• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Віталій Суліма: ніхто ніколи не повинен бачити те, що бачив я

eye

706

08.06.2022 15:40

Новини громад

img

Через російське вторгнення в Україну суддя міжнародної категорії, відомий покровський тренер з дзюдо Віталій Суліма був вимушений покинути рідну домівку та переїхати закордон. Ця історія про те, що довелось пережити родині дзюдоїста та хто протягнув руку допомоги у скрутну хвилину. 

Віталій Суліма - людина, яка економить на своїх жестах. Він рухається повільно, обережно, ніби хоче залишитися непоміченим. Зблизька його присутність стає магнітом завдяки його очам. Треба бути сміливим, щоб утримати його погляд, тому що він передає, що його очі бачили все, особливо найгірше.

Віталій одружений, має трьох дітей, двоє з яких усиновлені, оскільки були сиротами. Вони жили в Покровську, місті, у якому до 24 лютого 2022 року було 75 тисяч людей. 

Віталій – тренер з дзюдо в Україні, переважно спортсменів зі сходу, і його життя пройшло між роботою, яка також є пристрастю. Він був щасливою людиною. З лютого його життя підірвано. 

«Я бачив речі, які нікому не слід бачити», — каже Віталій. Це суміш люті та безпомічності, коли ви залишаєте дім з надією колись повернутися, але без певності у цьому. Війна – це не лише руйнування і смерть, а й знищення мрій і будь-яких натяків на щастя. Багато людей покинуло місто. Я хотів побути ще трохи, це мій дім, але коли твої діти підстрибують, лякаючись грюкання дверей, ти розумієш, що настав час».

У квітні покровчанин підтримував телефоном зв'язок з Флоріном Даніелем Ласкау, головним суддівським директором Міжнародної федерації дзюдо (IJF). «Пророчий дзвінок, — пояснює він, — настав час їхати».

Ніщо не зможе, принаймні в короткостроковій перспективі, компенсувати страх, кошмари і смуток залишити життя позаду. Натомість ви можете підтримати, пропонуючи гостинність, комфорт і роботу. «Це було тоді, коли я дійсно зрозумів, що сім’я дзюдо – це реальність, а не девіз чи міф».

Віталій разом із сім’єю покидав зруйновану війною Україну три з половиною дні – час, який знадобився, щоб дістатися румунського кордону. Там їх прийняли і поселили, вони відпочивали і відновили звичне життя. 

«Для мене майбутнє – це ковдра з туману, і я не можу перестати думати про своїх сестер і батьків, які залишилися в Україні. Це теж війна, турбота про тих, хто залишився», - каже відомий дзюдоїст. 

Всього за два місяці Віталій чотири рази судив турніри IJF та Європейського союзу дзюдо (EJU). Він задоволений –  це спосіб заявити про своє право на нормальне життя, виконувати свою роботу, як будь-яка інша людина.

«Я хотів би, щоб ніхто не загинув насильно, щоб усе було як раніше. Бажаю всім здоров’я та миру».

У Віталія мало часу на обід, він цілий ранок судив на турнірі Великого шолома в Тбілісі, і йому ще залишився останній блок. Ми потискаємо один одному руки, а потім Віталій посміхається, і цим все сказано. 

За матеріалами IJF.org (Федерації дзюдо України)

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Віддати квартиру, щоб не платити аліменти: Як уникнути щомісячних платежів

Дитинство – тривалий проміжок часу, який потребує від батьків уваги, турботи та фінансової підтримки. Законодавством також визначено, що протягом 18 років або ж 23 років, за наявності певних умов, батьки зобов'язані утримувати своїх нащадків.

eye

11

Новини громад

28 квітня 2024 14:28

Всі шляхи ведуть додому!

В межах проєкту “ШЛЯХ ДОДОМУ” станом на 23 квітня 2024 року повернено на територію вільної України 89 дітей, які були депортовані у рф або на непідконтрольні уряду України території.

eye

11

Новини громад

28 квітня 2024 14:20

Продаж тютюнових виробів на території України: заборони та відповідальність

Передбачені певні обмеження згідно ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення»

eye

13

Новини громад

28 квітня 2024 13:49

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію