• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Секретар Покровської мiської ради Наталія Іваньо взяла участь в нараді Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування

eye

479

17.05.2022 11:45

RSS

img

16 травня відбулася всеукраїнська Zoom-нарада Всеукраїнської асоціації громад з народними депутатами України під модеруванням виконавчого директора асоціації Івана Слободяника.

У зустрічі взяли участь: Олена Шуляк народна депутатка України, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Віталій Безгін - народний депутат України, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Мар’ян Заблоцький - народний Депутат України, Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики; Олена Копанчук народна депутатка України, Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

На нараді обговорили гострі теми, що актуалізувалися під час воєнного положення у країні. Одним з перших питань стало регулювання ціноутворення на пальне. Повернення акцизу, скасування якого призвело до втрат місцевих бюджетів.

Також учасники обговорили можливість збільшення дохідної частини місцевих бюджетів за рахунок:

- збільшення відсотку ПДФО, який зараховується до місцевих бюджетів до 75%;

- повернення акцизного збору на пальне у розмірі відсотку, який зараховувався до місцевого бюджету;

- внесення змін до ЗУ «Про державне мито» в частині збільшення вартості послуг, що надаються органами місцевого самоврядування.

На нараді поміж іншим була внесена пропозиція розглянути можливість збільшення частки відрахувань ПДФО до місцевого бюджету та сплату ПДФО за місцем здійснення господарської діяльності сільських господарств.

Присутні поставили питання, чи можливе дотування з Держбюджету для вирівнювання спроможності місцевого бюджету утримувати інфраструктуру та фінансування тероборони на державному рівні.

Члени наради також обговорили Програму комплексного відновлення територій. Яка зокрема передбачатиме заходи щодо відновлення територій (розмінування, демонтаж зруйнованих споруд, рекультивація земель) та враховувати економічну доцільність, перенесення бізнесу, а також демографічну ситуацію.

Були запропоновані зміни та доповнення у законодавство України. Так Олена Шуляк запропонувала проєкт Закону України 7282 від 13.04.2022 р. закріпити на законодавчому рівні. Надійшло також прохання доповнити постанову КМУ від 09.06.2021 № 590. А саме внести наступні уточнення:

- проведення додаткових капітальних видатків, підготовки комунальних установ до опалювального періоду;

- доповнити видатки спецфонду за рахунок благодійних надходжень (послуги харчування, ВПО, придбання продуктових наборів, ремонтні роботи в комунальних закладах). Створення належних умов для ВПО.

Увагу присутні на конференції представники громад звернули й на цільові надходження (наприклад, дуже багато надходить допомоги від іноземних держав, але не завжди цю допомогу отримують на містах), а також обговорили проблеми з казначейським обслуговуванням, можливість виплати ПДФО за місцем реєстрації військовослужбовця, а не військової частини та інші важливі питання.

«Громади за час війни зіткнулися з багатьма питаннями та проблемами, які на сьогодні самотужки органи місцевого самоврядування вирішити не можуть. Потрібен діалог, потрібна масштабна колективна робота, і сьогодні ми мали змогу такої спільної праці, – зазначила Наталія Іваньо. – У багатьох випадках у місцевої влади буквально зв’язані руки, і, на думку народних депутатів, це гальмує процеси життєзабезпечення населення. Є необхідність давати можливість головам громад ухвалювати рішення одноосібно. Це стосується: передачі коштів місцевих бюджетів на потреби ЗСУ, створення установ щодо надання безоплатної правової допомоги, боротьби зі стихійними лихами та епідеміями, поводження з небезпечними відходами, звільнення земельних ділянок комунальної власності від незаконних споруд, обстеження будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій.

В Покровській громаді сьогодні злагоджено працює і депутатський корпус, і виконком. Тому ми маємо змогу прийняти будь-яке рішення стосовно життєдіяльності нашої громади та допомоги захисникам територіальної оборони та добровольчих формувань».

За підсумками зустрічі всі питання, що виникли у результаті обговорень, будуть опрацьовані та систематизовані експертами Всеукраїнської асоціації громад. На основі цих питань будуть сформовані запити до народних депутатів, Уряду та окремих Міністерств.

 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Юридичні консультації в Покровську: допомога та підтримка для мешканців

З початку повномасштабної війни юристи БФ «Право на захист» проводять безоплатні консультації населенню Покровська та допомагають вирішити велику кількість юридичних питань.

eye

32

Громада 1

26 квітня 2024 16:45

Підтримка покровчан у Закарпатті: представник Покровської МВА завітав до вихованців «Милосердя»

Уже майже місяць минув з моменту, коли ЦКРОІ «Милосердя» був релокований до села Нересниця Тячівського району Закарпатської області. Велику роль у цьому відіграли представники як державних органів влади, так і місцевого рівнів, які приклали багато зусиль

eye

33

Громада 1

26 квітня 2024 15:30

Зустріч із благодійниками: обговорення нагальних питань та організації гуманітарної допомоги

Начальник Покровської МВА Сергій Добряк разом зі своєю заступницею Наталією Іваньо зустрілися з представниками благодійного фонду «Lukraine», серед яких був і його директор Кім Ченбау, щоб обговорити подальшу співпрацю у вирішенні гуманітарних питань.

eye

39

Громада 1

26 квітня 2024 14:05

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію