• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Захист прав застрахованих осіб

eye

867

13.12.2019 15:36

RSS

img

Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» громадяни мають право на отримання пенсій та соціальних послуг за наявності необхідного страхового стажу, який обчислюється за даними персоніфікованого обліку застрахованих осіб згідно Державного реєстру.

Умовою включення до страхового стажу періодів роботи є своєчасна сплата податків, а саме страхових внесків та єдиного соціального внеску (ЄСВ). Відповідальність за це покладено на роботодавців, тому сьогодні саме вони повинні забезпечити право на пенсію своїм найманим працівникам.

Нарахування ЄСВ відбувається з дня державної реєстрації / з початку провадження діяльності та припиняються тільки після державної реєстрації закриття (припинення).

Сума сплати ЄСВ не може бути меншою за мінімальний страховий внесок за звітний місяць, який на сьогодні складає 918,06 грн (22% від розміру мінімальної  заробітної плати – 4173 грн)

Звертаємо особливу увагу, що з 1 січня 2020 року мінімальна заробітна плата становитиме 4723 грн., а мінімальний страховий внесок відповідно – 1039,06 грн.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Якщо внески не сплачено, або сплачено у розмірі менше мінімального, виникає заборгованість, а періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються і наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії, а також можливість отримання належної компенсації втраченого заробітку у зв'язку із страховим випадком.

Звертаємо увагу на можливість та право найманих працівників контролювати свій страховий стаж і сплачений за них єдиний внесок.

На вимогу найманого працівника – застрахованої особи, роботодавець зобов'язаний надавати інформацію про сплату єдиного внеску, в тому числі у письмовій формі.

На жаль, не всі керівники та підприємці розуміють, що порушення ними обов'язку зі сплати внесків за своїх найманих працівників позбавляє останніх частини пенсії.

На сьогодні по м. Покровську та Покровському району обліковується 80 юридичних осіб,  які мають заборгованість із сплати єдиного соціального внеску за найманих працівників на суму 64299 тис. грн., а також 1430 фізичних осіб-підприємців  мають заборгованість на загальну суму 18264,2 тис. грн.

Боржникам - приватним підприємцям слід пам'ятати, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно боржника, а також звернення стягнення на доходи.

Відновлення прав особи на отримання пенсії та виплат у повному обсязі відбувається лише після погашення роботодавцем заборгованості із сплати внесків.

Самостійно отримати докладну інформацію щодо нарахування страхового стажу, заборгованості з ЄСВ та страхових внесків, можна, звернувшись до відповідного органу ДПС або Покровського об'єднаного управління ПФУ Донецької області. Також є можливість скористатися зручними електронними сервісами: WEB – порталом Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) та Електронним кабінетом платника податків ДПС.

Державою гарантується громадянам право на соціальний захист, а саме: соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків, професійних захворювань, нарахування лікарняних, декретних, а також пенсійне забезпечення та інші виплати.

Будьте обізнаними, свідомими та відповідальними.

Захистіть своє майбутнє і майбутнє ваших близьких!

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Подарунок від Німеччини: Покровську передали пожежний автомобіль

Для допомоги в ліквідації наслідків обстрілів, гасіння пожеж та рятування мирного населення Покровськ отримав від громадської організації «Петро і Мазепа» у співпраці з німецько-українським фондом «Рейн-Некар» пожежну машину.

eye

30

Громада 1

19 квітня 2024 13:35

За підтримки соціального бізнесу в Покровській КЛІЛ відкрили оновлене реабілітаційне відділення

Через збільшення кількості інсультних та інфарктних пацієнтів, а також людей, які потребують якісної реабілітації після переломів і складних травм, у клінічній лікарні інтенсивного лікування «осучаснили» реабілітаційне відділення.

eye

76

Новини громад

19 квітня 2024 12:55

Ліквідація наслідків обстрілу: комунальники працюють над відновленням житла покровчан

Учора, 18 квітня, місто Покровськ знову стало об’єктом ворожої атаки, яка принесла руйнування та збитки. Загалом, пошкоджено 17 багатоквартирних будинків та 22 приватних домогосподарства.

eye

26

Громада 1

19 квітня 2024 12:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію