• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

До Дня Української Державності у Покровську відбувся патріотично-просвітницький захід

eye

441

27.07.2022 14:19

RSS

img

Напередодні відзначення Дня Української Державності, свята, заснованого президентом України Володимиром Зеленським, у Покровську пройшла історична лекція, присвячена етапам державотворення та відомим державним діячам.

Зустріч, на якій були присутні перші керівники громади, старости, представники військкомату та структурних підрозділів міської ради, була підготовлена та проведена Світланою Гавриленко — громадською діячкою, головою комітету з питань духовності, культури, освіти, науки та просвітницької роботи Громадської Ради.

Лекція умовно була поділена на дві частини. Під час першої учасники заходу знайомились з поняттям «держава» та першими його ознаками.

«На превеликий жаль, для українського народу становлення національної державності відбувалося досить складно й упродовж тривалого часу. Однак, попри всі труднощі, Українська державність укріпилася і має свою давню історію», - зазначила Світлана Гавриленко.

Почалась вона ще з V тисячоліття до н.е. з поселення Аррата. Потім землі заселяли кіммерійці, скіфи, сармати, представники антського союзу. У IX століття утворилась Київська Русь, яка простяглась до берегів Франції. Згадували під час заходу про утворення християнсько-демократичної республіки Запорізька Січ та існування Гетьманщини.

Велику увагу під час лекції було приділено постаті, чиє ім'я глибоко шанується серед борців за державність України — Івану Мазепі. Гетьманом України його було обрано 25 червня 1687 року. «Розумний і освічений, він зробив стрімку кар'єру. Єдиний серед країн, хто знав усі європейські мови. При Мазепі розвивалось культурне будівництво — зведення храмів у стилі козацького бароко», - розповіла Світлана Гавриленко.

Пов'язане з ім'ям Мазепи й Пересопницьке Євангеліє, що нині входить до церемонії інавгурації Президентів України.

Як стверджують історики, певний час книга була в Івана Мазепи й у 1701 році він його подарував Переяславському кафедральному собору, який сам збудував. З 1991 року президенти України присягають на вірність народові й державі на Пересопницькому Євангелії.

 

Традицію публічної присяги очільниками держави на Святому Писанні намагався започаткувати ще гетьман Пилип Орлик, який вніс текст присяги до своєї Конституції 1710 року. І лише зі здобуттям незалежності Україною перший її Президент Леонід Кравчук, а за ним й інші обранці, поклавши руку на манускрипт, змогли проголосити: «Зобов’язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу…».

 

Своєю чергою, Покровський міський голова Руслан Требушкін та секретар міської ради Наталія Іваньо подякували Світлані Гавриленко за справжній екскурс в історію становлення та державотворення нашої країни.

«Дуже символічно, що державне свято, яке започатковано цього року президентом України Володимиром Зеленським, відзначається у День Хрещення Київської Русі. В цей день ми згадуємо часи, коли Київська Русь була визнана усіма європейськими державами того часу. Україна – це держава, яка має свою понад тисячолітню історію і ми пишаємось, що ми є українцями», - зазначила Наталія Іваньо.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

«Ми стурбовані ситуацією на Донеччині та завжди готові підтримати цивільне населення», – Деніз Браун під час візиту до Покровська

Загострення військової ситуації на Донеччині та допомогу прифронтовим громадам регіону керівники Покровської МВА обговорили під час зустрічі з координаторкою ООН в Україні Деніз Браун, яка завітала до міста разом зі своїми колегами.

eye

80

Новини громад

01 травня 2024 14:56

Профілактика – запорука безпечних умов праці

Кожен з нас знає, що здоров'я – це наш найцінніший ресурс. Так само, як ми піклуємося про своє здоров'я, необхідно піклуватися і про "здоров'я" нашого обладнання.

eye

18

Новини громад

01 травня 2024 14:00

Підтримка цивільного населення: під час засідання обговорили питання інтеграції ВПО-мешканців громади та залучення переселенців до роботи

30 квітня під головуванням заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо відбулось засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення Покровської громади

eye

66

Громада 1

01 травня 2024 13:55

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію