• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Стратегія розвитку освіти: що таке переформатування шкіл?

eye

2359

16.06.2021 17:41

Громада 1

img

Під час презентації стратегії розвитку освіти Покровської громади було порушене одне з ключових питань освітньої сфери: оптимізація шкільної мережі, переформатування загальноосвітніх закладів у початкові школи, гімназії та ліцеї як того вимагає реформа. Як і коли це відбуватиметься у Покровській громаді – читайте у публікації.  

Демографічні тенденції

Особливістю мережі закладів загальної середньої освіти Покровської громади є її розгалуженість, особливо у сільській місцевості. Проблема полягає у тому, що стан шкільної мережі не відповідає демографічній ситуації в громаді: за останні двадцять п’ять років чисельність учнів скоротилась, тоді як кількість освітніх закладів залишалася незмінною. За прогнозом, кількість учнів протягом двох років залишиться на рівні 2020-2021 навчального року. А через два роки знову розпочнеться скорочення кількості школярів через зниження народжуваності за статистикою у Донецькій області з 13 тис. дітей у 2016 році до 10,5 тис. дітей у 2019 році.

Як бачимо, у поточному році кількість 1-х класів складає 30, а до 2027 року кількість 1-х класів може зменшитися до 21. Це одна з причин необхідності оптимізації шкільної мережі. Слід зауважити, що освітня мережа потребує оптимізації у рамках проведення реформи децентралізації та реформи освіти.

Для різного віку – різне освітнє середовище

В умовах реформування освіти для дітей початкової школи, гімназій та ліцеїв потрібно різне освітнє середовище. Тому наступним кроком має бути визначення до 2024 року шкіл, які стануть гімназіями та ліцеями.

У законі про загальну середню освіту мова йде про переформатування шкіл: вони будуть поділені на три групи.

Перша – початкова, де діти навчатимуться чотири роки.

Друга – базова середня, яка називатиметься гімназією, ще п’ять років навчання.

Третя - профільна середня школа, що матиме статус ліцею академічного або професійного спрямування. Там навчання триватиме три роки. В академічному ліцеї учень може поглибити знання перед вступом до закладу вищої освіти. У професійному – паралельно із загальною середньою освітою школярі опановуватимуть першу професію.

На нашу кількість учнів 10-11 класів, а в середньому це близько 550 учнів у паралелі, таких ліцеїв має бути не більше двох на громаду. Але варто зауважити, що наразі триває обговорення змін діючих норм щодо утворення мережі ліцеїв. Уже зареєстровано законопроєкт, який Верховна Рада підтримала у першому читанні.

Решта шкіл стануть гімназіями (1-9 класи) або початковими школами (1-4 класи). Саме так рекомендують зробити МОН та Департамент освіти. Винятком можуть бути гімназії, у складі яких будуть функціонувати початкова школа та дошкільний підрозділ та ліцеї, що забезпечуватимуть здобуття базової середньої освіти (5-11 класи).

Впровадження Закону України «Про освіту» має відбутися не пізніше 1 вересня 2022 року. Цей процес у Покровській громаді планують розпочати у цьому році.

Чому потрібна оптимізація шкільної мережі

На сьогодні до мережі закладів освіти Покровської громади входять 22 ЗЗСО, де навчаються 9 262 учні у 376 класах.

Проводячи оптимізацію мережі закладів, освітяни зазначають, що необхідно враховувати фактичну завантаженість шкіл учнями, завантаження площ класних кімнат, демографічну ситуацію у громаді. Для належного функціонування старшої школи (ліцею) потрібна достатня кількість учнів і вчителів, які володіють необхідною кваліфікацією та зможуть збирати дітей з усіх населених пунктів громади. З огляду на це, здійснюючи оптимізацію шкіл у сільській місцевості, плануються завершити процес формування опорних шкіл, адже відповідно до рішення Покровської міської ради від 22 червня 2016 року опорною школою у м. Покровськ визначена ЗОШ №9.

Нині ситуація така: перенавантаження будівель шкіл у центрі міста Покровська та у мікрорайонах. Та кардинально протилежна картина - у школах сільської місцевості.

Виходячи з цього можемо побачити, що відсоток наповнюваності більшості шкіл міста Покровська вище 100% на відміну від шкіл сільської місцевості, де наповнюваність варіюється від 75% до 10%. Це стало одним із факторів нераціонального використання фінансового ресурсу, який подекуди спрямовується більше на утримання закладу, аніж на учня, тим самим знижуючи якість освітніх послуг.

Викликає занепокоєння те, що деякі учнів вимушені навчатися за індивідуальною формою навчання через неможливість відкриття повноцінних класів, адже відповідно до норм клас відкривається при наповнюваності від 5 дітей.

Основним джерелом видатків на освіту є державний і місцеві бюджети. Поклавши відповідальність на базовий рівень за функціонування базової середньої освіти, уряд здійснює її фінансування шляхом передачі освітньої субвенції. Окрім цього, громади спрямовують власний фінансовий ресурс на забезпечення функціонування освітньої мережі в межах громади.

Витрати на утримання одного учня міських шкіл в середньому складає близько 18 тисяч на рік, у порівнянні цей показник у сільській місцевості складає близько 63 тисяч гривень.

Висока вартість навчання учня у школах сільської місцевості супроводжується такими проблемами: неможливість укомплектувати школу професійними вчителями-предметниками, відсутність необхідної навчально-матеріальної бази, сучасних комунікаційних зв’язків тощо. Іноді фахова підготовка вчителів не відповідає виконуваній педагогічній діяльності, адже часто учителі викладають по 2-3 і більше навчальних предметів, які не відповідають їхньому фаху.

Гостро постає питання оптимізації мережі закладів освіти з урахуванням приєднаних територій, оскільки у громаді з’явилися малокомплектні заклади загальної середньої освіти з низькою наповнюваністю класів та наявністю учнів, що навчаються за індивідуальною формою. Якщо найближчим часом не будуть вжиті заходи щодо оптимізації мережі ЗЗСО, місцева рада буде змушена покривати дефіцит коштів освітньої субвенції за рахунок власних доходів.

Можливі варіанти спроможної освітньої мережі на території Покровської ТГ були розглянуті у ході засідання робочої групи з формування стратегії розвитку освіти громади, де були визначені найоптимальніші варіанти оптимізації існуючої мережі ЗЗСО.

Моделі оптимізації мережі по районам

Доречно почати з району динасового заводу, де наразі триває капітальний ремонт двох шкіл у рамках «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України», яку фінансує Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). По закінченню реконструкції будівель з 1 вересня 2021 року доцільно здійснити перепрофілювання закладів наступним чином:

  • Перепрофілювати ЗОШ №4 у початкову школу (1-4 кл.), де будуть навчатися 17 класів;
  • Перепрофілювати ЗОШ №6 у ліцей зі структурним підрозділом гімназії (5-11 кл.) з 26 класами середньої та старшої школи.
  • Територіально близьку до них ЗОШ №14 перепрофілювати у гімназію зі структурним підрозділом початкової школи (1-9 кл.), так як 10 -11 класи у цій школі не набираються вже декілька років поспіль.

Далі розглянемо навчальні заклади м. Родинського, де також триває реконструкція ЗОШ №8 за програмою президента України «Велике будівництво», по завершенні якої в оновлені та устатковані сучасним обладнанням навчальні приміщення, крім учнів ЗОШ №8, будуть переведені учні 5-9 класів ЗОШ №36. Тому у ході  перепрофілювання будуть здійснені наступні зміни:

  • Перепрофілювання  ЗОШ  №8 І-ІІІ ст. у гімназію  з філією ліцею.
  • Перепрофілювання ЗОШ №36 І-ІІ ст.  у початкову школу з наступною її ліквідацією після капітального ремонту ЗОШ №35;
  • Перепрофілювання  ЗОШ  №35 І-ІІІ ст. у  початкову школу (1-4 кл.) після реконструкції, яка планується у 2022-2023 роках.

Найоптимальнішим місцем для створення одного з можливих ліцеїв у громаді є центр міста. Вже сьгодні готується проєкт реконструкції будівлі ЗОШ №3, де планується відкриття академічного ліцею зі структурним підрозділом Гімназії, куди післі реконструкції планується переведення об’єднаних педагогічних колективів ліцею «Надія» та БПГ.

Школи з найбільшою наповнюваністю знаходяться в мікрорайонах, а саме ЗОШ №2, ЗОШ №9 та НВК №1. З метою забезпечення територіальної доступності навчальних закладів для учнів початкової школи цього району міста, доцільно зберегти початкову школу у кожному навчальному закладі.

Оскільки у ЗОШ №2 нині навчається по одному 10 та 11 класу у 2022 році відбудеться пониження ступеня та перепрофілювання у гімназію зі структурним підрозділом початкова школа (1-9 кл.); Уже сьогодні розробляється проєктна документація щодо реконструкції будівлі цієї школи, де передбачено створення освітнього інклюзивного простору для дітей з особливими освітніми потребами. Це доцільно, бо на базі ЗОШ №2 вже працює  інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ).

ЗОШ №9, яка визначена опорною та має право забезпечувати дистанційну освіту дітям з тимчасово окупованих територій, логічно перепрофілювати у ліцей зі структурними підрозділами гімназія та початкова школа (1-11 кл.), бо вже зараз тут виконується норма про 4 класи в паралелі старшої школи, що є обов’язковою умовою для перепрофілювання у ліцей відповідно до діючого закону «Про повну загальну середню освіту» та враховуючи законопроєкт щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв, який ще знаходиться на обговоренні, розраховуємо на схвалення норми про опорні заклади освіти, які  забезпечуватимуть здобуття не лише початкової та базової середньої освіти, а й профільної середньої.

НВК №1, у минулому ЗОШ №10, також можна розглянути як перспективу для створення третього ліцею зі структурним підрозділом гімназія (5-11 кл.) у разі прийняття змін до діючого закону «Про повну загальну середню освіту», де передбачено зміну норми з 4-х класів у паралелі старшої школи до 2-х. Адже МОН пропонує додатково врегулювати питання кількості десятих класів у складі ліцею – не менше двох десятих класів, передбачивши при цьому вимогу щодо кількості різних профілів навчання – не менше трьох. Також буде створена Початкова школа, як окрема юридична особа, з огляду на те, що  1-4 класи НВК №1 і зараз навчаються в окремій будівлі.

У сільській місцевості нашої громади розташовані 7 навчальних закладів з середньою наповнюваністю 117 учнів. До 6 з них забезпечується підвезення учнів та вчителів шкільними автобусами, які у травні 2021 року передані на баланс комунального автотранспортного підприємства для забезпечення своєчасного та якісного технічного обслуговування.

З урахуванням наповнюваності 10-11 класів (не більше 10 учнів у класі), або їх відсутністю, відповідно до норм закону «Про повну загальну середню освіту», у всіх закладах загальної середньої освіти сільської місцевості повинно відбутися пониження ступеня та перепрофілювання їх у гімназію зі структурним підрозділом початкова школа (1-9 кл.) у селищі Шевченко, селах Лисівці та Новотроїцькому та у гімназію зі структурним підрозділом початкової школи та дошкільним відділенням у Срібному, Піщаному та Гришиному. Щоб отримати повну загальну середню освіту учні будуть їздити на навчання у ліцеї м. Покровська. Тому потребує окремого вирішення питання організації щоденного підвезення учнів 10-11 на навчання, бо організація регулярного безкоштовного підвезення учнів є складовою частиною забезпечення реалізації прав громадян на рівний доступ до якісної освіти.

Особливої уваги потребує Новоєлизаветівський заклад загальної середньої освіти, у якому зараз навчається 19 учнів, 9 з яких за індивідуальною формою навчання з причини неможливості відкриття повноцінних класів. А це означає, що ці діти навчаються під керівництвом вчителя лише 5 годин на тиждень замість 20 годин у повноцінному класі. Слід зазначити, що витрати на утримання одного учня цієї школи становлять 118 тисяч грн. на рік (порівняно з 18 тисячами грн. на учня у місті). Отже раціональним буде переведення 19 учнів у Срібненський навчальний заклад з забезпеченням щоденного підвезення їх на навчання шкільним автобусом. Хоча відстань між вказаними навчальними закладами становить 10,3 км, це цілком реально, бо вже сьогодні 6 учнів з Новоєлизаветівки їздять у Срібнене на навчання.

 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Комунальники проводять заміну зношених ділянок водопровідних мереж

КП «Покровськводоканал» продовжує виконувати заплановані поточні ремонти по заміні трубопроводів водопостачання у м. Покровськ з матеріалів, отриманих підприємством від міжнародної гуманітарної організації ВПІНО Філії «Актед».

eye

10

Громада 1

28 березня 2024 10:20

У Покровську відкрили сучасний бібліохаб для дітей

Заклади культури Покровської громади працюють над удосконаленням та оновленням просторів для своїх відвідувачів із залученням позабюджетних коштів.

eye

45

Громада 1

28 березня 2024 09:30

Безпека населення та благоустрій територій: керівники Покровської МВА обговорили питання життєдіяльності громади

Сьогодні, 27 березня, під керівництвом начальника Покровської МВА Сергія Добряка та за участі його заступників відбулася апаратна нарада, на якій обговорювалися нагальні питання, пов'язані з функціонуванням громади.

eye

72

Громада 1

27 березня 2024 17:45

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію