• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

У Покровську проводять місячник боротьби з туберкульозом

eye

873

25.03.2021 11:05

RSS

img

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Нажаль, ця підступна хвороба не оминає і нашу громаду. На диспансерному обліку у сімейних лікарів знаходяться більше сотні хворих. За минулий рік виявлено ще два десятки випадків – кожен другий з деструктивною формою захворювання. Звичайно, будь яку хворобу краще попередити, ніж потім лікувати, тому у березні у всіх амбулаторіях КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» проводиться профілактичний місячник боротьби з туберкульозом.

В рамках місячника проводяться такі заходи:

* Серед відвідувачів амбулаторій розповсюджуються пам’ятки, буклети, листівки на тему «Що треба знати про туберкульоз», «Зупинимо туберкульоз разом», «Цій хворобі байдуже, хто ти і скільки тобі років», «Діагноз туберкульоз – не вирок».

* У кожній амбулаторії створено «куточки здоровя» з інформацією щодо профілактики туберкульозу.

* Спільно з працівниками бібліотек проведені (у дистанційній формі) заходи для учнів 7-11 класів шкіл міста та сіл Срібне, Гришине та Новотроїцьке. Діти ознайомились з інформацією та переглянули відеоролик «Як можна захворіти на туберкульоз».

* Організована лекція онлайн щодо профілактики захворювання для вихователів дитячих дошкільних навчальних закладів «Берізка», «Дзвіночок», «Чебурашка», «Вербонька», «Росинка», «Ластівка».

* З інформацію щодо профілактики туберкульозу ознайомлені і студенти педагогічного коледжу, професійних ліцеїв № 38 та 80.

* Інформація щодо профілактики туберкульозу включена до тем лекторіїв у центрі зайнятості, територіальному центрі УСЗН, міському відділі освіти, бібліотеках міста – всім закладам була направлена методична підтримка щодо цього питання.

Особливості захворювання

Туберкульоз - небезпечна інфекційною хворобою, яка розповсюджена всюди. Особливість збудника в тому, що він дуже стійкий у навколишньому середовищі: не боїться холоду, дії високих температур.

Шляхи передачі

Туберкульоз передається двома шляхами: повітряно-крапельним та харчовим (через вживанням в їжу м’яса або молока хворих на туберкульоз тварин).

Групи ризику

Найбільш вразливі до захворювання: люди, що зловживають алкоголем, вживають наркотики, заядлі курці, громадяни без постійного місця проживання; люди, що тісно контактують з хворим на туберкульоз; люди з онкологічними хворобами та цукровим діабетом; ВІЛ- інфіковані.

Ознаки захворювання

Довгий час туберкульоз протікає в організмі людини без особливих зовнішніх ознак. І лише тоді, коли ступінь зараження висока людина починає відчувати нездужання: підвищення температури тіла; довготривалий кашель; різке схуднення; рясне потовиділення, особливо під час сну; слабкість; пізніше з’являється кровохаркання, задишка.

Матеріал підготовлений за інформацією консультанта з питань здорового способу життя КП «Центр ПМСД» Валентини Ліщенко

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

56

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

99

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

56

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію