• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Сьогодні Україна відзначає одне з головних державних свят - День Конституції

eye

521

28.06.2022 08:00

Новини громад

img

День Конституції України — це одне з найбільш значущих свят нашої країни з точки зору процесу державотворення. Основний закон держави було прийнято у 1996 році, 26 років тому. День Конституції сьогодні особливо важливий для нас, у часи, коли Україна бореться за свою державність у кривавій війні з російським агресором.

26 років років тому Верховна Рада України за далеко непростих обставин, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення та світовий досвід, прийняла Основний Закон України - Конституцію, яка стала дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави.

Прийняття Конституції стало точкою відліку нової епохи в історії нашої держави, могутнім акордом у самоствердженні України як держави - нації. Ні в кого не викликає сумніву те, що саме цей документ заклав підвалини майбутніх економічних, соціальних та духовних перетворень у суспільстві. Отже, було одержане  своєрідне  свідоцтво, яке підтвердило кардинальні зрушення в ментальності  українського народу.

Перша українська Конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.

Повна назва цього документа – «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою».

Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Нині Україна проходить чи не найважче за часи своєї незалежності випробування - випробування на єдність та територіальну цілісність. В Україні точаться жорстокі бої з російським агресором за єдину неподільну соборну Україну, за основні принципи, права і свободи, які закріплені в Конституції нашої держави.

З нагоди Дня Конституції на адресу Покровської міської ради надійшли щирі привітання від сусідніх Удачненської та Мирноградської громад, а також партнерів міста - компанії WeBenefit

 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

За вчора ДТЕК Донецькі електромережі відновив електрику для 9 тисяч родин на Донеччині

3 липня аварійно-ремонтні бригади ДТЕК Донецькі електромережі попри всі виклики та небезпеку змогли відновити електропостачання 25 населених пунктів, знеструмлених через ворожі обстріли.

eye

19

Новини громад

04 липня 2024 11:32

Оголошено конкурс з відбору психологів

З 12 червня по 07 серпня 2024 року проводиться конкурс з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги.

eye

22

Новини громад

04 липня 2024 11:23

Правовий дайджест реформ про захист внутрішньо-переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії за період квітень-червень 2024 р

Громадська організація «Зелена альтернатива України» пропонує до уваги зміни, які сталися за ІІ квартал у правовому полі щодо захисту ВПО та осіб постраждалих від збройної агресії.

eye

23

Новини громад

04 липня 2024 11:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію