• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Про дотримання правил особистої безпеки та дій громадян на території Донецької області під час повітряної тривоги

eye

1266

11.07.2022 17:11

RSS

img

Через загострення ситуації та часті обстріли ворогом населених пунктів Донецької області, нагадуємо про види сигналів оповіщення про повітряну тривогу, а також про правила поведінки у разі, якщо ви почули сигнали сирен.

Довгі сигнали сирени тривалістю до 1 хвилини це сигнал «УВАГА! Повітряна тривога» попереджають про безпосередню небезпеку нападу противника. 

Це означає, що через зону повітряної оборони області пролітає ворожий літак чи ракета. З моменту подавання сигналу і до моменту нападу може пройти кілька хвилин, тому діяти потрібно швидко і організовано:

  • одягнутися,
  • взяти засоби індивідуального захисту, документи, медикаменти, запас води, продовольства,
  • вимкнути електроенергію, газові прилади,
  • якнайшвидше дістатися захисної споруди (найпростішого укриття),
  • якщо ви в транспорті або машині - вийти та сховатися в перехід, підвал або укрийтеся в складках місцевості (через небезпеку осколків від снарядів).

Після сигналу не варто залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах, адже внаслідок вибуху вони будуть руйнуватися від впливу ударної хвилі. Небезпеку можна перечекати у цокольних або підвальних приміщеннях, підземних паркінгах та підземних переходах. Дуже добре, якщо вони мають два і більше виходів. У будівлях є такий термін - правило "двох  стін":  від  небезпеки  вас  має  відділяти  щонайменше 2  стіни. Бо одна ймовірно, зруйнується від удару, а друга вбереже від уламків стіни, скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор та передпокій. Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу нема, а в сховищі немає місця лишайтеся біля опорних стін – вони витримають. 

Якщо обстріл почався, коли ви на вулиці, то важливо швидше лягти на землю. Спочатку при польоті снаряда чується свист (або шарудіння), потім відразу вибух. Щойно почули вибух - падайте на землю. Знаходимо будь-яку стіну-укриття: бетонний блок, стіна, уздовж високого бордюру чи фундаменту паркану, канава, траншея, яма, найкраще підійде заглиблення в землі, подібне до окопу, глибиною 1−2 м на відкритій місцевості. Найбільшу небезпеку при обстрілах становлять уламки, тому що нижче ви до землі - то безпечніше. Як саме лягаємо: ниць, голова опущена обличчям до землі, закривайте долонями вуха та відкривайте рот — це врятує від контузії та баротравми, лікті прикривайте шию. Не підіймаємо голову й не рухаємось без потреби.

Сигнал «Відбій повітряної тривоги»: переривчасті звуки сирени тривалістю до 5-10 секунд подається місцевим підрозділом з питань цивільного захисту через систему оповіщення, транслюються текстові повідомлення через місцеве радіо, телебачення та за допомогою пересувних гучномовців.

Інформацію також дублюють в офіційних телеграм-каналах та у мобільному додатку Повітряна тривога. Головне - в жодному разі не ігноруйте сигнали тривоги та виконуйте всі рекомендації щодо безпечної поведінки під час її сигналів. Бережіть себе!

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

55

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

99

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

56

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію