• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

До уваги мешканців Покровської ТГ. Кримінальна відповідальність за колабораціонізм

eye

1082

25.04.2022 10:58

RSS

img

Ситуація в області залишається напруженою. Окупаційні війська ворога не полишають спроб захопити міста Донеччини. У зв'язку з цим актуальним залишаються проблеми колабораціонізму.

У березні Верховною Радою України було внесено зміни до деяких законодавчих актів щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність.

Кримінально караним злочином «колабораційною діяльністю» є:

  • співпраця з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та її збройними формуваннями;
  • добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора;
  • участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території, або публічні заклики до їх проведення;
  • здійснення пропаганди та впровадження освітніх стандартів держави-агресора у навчальних закладах;
  • передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням;
  • організація та проведення заходів політичного характеру та/або здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором.

У квітні 2022 року Верховна Рада прийняла з пропозиціями президента закон про посилення відповідальності для колаборантів. Згідно з законом, Кримінальний кодекс доповнено статтею 111-2 «Пособництво державі-агресору».

«Умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства, за винятком громадян держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави агресора караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої», – йдеться в документі.

У разі виявлення таких фактів необхідно невідкладно звернутися до поліції (за телефоном 102 або номерами

Покровське РУП: 050-020-98-46

  • ВП № 1 (Добропілля): 050-017-08-62;
  • ВП № 2 (Курахове): 099-062-01-16;
  • ВП № 3 (Селидове): 095-454-46-38;
  • ВП № 1(Авдіївка): 099-531-90-88;
  • ВП № 2 (Мирноград): 050-261-82-26.

Громадяни з повідомленнями  про колаборантів можуть звернутися до СБУ на гарячу лінію СБУ  0-800-501-482, а також на відповідну електронну пошту: callcenter@ssu.gov.ua

Інформація, отримана через телефон довіри СБУ, є конфіденційною і буде ретельно перевірена.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Гендиректор Укрпошти зустрівся з керівництвом Покровської громади

Керівник Покровської МВА Сергій Добряк разом зі своїм заступником Олексієм Стебелем зустрівся з Ігорем Смілянським генеральним директором АТ «Укрпошта» та керівником Донецького регіону Укрпошти Максимом Сутковим.

eye

24

Громада 1

08 травня 2024 19:30

Гуманітарну допомогу від благодійників розподілили під час засідання фахової комісії

Під головуванням керівника гуманітарного штабу Дмитра Єрмоловича та за участю заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо відбулось чергове засідання комісії з розподілу гуманітарної допомоги, яка надійшла від ГО «Фонд «Якість життя» та Покровськ

eye

27

Громада 1

08 травня 2024 17:10

До останнього подиху справжній патріот українського Донбасу: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком

Днями мешканців Покровської громади приголомшила шокуюча новина – 1 травня, захищаючи Батьківщину під час виконання бойового завдання загинув відомий активіст, волонтер, член громадської ради, голова ГО «Патріоти українського Донбасу» Дмитро Лисенко.

eye

152

Новини громад

08 травня 2024 13:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію