• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Питання реєстрації платників податків.

eye

847

24.09.2019 16:28

RSS

img


20 вересня у Покровській ДПІ Покровсько-Добропільського управління   ГУ ДПС у Донецькій області пройшла зустріч у форматі «круглого столу» з актуальних питань, що виникають  при реєстрації фізичною особою – підприємцем за участі завідувача сектору надання адміністративних послуг платникам податків і зборів фізичних осіб та єдиного внеску Покровської ДПІ  Вірою Зеленою. 

Фахівець звернула увагу, що Порядок вибору або переходу на спрощену систему оподаткування, чи  відмова від спрощеної системи оподаткування встановлено ст. 298 Податкового кодексу України. Зазначила, що для вибору або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, яка подається:  особисто, в електронному вигляді (при реєстрації ФОП в Єдиному Державному реєстрі), поштою або уповноваженою особою.

Віра Зелена роз’яснила, що існує 4 групи єдиного податку: 

- 1 група:  ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках, або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000грн. Ставка єдиного податку складає 10% розміру  прожиткового мінімуму встановленого на поточний рік - на 2019 рік: 192,1 гривні. Звітний період – календарний рік (протягом 60 днів, що настають за останнім календарним днем звітного (календарного) року. 

- 2 група: ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, в тому числі побутових, платника єдиного податку та/або населенню, виробництво та /або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства,  обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 500 000 грн., використовують працю найманих осіб не більше 10 одночасно. Ставка єдиного податку складає 20% розміру мінімальної заробітної плати встановленої на поточний рік  - на 2019 рік: 834,6 гривні. Звітний період – календарний рік (протягом 60 днів, що настають за останнім календарним днем звітного (календарного) року.

- 3 група: ФОП, які не використовують працю найманих осіб, або використовують працю найманих осіб, кількість яких не обмежена, також можуть перебувати у трудових відносинах з юридичними особам будь – якої організаційно- правової форми. Обсяг доходу  протягом календарного року неповинен перевищувати 5 000 000 грн. Ставка єдиного податку складає 5% від доходу для неплатників ПДВ, і 3% від доходу для платників ПДВ. Звітний період – календарний квартал (протягом 40 днів після закінчення кварталу.

- 4 група:  - сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського виробництва за попередній  податковий (звітний)рік дорівнює або перевищує 75%.

Крім того фахівець, зосередила увагу, що зареєстровані в установленому порядку ФОП, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановлені для  першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Зареєстровані в установленому порядку ФОП, (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Відмітила, що ФОП, який є платником інших податків і зборів, відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий СГД може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. До поданої заяви додається Розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Завершуючи зустріч, фахівець наголосила, що однією з основних задач сучасного податківця є надання вчасної консультаційної допомоги платникам податків, як тим, що прозочинають власну справу, так і діючим.

 

                                                           Покровсько – Добропільського управління  

                                                           ГУ ДПС у Донецькій області  

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Подарунок від Німеччини: Покровську передали пожежний автомобіль

Для допомоги в ліквідації наслідків обстрілів, гасіння пожеж та рятування мирного населення Покровськ отримав від громадської організації «Петро і Мазепа» у співпраці з німецько-українським фондом «Рейн-Некар» пожежну машину.

eye

24

Громада 1

19 квітня 2024 13:35

За підтримки соціального бізнесу в Покровській КЛІЛ відкрили оновлене реабілітаційне відділення

Через збільшення кількості інсультних та інфарктних пацієнтів, а також людей, які потребують якісної реабілітації після переломів і складних травм, у клінічній лікарні інтенсивного лікування «осучаснили» реабілітаційне відділення.

eye

61

Новини громад

19 квітня 2024 12:55

Ліквідація наслідків обстрілу: комунальники працюють над відновленням житла покровчан

Учора, 18 квітня, місто Покровськ знову стало об’єктом ворожої атаки, яка принесла руйнування та збитки. Загалом, пошкоджено 17 багатоквартирних будинків та 22 приватних домогосподарства.

eye

22

Громада 1

19 квітня 2024 12:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію