• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Про дотримання правил особистої безпеки та дій громадян на території Донецької області під час повітряної тривоги

eye

1168

11.07.2022 17:11

RSS

img

Через загострення ситуації та часті обстріли ворогом населених пунктів Донецької області, нагадуємо про види сигналів оповіщення про повітряну тривогу, а також про правила поведінки у разі, якщо ви почули сигнали сирен.

Довгі сигнали сирени тривалістю до 1 хвилини це сигнал «УВАГА! Повітряна тривога» попереджають про безпосередню небезпеку нападу противника. 

Це означає, що через зону повітряної оборони області пролітає ворожий літак чи ракета. З моменту подавання сигналу і до моменту нападу може пройти кілька хвилин, тому діяти потрібно швидко і організовано:

  • одягнутися,
  • взяти засоби індивідуального захисту, документи, медикаменти, запас води, продовольства,
  • вимкнути електроенергію, газові прилади,
  • якнайшвидше дістатися захисної споруди (найпростішого укриття),
  • якщо ви в транспорті або машині - вийти та сховатися в перехід, підвал або укрийтеся в складках місцевості (через небезпеку осколків від снарядів).

Після сигналу не варто залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах, адже внаслідок вибуху вони будуть руйнуватися від впливу ударної хвилі. Небезпеку можна перечекати у цокольних або підвальних приміщеннях, підземних паркінгах та підземних переходах. Дуже добре, якщо вони мають два і більше виходів. У будівлях є такий термін - правило "двох  стін":  від  небезпеки  вас  має  відділяти  щонайменше 2  стіни. Бо одна ймовірно, зруйнується від удару, а друга вбереже від уламків стіни, скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор та передпокій. Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу нема, а в сховищі немає місця лишайтеся біля опорних стін – вони витримають. 

Якщо обстріл почався, коли ви на вулиці, то важливо швидше лягти на землю. Спочатку при польоті снаряда чується свист (або шарудіння), потім відразу вибух. Щойно почули вибух - падайте на землю. Знаходимо будь-яку стіну-укриття: бетонний блок, стіна, уздовж високого бордюру чи фундаменту паркану, канава, траншея, яма, найкраще підійде заглиблення в землі, подібне до окопу, глибиною 1−2 м на відкритій місцевості. Найбільшу небезпеку при обстрілах становлять уламки, тому що нижче ви до землі - то безпечніше. Як саме лягаємо: ниць, голова опущена обличчям до землі, закривайте долонями вуха та відкривайте рот — це врятує від контузії та баротравми, лікті прикривайте шию. Не підіймаємо голову й не рухаємось без потреби.

Сигнал «Відбій повітряної тривоги»: переривчасті звуки сирени тривалістю до 5-10 секунд подається місцевим підрозділом з питань цивільного захисту через систему оповіщення, транслюються текстові повідомлення через місцеве радіо, телебачення та за допомогою пересувних гучномовців.

Інформацію також дублюють в офіційних телеграм-каналах та у мобільному додатку Повітряна тривога. Головне - в жодному разі не ігноруйте сигнали тривоги та виконуйте всі рекомендації щодо безпечної поведінки під час її сигналів. Бережіть себе!

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Оголошення про формування персоналного складу Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності

Покровська міська військова адміністрація Покровського району Донецької області проводить роботу щодо створення координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності.

eye

15

Новини громад

25 квітня 2024 09:22

У Покровській громаді визначили стипендіатів

Під головуванням заступниці начальника Покровської міської військової адміністрації Маргарити Ідрісової 24 квітня відбулося засідання, під час якого серед обдарованих дітей та молоді визначали кандидатів на отримання стипендій.

eye

25

Громада 1

24 квітня 2024 20:00

Стан справ у громаді обговорили під час спільної наради керівники Покровської МВА

Сьогодні, 24 квітня, начальник Покровської МВА Сергій Добряк провів нараду із заступниками, темами для обговорення на якій стали: безпекова ситуація в громаді, робота соціальних і комунальних установ міста.

eye

67

Новини громад

24 квітня 2024 15:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію