• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Сучасні митці повертають втрачені символи Донбасу

eye

1008

25.08.2021 22:32

RSS

img

У Покровську 28 серпня на стадіоні «Олімпієць» презентують  хорову симфонію-перформанс «Осяяні чорним сонцем», яка створена композитором Євгеном Петриченком у 2021 році.

«ОСЯЯНІ ЧОРНИМ СОНЦЕМ» - хорова симфонія-перформанс, яка створена композитором Євгеном Петриченком у 2021 році.

Це твір про символи східної України – археологічні, геологічні, історичні, локаційно-просторові, мистецькі; символи, про які варто знати хоча б тому, що вони пов’язані з культурою регіону, тому, що вони вказують на генетичний зв’язок із загальнонаціональним культурним простором.

Твір складається із 8 частин.

Перша та Восьма частини – на текст «Заходить чорне сонце дня» Василя Стуса – постаті, яка є знаковою не тільки в регіональному, але й національному вимірі. Його пророчі «…Прости. Не вистояли ми…» та водночас надихаючі «…хай шлях і не благословенний, але він наш – цей нещадимий шлях» були актуальними як у 1976 так і в 2021 роках

Друга частина  «Легенда про кам’яних бабів» (текст – Ігор Калинець) – малює слухачеві «покараних зухвальців» - скіфських та половецьких баб, які, за однією з легенд, обернені в камінь за те, що ображали бога Сонця.

Третя частина – «Розстріляний сонет». Автором тексту цього номера є Микола Чернявський – розстріляний у 1938 році поет, автор першої виданої на Донбасі україномовної збірки «Донецькі сонети» (Бахмут, 1898 рік).

Четверта частина – «Страсті поля Рутченкового» описує ще одну трагічну сторінку історії краю у ХХ столітті, адже Рутченкове поле – це місце масових страт і поховань жертв політичних репресій і терору 1930-1940 роках.

П’ята частина – «Історія одного муралу». Розповідає про символ, який з’явився на одній із стін авдіївської багатоповерхівки у 2016 році. Це портрет «Вчительки української мови» (художник - Гвідо Ван Хелтен), яка дивиться в сторону донецького аеропорту. А які слова може промовляти жінка, погляд якої спрямований в бік тимчасово окупованих територій? «Повертайся, будь ласка, живим» - геніальна у своїй простоті поезія сучасниці Світлани Александрової.

Шоста частина – «Легенда скам’янілого лісу». Вимальовує геологічну пам’ятку Донеччини – Дружківські скам’янілі дерева, приблизний вік яких 250 мільонів років.

Сьома частина – «Луганський Стоунхендж» - саме таку назву отримала археологічна пам’ятка бронзової доби (IV-II тис. до н.е.), яка розташована неподалік села Степанівка (Луганська область). На думку археологів – це рукотворне святилище солярного культу, місце яке збудували прадавні люди для проведення обрядів поклоніння богу Сонця.

 

 

Виконавці:

багаторазові лауреати та володарі Гран-прі міжнародних конкурсів

Камерний хор “Софія”

Художній керівник – Олексій Шамрицький

Диригент-постановник – Костянтин Ленчик

 

 

Проект реалізується за Грантом Президента України

 молодим діячам у галузі музичного мистецтва,

за підтримки ЄС та Міжнародного фонду “Відродження”

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Відновлення після обстрілу: комунальні служби допомагають покровчанам привести до ладу пошкоджені будинки   

Унаслідок обстрілу, який стався вчора вночі, осколками ракет та вибуховою хвилею пошкоджено 10 багатоквартирних будинків, 1 приватне домогосподарство, об`єкти комунальної та державної власності.

eye

7

Новини громад

25 квітня 2024 10:30

Оголошення про формування персоналного складу Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності

Покровська міська військова адміністрація Покровського району Донецької області проводить роботу щодо створення координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності.

eye

17

Новини громад

25 квітня 2024 09:22

У Покровській громаді визначили стипендіатів

Під головуванням заступниці начальника Покровської міської військової адміністрації Маргарити Ідрісової 24 квітня відбулося засідання, під час якого серед обдарованих дітей та молоді визначали кандидатів на отримання стипендій.

eye

25

Громада 1

24 квітня 2024 20:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію