• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Сучасні митці повертають втрачені символи Донбасу

eye

1041

25.08.2021 22:32

RSS

img

У Покровську 28 серпня на стадіоні «Олімпієць» презентують  хорову симфонію-перформанс «Осяяні чорним сонцем», яка створена композитором Євгеном Петриченком у 2021 році.

«ОСЯЯНІ ЧОРНИМ СОНЦЕМ» - хорова симфонія-перформанс, яка створена композитором Євгеном Петриченком у 2021 році.

Це твір про символи східної України – археологічні, геологічні, історичні, локаційно-просторові, мистецькі; символи, про які варто знати хоча б тому, що вони пов’язані з культурою регіону, тому, що вони вказують на генетичний зв’язок із загальнонаціональним культурним простором.

Твір складається із 8 частин.

Перша та Восьма частини – на текст «Заходить чорне сонце дня» Василя Стуса – постаті, яка є знаковою не тільки в регіональному, але й національному вимірі. Його пророчі «…Прости. Не вистояли ми…» та водночас надихаючі «…хай шлях і не благословенний, але він наш – цей нещадимий шлях» були актуальними як у 1976 так і в 2021 роках

Друга частина  «Легенда про кам’яних бабів» (текст – Ігор Калинець) – малює слухачеві «покараних зухвальців» - скіфських та половецьких баб, які, за однією з легенд, обернені в камінь за те, що ображали бога Сонця.

Третя частина – «Розстріляний сонет». Автором тексту цього номера є Микола Чернявський – розстріляний у 1938 році поет, автор першої виданої на Донбасі україномовної збірки «Донецькі сонети» (Бахмут, 1898 рік).

Четверта частина – «Страсті поля Рутченкового» описує ще одну трагічну сторінку історії краю у ХХ столітті, адже Рутченкове поле – це місце масових страт і поховань жертв політичних репресій і терору 1930-1940 роках.

П’ята частина – «Історія одного муралу». Розповідає про символ, який з’явився на одній із стін авдіївської багатоповерхівки у 2016 році. Це портрет «Вчительки української мови» (художник - Гвідо Ван Хелтен), яка дивиться в сторону донецького аеропорту. А які слова може промовляти жінка, погляд якої спрямований в бік тимчасово окупованих територій? «Повертайся, будь ласка, живим» - геніальна у своїй простоті поезія сучасниці Світлани Александрової.

Шоста частина – «Легенда скам’янілого лісу». Вимальовує геологічну пам’ятку Донеччини – Дружківські скам’янілі дерева, приблизний вік яких 250 мільонів років.

Сьома частина – «Луганський Стоунхендж» - саме таку назву отримала археологічна пам’ятка бронзової доби (IV-II тис. до н.е.), яка розташована неподалік села Степанівка (Луганська область). На думку археологів – це рукотворне святилище солярного культу, місце яке збудували прадавні люди для проведення обрядів поклоніння богу Сонця.

 

 

Виконавці:

багаторазові лауреати та володарі Гран-прі міжнародних конкурсів

Камерний хор “Софія”

Художній керівник – Олексій Шамрицький

Диригент-постановник – Костянтин Ленчик

 

 

Проект реалізується за Грантом Президента України

 молодим діячам у галузі музичного мистецтва,

за підтримки ЄС та Міжнародного фонду “Відродження”

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Понад півсотні багатодітних сімей у Покровську отримали гуманітарну допомогу від благодійників

Вчора, 1 липня, 60 багатодітних сімей у місті Покровськ отримали гігієнічні набори від благодійників в приміщенні Координаційного комітету самоорганізації населення Покровської громади.

eye

14

Громада 1

02 липня 2024 12:35

Епідемічна ситуація у Покровській громаді стабільна: медики фіксують спад захворюваності на ГРВІ

Покровська громада продовжує забезпечувати своїх мешканців необхідною медичною допомогою, підтримуючи здоров'я населення та надаючи важливу інформацію щодо профілактики захворювань.

eye

19

Громада 1

02 липня 2024 11:40

Комплексна підтримка ветеранів: Покровськ презентував послуги для Захисників та Захисниць

У ході робочої поїздки на Донеччину в.о.міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун ознайомився з програмами підтримки ветеранів та членів їхніх родин, що реалізуються в Покровській громаді. 

eye

57

Новини громад

02 липня 2024 10:18

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію