• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

ЦВК прийняла постанову "Про нікчемність псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України"

eye

932

29.09.2022 14:36

Новини громад

img

Центральна виборча комісія України 27 вересня 2022 року прийняла постанову № 101 "Про нікчемність псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України". 

У постанові зазначається, що як вбачається з останніх інформаційних повідомлень українських та міжнародних джерел, а також заяв представників окупаційних адміністрацій, з 23  до 27 вересня 2022 року на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей за випробуваним сценарієм російської федерації та під її протекторатом вчиняються незаконні дії, а точніше дійство під назвою "референдуми", які не мають нічого спільного з демократичними референдумами, є незаконними з позиції Конституції України та міжнародного права, а отже, не матимуть жодної юридичної сили. Таке дійство ще більше переконує весь цивілізований світ у загарбницьких намірах держави-окупанта, свідчить про продовження грубих порушень росією державного суверенітету і територіальної цілісності України.

За повідомленнями Служби безпеки України російські окупанти  підсумували результати фейкових референдумів на окупованих територіях України ще на початку вересня. Тож нинішнє незаконне "голосування",  проведене загарбниками 23 – 27 вересня, – театральна вистава, створена для картинки на російському телебаченні. Представники держави-агресора, виконуючи вказівки кремлівських керманичів, стверджують, що "референдуми" відбулися і безсумнівно заявлять, що за результатами так званого народного волевиявлення питання приєднання до російської федерації підтримано більшістю осіб, які проголосували. Водночас такі твердження не відповідають дійсності, абсолютна більшість громадян України проігнорувала це незаконне голосування, незважаючи на шалений психологічний та фізичний тиск окупантів. 

Центральна виборча комісія  заявила про засудження будь-яких спроб провести 23 – 27 вересня 2022 року на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей псевдореферендуми та нікчемність їх "результатів". Підкреслюється, що намагання росії змінити конституційно закріплений статус Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей як невід’ємних складових частин України, зокрема шляхом проведення псевдореферендумів про приєднання до російської федерації, є грубим порушенням державного суверенітету та територіальної цілісності України. Питання про зміну території України можуть вирішуватися виключно на всеукраїнському референдумі, що призначається Верховною Радою України (статті 73, 85 Основного Закону України).

Комісія як головний орган адміністрування виборів та референдумів в Україні завжди стояла і стоїть на позиції, що народне волевиявлення у формі референдуму має відбуватися виключно з дотриманням основоположних міжнародно визнаних засад щодо їх проведення – загального, рівного, вільного, прямого і таємного голосування, яке проводиться з дотриманням закону.  Умови проведення референдуму мають забезпечити передусім повагу до основних прав людини і громадянина, свободу формування волі виборців, свободу волевиявлення виборців, протидію будь-яким фальсифікаціям, а також безпеку громадян, що не може бути забезпечено в умовах війни та окупації.  Відповідно Закони України "Про правовий режим воєнного стану", "Про всеукраїнський референдум", Виборчий кодекс України забороняють проведення виборів та референдумів в умовах воєнного стану.

Враховуючи викладене, Центральна виборча комісія з позиції уповноваженого державного органу наголошує, що проведені з 23 до 27 вересня 2022 року на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей так звані референдуми є юридично нікчемними заходами, організованими окупаційними адміністраціями як чергова спроба протиправної анексії російською федерацією українських територій, а отже, їх результати не мають жодних правових наслідків і не можуть бути сприйняті та визнані ні Українською державою, ні міжнародною спільнотою.

Центральна виборча комісія також вчергове наголосила на наявності кримінальної відповідальності за участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території (стаття 111-1 Кримінального кодексу України), а також пособництво державі-агресору (стаття 111-2 Кримінального кодексу України). При цьому за повідомленням правоохоронних органів України, на сьогодні є інформація щодо переліку осіб, які співпрацюють з ворогом та причетні до організації незаконних псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України, вчиняють кримінально карані діяння, відповідальність за які обов’язково настане. 

Центральна виборча комісія постановила засудити протиправну організацію та проведення 23 – 27 вересня 2022 року окупаційними адміністраціями російської федерації на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей псевдореферендумів, а будь-які їх нікчемні результати не визнавати.

ЦВК також закликала іноземні держави та міжнародні організації засудити дії російської федерації та її окупаційних адміністрацій щодо організації та проведення в Україні псевдореферендумів на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей стосовно їх приєднання до російської федерації, не визнавати жодних результатів таких псевдореферендумів, а також сприяти якнайшвидшому припиненню росією окупації українських територій. 

Комісія закликала органи адміністрування виборів демократичних держав, профільних міжнародних організацій, які займаються виборами, припинити будь-яку співпрацю з державою-агресором та її органами, зокрема членство росії у відповідних міжнародних інституціях до встановлення демократичного режиму в цій державі, не допускати участі громадян російської федерації у спостереженні за виборами як міжнародних спостерігачів. І звернулася до Міністерства закордонних справ України з проханням довести текст цієї постанови до відома іноземних держав та міжнародних організацій. 

Також ЦВК постановила наголосити органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, засобам масової інформації та інформаційним агентствам, об’єднанням громадян, підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності, громадянам України на юридичній нікчемності проведених 23 – 27 вересня 2022 року окупаційними адміністраціями російської федерації на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей псевдореферендумів та відсутності жодних їх правових наслідків. 

Члени покровської громади також не признають фейкові референдуми, про що вони заявили на акціях протесту, що пройшли по всьому Покровську та у м. Кропивницький, де проживають евакуйовані покровчани.

Про те, як це відбувалось - за посиланням: https://pokrovsk-rada.gov.ua

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Керівники Покровської МВА взяли участь в обговоренні питання гуманітарної допомоги мешканцям Донеччини

Вчора, 27 березня, під головуванням заступника голови Донецької ОДА Олександра Шевченко було проведено онлайн-засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Донецькій ОДА.

eye

15

Громада 1

28 березня 2024 13:00

Комунальники проводять заміну зношених ділянок водопровідних мереж

КП «Покровськводоканал» продовжує виконувати заплановані поточні ремонти по заміні трубопроводів водопостачання у м. Покровськ з матеріалів, отриманих підприємством від міжнародної гуманітарної організації ВПІНО Філії «Актед».

eye

20

Громада 1

28 березня 2024 10:20

У Покровську відкрили сучасний бібліохаб для дітей

Заклади культури Покровської громади працюють над удосконаленням та оновленням просторів для своїх відвідувачів із залученням позабюджетних коштів.

eye

62

Громада 1

28 березня 2024 09:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію