• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Пенсійний фонд роз'яснює. Хто має право на пенсію за вислугу років

eye

756

13.04.2021 10:16

Новини громад

img

Пунктом 2-1 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено право на пенсію за вислугу років, зокрема, педагогічних працівників за умови, якщо вони на день набуття чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VII, тобто станом на 11 жовтня 2017 року, мають вислугу років, необхідну для призначення такої пенсії.

Право на призначення пенсії за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, які обіймають посади, визначені Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабміну від 04.11.1993 № 909 (далі — Перелік), за наявності спеціального стажу, встановленого пунктом «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з Переліком вчителі загальноосвітніх навчальних закладів мають право на призначення пенсії за вислугу років.

Водночас право виходу на пенсію за вислугу років незалежно від віку мають особи, вислуга років яких на відповідних посадах становить не менше як:

?    25 років — на 1 квітня 2015 року;
?    25 років 6 місяців — на 31 грудня 2015 року;
?    26 років 6 місяців — на 11 жовтня 2017 року.

Зарахування до стажу, що дає право на пенсію за вислугу років, часу навчання законодавство не передбачає.

Водночас зазначимо, що відповідно до пункту 71 Прикінцевих положень Закону 1058 особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55 Закону «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, під час призначення пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191.

Тож якщо Ви на день досягнення пенсійного віку працюватиме в закладі державної або комунальної форми власності на посаді, робота на якій дає право на призначення пенсії за вислугу років, і на час звернення за пенсією матимете 30 років страхового стажу на таких посадах, під час виходу на пенсію за віком Ви матимете право на виплату державної грошової допомоги в розмірі десяти пенсій.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Фахівці пересувного банку відвідали Першотравневий старостинський округ

Для наближення банківських послуг мешканцям прифронтових громад на Донеччині працює пересувне відділення «Ощадбанку». Цього тижня воно працювало в с.Котлине, що входить до Першотравневого СО.

eye

8

Новини громад

23 квітня 2024 11:00

Керівництво Покровської МВА шукає шляхи підтримки мешканців громади, що опинилися у складній життєвій ситуації 

Заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо провела зустріч з представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, під час якої були обговорені питання щодо можливої подальшої співпраці з благодійниками.    

eye

17

Новини громад

23 квітня 2024 10:00

Гаджети для учнів: заклади середньої освіти у Покровській громаді отримали нові хромбуки від Save the Children

Керівники навчальних закладів отримали 24 хромбуки Lenovo від відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації «Представництво Save thе Сhildren в Україні».

eye

14

Новини громад

23 квітня 2024 09:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію