• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

КП «ЦентрПМСД» інформує: онкохвороби у жінок

eye

637

08.02.2021 14:26

RSS

img

4 лютого відзначається Всесвітній День боротьби з раком шийки матки. Це достатньо розповсюджене захворювання  і займає  в структурі онкопатології  у жінок 2 місце  у всьому світі.

 Смертність від онкологічних захворювань  кожен рік  складає 7,5%  і поступається  тільки смертності   від хвороб серцево- судинної системи. 

Кожен рік в Україні більш як 160 тис. людей взнають, що вони онкохворі. Кожен рік від раку вмирають майже 90 тис. людей, з яких кожен 3-й -  у працездатному віці. 

За останні 5 років в Україні захворюваність на цю хворобу зросла на 12%.   У багатьох жінок пухлина виявляється на пізній стадії, тому з 10 виявлених захворювань -  4 випадки вже є занедбані.  Кожен день в Україні від раку шийки матки вмирають 7 жінок. 

За підсумками 2020р. серед жінок нашого міста також реєструвалися випадки раку шийки матки,  які склали 12,7%  ( 9 випадків). В 2019р. було зареєстровано 11 випадків. Всього за 2020р. було виявлено 109 випадків онкохвороб,  кожен третій випадок виявлений при профілактичному огляді – 29,6%.   Спостерігається значне збільшення кількості занедбаних форм  різної  локалізації в порівнянні  з 2019р. , особливо серед людей пенсійного віку. Причина цьому:  несвоєчасне звернення, і прихований  перебіг хвороби, і нехтування профоглядом, і тривале обстеження. 

Діагностувати рак шийки матки допомагають цитоморфологічні дослідження. Лікар обстежує жінку та проводе забір матеріалу шляхом соскобу з поверхні шийки матки. Мазки надходять в лабораторію для підтвердження або відсутності захворювання. Це дослідження епітелію шийки матки є обов’язковим тестом, який дозволяє виявити передракові зміни епітелію шийки матки на самих ранніх стадіях. Допоміжним методом  обстеженнями також є УЗІ. 

Причиною змінювання клітин шийки матки можуть бути: хронічні не ліковані інфекції, інфекції,  що передаються статевим шляхом ( гонорея, трихомоніаз, генітальний герпес ), дистрофічний вагініт у менопаузі. Особливу безпеку викликає вірус папіломи людини.

Кожна жінка 1 раз на рік, незважаючи на вік,  повинна відвідати лікаря гінеколога для обстеження на онкопатологію. Факторами ризику раку шийки матки є:

  • ранній початок статевого життя; багата кількість абортів;

  • часта зміна полових партнерів;

  • наявність хронічних гінекологічних хвороб ( не лікованих своєчасно)

  • вірусна етіологія;

  • паління;

  • імунодефіцит;

У більшості випадків фактором ризику рака шийки матки є вірус папіломи людини 16 та 18 серотипів. Вони винні за 65-75% випадків виникнення раку. Зараження вірусом відбувається статевим шляхом, а бар’єрні засоби контрацепції часто недостатньо ефективні в зараженні вірусом папіломи людини. В Америці та Європі вже давно проводять вакцинацію всім дівчаткам з 13 років.

 За даними ВООЗ встановлено, що жінка, яка на протязі життя має більше  10 статевих партнерів, має в 3 рази більший  ризик   захворіти раком. 

80% випадків раку шийки матки припадає на вік жінок 35-55 років, 20%  складають люди після 65 років та більше. В Україні смертність від раку шийки матки займає 3 місце  серед показників смертності з онкохвороб  серед жінок. В Європі цей показник знаходиться на 7 місці. Профілактика раку шийки матки:

  • здоровий спосіб життя, - боротьба з палінням, - гігієна сексуальних відносин, використання профілактичних вакцин, кожен рік профогляд всіх жінок 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

52

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

94

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

56

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію