини громад

28 березня 2024 16:50

Робимо дороги проїзними: у Покровській громаді почали планову відсипку доріг

Зимовий період у Покровській громаді виявився сприятливим для активного накопичення резервів, а саме матеріалу для подальшої роботи з підсипки доріг в межах громади. Це стало можливо завдяки соціальному партнерству керівників Покровської МВА і бізнесу.

eye

38

Громада 1

28 березня 2024 16:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію