• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Громади Донеччини у 2022 році мають шанс отримати більше грошей: бюджет Маріуполя може збільшитися на 200 млн грн, Краматорська – на 68, а Слов’янська – на 37 мільйонів

eye

417

23.09.2021 17:20

RSS

img

Бюджети громад Донеччини можуть змінитися завдяки податку з доходів фізичних осіб, – повідомляють у Донецькому регіональному відділенні Асоціації міст України. Підтримка народними депутатами одного із законопроектів (№ 5066 або № 5066-1), що пропонують збільшити відсоток зарахування до бюджетів громад ПДФО із 60 до 65%, дасть можливість частково компенсувати видатки, перекладені державою на місцеве самоврядування, щорічне недофінансування делегованих повноважень, скасування окремих джерел доходів місцевих бюджетів, скорочення обсягу трансфертів та їх несправедливий розподіл.

З початку реформи децентралізації, місцевим бюджетам територіальних громад були передані повноваження з утримання закладів освіти, охорони здоров’я, фінансування значної частини соціальних пільг тощо. Систематичне щорічне підвищення тарифів на комунальні послуги населення повністю перекладені на місцеві ради і громадян. Тобто, склалася ситуація, коли громади мають більше повноважень, ніж коштів. Збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів істотно посилить громади на шляху їх розвитку. За підрахунками аналітиків Асоціації міст України, в цілому по країні збільшення зарахування податку на доходи фізичних осіб на 5% - це понад 11 млрд. грн.

«Зокрема, для Краматорська ця сума складе понад 68 млн грн., Слов’янська – 37,6 млн, Покровська – 35,5 млн, Костянтинівки – 24,4 млн, Бахмута – 23,7 млн, Дружківки – 18 млн грн, Мирнограда – 15,5 млн, Новогродівки і Нікольського – по 7 мільйонів гривень, Білозерської громади – близько 5 мільйонів. Найбільший ресурс може отримати бюджет Маріуполя – близько 200 млн грн», – зазначив регіональний консультант з бюджетних питань АМУ Костянтин Гацько.

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко виступив з цією пропозицією на засіданні Ради регіонального розвитку та поставив питання перед Президентом України В.Зеленським. «Після утворення громади, нас стало більше і хотілося б, щоб це «більше» стало не проблемою, а способом вирішення. Додаткові 5% ПДФО дозволять Маріуполю отримати необхідні 200 мільйонів гривень, направити ці кошти на реалізацію програми «Місто без околиць», щоб в десятирічній перспективі вирішити накопичені проблеми», – сказав Вадим Бойченко.

Цю позицію підтримує також Покровський міський голова Руслан Требушкін. «Впевнений, що збільшення частки ПДФО надасть громадам можливість самостійно вирішувати багато власних проблем: будівництво і ремонт шкіл, садочків, спортивних майданчиків, доріг, медичних та культурних об’єктів, подолання пандемії та інші. Плюс 5% ПДФО, що складають понад 35 мільйонів гривень для нашої громади, частково компенсують видатки, перекладені державою на місцеве самоврядування та дадуть можливість знайти кошти на покриття різниці в тарифах на комунальні послуги, що дуже важливо», – написав очільник Покровської громади на своїй сторінці у фейсбуці.

На прийняття закону, за яким податок з доходів фізичних осіб залишатиметься на місцевому рівні, сподівається й керівник Авдіївської ВЦА Віталій Барабаш. «І це буде 65%, а не як зараз – 18%. Тоді ми відчуємо позитивний вплив децентралізації», – переконаний посадовець.

Ініціативу Асоціації міст України щодо необхідності посилення фінансової спроможності територіальних громад шляхом справедливого зарахування частки ПДФО до місцевих бюджетів підтримали також Мирноградський міський голова Олександр Брикалов і депутат Часовоярської міської ради Руслан Макарович.

«Щоб громади могли відчувати позитивні зміни децентралізації, реформа має рухатися далі. Втім повноважень у громад зараз більше, ніж грошей. Тому важко відчути зміни від децентралізації просто сьогодні і зараз. Місцева влада стикається з купою проблем, а на вирішення цих проблем громадам потрібні гроші. Тобто, залишайте гроші на місцях!», – закликав Р.Макарович під час прямого ефіру на День Незалежності в Антикризовому медіа-центрі.

Заступник голови ГО «Український інститут Антикризового менеджменту» Олександр Меланченко вважає, що до бюджетів громад потрібно спрямовувати навіть 100% ПДФО. «Люди живуть в громаді, вони в ній заробляють гроші, лікуються, їхні діти ходять там до школи – значить податок треба зараховувати до бюджету цієї конкретної громади. Тому особисто я за те, щоб навіть усі 100% ПДФО віддавати громадам. А для наповнення Держбюджету цілком достатньо інших податків», – впевнений громадський діяч.

Зазначений фінансовий ресурс має всі шанси з’явитися у бюджетах громад 2022 року. Вирішення цього питання підтримують 34 нардепи – автори законопроектів № 5066 і № 5066-1. З метою зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування Асоціація міст України надіслала до парламентського Комітету з питань бюджету пропозиції до проєкту Держбюджету на 2022 рік в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин, а також надала пропозиції до Бюджетного та Податкового кодексів України, необхідні для підготовки проєкту Держбюджету-2022. У свою чергу, Донецьке регіональне відділення АМУ рекомендує місцевим радам області звернутися до Верховної Ради України та народних депутатів від Донеччини з пропозицією підтримки одного з вищезгаданих законопроектів та внесення відповідних змін до Бюджетного Кодексу України.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Весняний благоустрій Покровська: комунальники приступили до побілки бордюрів

З приходом тепла в місті Покровськ розпочалось весняне прибирання та облаштування територій, спрямоване на поліпшення зовнішнього вигляду вулиць та тротуарів у громаді.

eye

24

Новини громад

23 квітня 2024 16:02

Допомога тим, хто цього потребує найбільше: з благодійною місією до міста завітав БФ «Крапка відліку»

Партнери та добрі друзі Покровської МВА, які з перших днів повномасштабного вторгнення простягнули руку допомоги, продовжують підтримувати місцевих мешканців та втілювати в життя свої гуманітарні ініціативи.

eye

27

Новини громад

23 квітня 2024 14:58

Як подолати стрес та підтримати своє ментальне здоров`я: покровські психологи взяли участь у квест-грі

Сьогодні, 23 квітня, в Україні відзначають День психолога. З метою популяризації знань з постстресового зростання та підтримання особистісних ресурсів психологів на базі укриття одного з освітніх закладів громади відбулась квест-гра "Ключ від стресу".

eye

69

Новини громад

23 квітня 2024 12:17

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію