• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Про ринок електричної енергії

eye

1606

12.11.2020 12:01

RSS

img

Інформуємо про ситуацію, що виникне на ринку електричної енергії в Україні з 1 січня 2021 року для бюджетних установ та інших споживачів, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю понад 50 кВт. 

Закон України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам. 

Статтею 63 Закону визначено, що постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії виключно побутовим та малим непобутовим споживачам. 

Малий непобутовий споживач - це споживач, який не є побутовим споживачем і кутує електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж, з договірною потужністю до 50 кВт. 

Відповідно до пункту 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, тимчасово, на період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року, універсальні послуги, крім побутових та малих непобутових споживачів, надаються постачальником таких послуг також бюджетним установам незалежно від розміру договірної потужності та іншим споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт. У зазначений період на бюджетні установи незалежно від розміру договірної потужності та на інших споживачів, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт, поширюються всі права та обов'язки, передбачені Законом для малих непобутових споживачів щодо отримання універсальних послуг. 

Також, згідно зі статтею 64 Закону, постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» здійснюється, зокрема, у разі необрання споживачем електропостачальника після розірвання (припинення) договору з попереднім електропостачальником. 

Постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» здійснюється на строк, який не може перевищувати 90 календарних днів. 

Тобто, у разі необрання бюджетними установами та іншими сті договірною потужністю електроспоживання більш 50 кВт нового електропостачальника до 1 січня 2021 року, постачання електричної енергії такому споживачу буде здійснюватися постачальником «останньої надії» - державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго». 

Ціна на електричну енергію, за якою здійснюється постачання електроенергії споживачам постачальником «останньої надії», є вищою за ціни звичайних електропостачальників. 

Після завершення граничного строку постачання електричної енергії постачальником «останньої нації» (90 календарних днів) та у випадку неукладення споживачем договору з іншим постачальником електричної енергії, постачання електричної енергії такому споживачу припиняється. 

Зазначена ситуація не стосується побутових споживачів, зокрема індивідуальних побутових споживачів (фізичні особи, які використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включає професійну та/або господарську діяльність) або колективних побутових споживачів (юридичних осіб, створених шляхом об'єднання фізичних осіб - побутових споживачів, які розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність). 

З метою уникнення понаднормових втрат, пов'язаних із закупівлею електроенергії за цінами постачальника «останньої надії», бюджетні установи та інші споживачі, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю понад 50 кВт (крім побутових споживачів), до 1 січня 2021 року мають укласти договори з будь-яким електропостачальником, який отримав відповідну ліцензію, за вільними цінами. 

На сьогодні НКРЕКII видано більше 220 ліцензій на постачання електроенергії споживачу (перелік ліцензованих електропостачальників на сайте НКРЕКП за посиланням:). 

Враховуючи вищезазначене просимо довести до суб'єктів підприємницької діяльності інформацію про ситуації на ринку електричної енергії та необхідність обрання постачальника електричної енергії до 1 січня 2021 року. 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Спільні ініціативи в вирішенні гуманітарних питань: відбулась зустріч з представниками БО World Central Kitchen

Заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо разом із начальницею управління з питань забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування Покровської РДА Надією Масло розглянули шляхи співпраці з благодійниками у гуманітарних питаннях.

eye

30

Новини громад

22 квітня 2024 18:30

Засоби гігієни для покровчан та харчові продукти для ВПО: комісія розподілила гуманітарну допомогу

22 квітня за участю заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо відбулось засідання комісії з розподілу гуманітарної допомоги, яка надійшла до міста від благодійних фондів та громадських організацій.

eye

34

Новини громад

22 квітня 2024 18:00

У Покровській громаді триває формування координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності

Під головуванням заступниці начальника Покровської МВА Маргарити Ідрісової відбулося засідання ініціативної групи щодо формування персонального складу координаційної ради

eye

62

Громада 1

22 квітня 2024 15:25

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію