• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

У Покровському історичному музеї презентували експозицію «Марко Залізняк: Щоденник фотоаматора»

eye

784

08.11.2021 10:49

Новини громад

img

У Покровському історичному музеї презентували результати проєкту «Реекспозиція залу «Заселення краю та етнографія», який був реалізований в рамках партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму за підтримки Покровської міської ради.

Ознайомитися з унікальними експонатами залу та привітати співробітників музею з реалізацією проєкту зібрались перші керівники Покровська, представники депутатського корпусу та Громадської ради, місцеві історики та онук Марка Залізняка, який зробив неоціненний внесок у дослідження життя свого дідуся.

«Для Покровської громади це дуже знакова подія. Коли об`єднуються зусилля державної та місцевої влади і активних мешканців, виходить результат, який допомагає розказати нашому підростаючому поколінню історію рідного краю», - зазначив Покровський міський голова Руслан Требушкін.

Марка Залізняка за правом вважають однією з видатних постатей Покровського району: проста людина з цікавою життєвою історією, селянин із незвичним поглядом на буття, земляк, очима якого ми сьогодні бачимо, як розвивались події минулих епох.

«Ми знаємо про історію підприємств нашої громади і досить мало відомостей маємо про села – як вони розвивались та пережили часи радянської колективізації. З оновленням цієї експозиції до онлайн екскурсій можуть долучитись усі бажаючі. До того ж ми розуміємо, що до нашої громади приєднались сільські території, і їм будуть у пригоді ці історичні матеріали. Вітаю усіх з реалізацією проєкту, який вдалось втілити у життя завдяки зусиллям робітників музею, істориків та небайдужих мешканців громади із залученням коштів Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму», - зауважила секретар Покровської міської ради Наталія Іваньо.

Етнографічну колекцію Покровського історичного музею у новій експозиції складають фотографічні матеріали та щоденникові, меморіальні записи відомого фотоаматора Марка Залізняка.

Як стверджують місцеві хранителі культурної спадщини, сьогодні через призму життя та творчості Марка Микитовича можна вивчати безліч тем: війни, колективізація, розкуркулення, Голодомор, життя та побут на селі, свята, будівництво Динасового заводу, екологія та ін.

«Я б хотів назвати Марка Залізняка не лише селянином з фотоапаратом, а своєрідним агентом, який зсередини знімав етнографію: сільське життя від початку до другої половини ХХ сторіччя, - підкреслив під час екскурсії науковий куратор проєкту Дмитро Білько. – Завдяки його фотографіям ми маємо цілий зріз цього життя. Це світлини, які зберігаються в різних архівах України, у тому числі і в музеї Покровська, а також набір етнографічних предметів».

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Інформування щодо участі у міжнародних змаганнях «Ігри нескорених»

Міністерство у справах ветеранів України інформує про проведення Всеукраїнських змагань з відбору кандидатів до складу національної збірної команди України для участі у міжнародних змаганнях «Ігри Нескорених 2025»

eye

19

Новини громад

18 квітня 2024 17:56

До уваги роботодавців! Уряд продовжує працювати над стимулюванням створення робочих місць для осіб з інвалідністю

Однією з таких програм є надання роботодавцям компенсації витрат за облаштування робочого місця для осіб з інвалідністю, яка почала діяти з серпня минулого року.

eye

15

Новини громад

18 квітня 2024 17:48

БФ «Янголи Спасіння» надає невідкладну допомогу у відновленні будівель у Покровську після обстрілу

Сьогодні місто Покровськ знову стало мішенню ворожого обстрілу з боку рф. Незабаром після інциденту, Благодійний фонд «Янголи Спасіння» прибув на місце з гуманітарним вантажем для екстреного відновлення пошкоджених житлових будинків.

eye

23

Громада 1

18 квітня 2024 17:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію