• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Законодавчі аспекти парковки: коли викликати поліцію

eye

5093

16.08.2019 09:08

RSS

img

У зв’язку з багаточисельними зверненнями до відділу транспорту Покровської міської ради щодо встановлення у житлових зонах знаку заборони паркування, а також встановлення шлагбаумів, блоків, полусфер та інших елементів заборони проїзду на внутрішньодворовій території,  працівники відділу транспорту провели моніторинг районів міста.

Проблема паркування в нашому місті дуже актуальна. Машинами сьогодні заставлені всі двори, узбіччя і навіть тротуари з газонами. Ні швидкої проїхати, ні мамі з дитячою коляскою пройти. Такого роду стихійні паркінги неминуче призводять до конфліктів. В яких випадках пішоходи мають звернутися до поліції, щоб захистити свої права, роздивимося нижче.

Авто як бар'єр

Проблема більшості дворів – авто, які заважають проходу пішоходів. При цьому часто водії не до кінця розуміють суть свого порушення, а пішоходи не можуть пояснити свою правоту з точки зору закону. У результаті справа доходить до сварок і навіть пошкодження машин, а між тим проблему цілком можна вирішити в юридичній площині.

За п. 15 Правил дорожнього руху легкові машини та мотоцикли можна ставити на тротуарах лише в тому випадку, якщо для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м. За порушення цих вимог ПДР передбачено штраф у розмірі  п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (згідно з ч. 1 ст. 122 кодексу про адмін правопорушення). Тобто пішоходи можуть викликати представників поліції і вимагати складання адмін. протоколу на сусіда. Додамо в якості аргумента, що за п. 26.2 ПДР в житловій зоні забороняється стоянка поза спеціально відведених місць, а також таке їх розташування, яке утруднює рух пішоходів. Крім того, в таких місцях заборонено прогрівати двигун. Правда, правило це діє тільки в тому випадку, якщо перед в'їздом у двір є спеціальний знак, що позначає початок житлової зони. 

Шлагбаум на в'їзді

Мешканці багатьох будинків звертаються до міської ради з проханням встановити автоматичні шлагбауми для обмеження в'їзду "чужих" машин. Підстава для такого рішення- ст.42 Земельного кодексу, яка передбачає, що порядок використання прибудинкових ділянок визначається співвласниками. Якщо мешканці прийняли таке рішення, то в теорії не заборонено установку шлагбаума, а ключі або брелок від нього видати тільки мешканцям будинку.

При цьому потрібно обов'язково передбачити механізм в'їзду у двір автомобілів швидкої допомоги, пожежної та аварійних служб – наприклад, один з брелків видати консьєржу або охоронцеві. Крім того, перед встановленням пристрою потрібно задуматися і про безпеку водіїв. Так, наприклад, у Києві стався нещасний випадок, під час якого загинув мотоцикліст: мешканці вирішили обмежити в'їзд "чужих" машин, натягнувши на в'їзді металевий трос, непомітний у темряві. За ст. 119 КК (ненавмисне вбивство) установника такого бар'єру можуть посадити на термін до 5 років.

Машина на газоні: немає конфліктів!

Часта причина конфліктів сусідів – парковка на зеленій зоні. Треба знати, що за ст.122 Кодексу про адмін правопорушення за це можуть оштрафувати представники поліції. Крім штрафу, заявник має право ще й подати на власника авто в суд і стягнути збитки (у розмірі вартості відновлення газону). Але справа навіть не в штрафах, а в тому, що паркування на зелених зонах псує зовнішній вигляд двору, а за це авто можуть просто пошкодити "народні месники". Однак при правильному підході проблему дефіциту парковки і збереження зелених насаджень цілком реально вирішити.

Так, зараз в інтернеті і в будівельних магазинах можна купити решітки для так званої екопарковки: 

її укладають на газон, щоб захистити кореневу систему рослин. Ціна такої решітки (40-50 грн за кв. м залежно від моделі) – 160-200 грн. Однак перед установкою решітки потрібно провести роз'яснювальну роботу з сусідами: наприклад, повісити фото "убитого" машинами газону і фото "зеленого", захищеного гратами. Потім домовитися з іншими автомобілістами і разом засіяти газони, після чого захистити їх решітками. І хоча з юридичної точки зору законною така парковка не стане, громадська думка буде на боці водіїв.

Знаки поза законом

Ще одна проблема в битві за паркування – самовільна установка знаків обмеження стоянки і зупинки власниками фірм, що розташовуються неподалік. Зовні такі знаки нагадують таблички, передбачені ПДР – від оригіналу вони можуть відрізнятися розміром, формою і кольором. Таким чином фірми намагаються і парко-місця застовпити, і уникнути відповідальності за свої дії. Часто при цьому паркомісця ще й закривають пластиковими конусами або натягнутими тросами.

Таких хитрунів водії можуть сміливо ігнорувати – згідно з п. 8.12 ПДР, забороняється самовільно встановлювати, знімати, пошкоджувати чи закривати дорожні знаки та технічні засоби організації дорожнього руху. Крім того, в п. 15.15 ПДР говориться, що заборонено встановлювати предмети, що заважають транспорту проїхати або припаркуватися. Якщо «хитрун» не згоден, водій може викликати поліцію і вимагати порушення справи проти нього за ст. 356 КК України (самоправство).

"Жаби" у дворах

У багатьох дворах автовласники самовільно «бронюють» за собою паркомісця, встановлюючи на асфальті "жаби" – паркувальні бар'єри. Особливо часто такі пристрої встановлюють власники магазинів, що викупили частину першого поверху житлового будинку. При цьому поруч з'являються таблички із сповіщенням про те, що паркування дозволена лише для співробітників конкретної компанії.

Установка паркувальних бар'єрів на будь-яких територіях громадського користування є незаконною. За блокування доріг ст. 279 КК України передбачена відповідальність: якщо власника бар'єру знайдуть, то йому не тільки доведеться прибрати "жабу" – за порушення загрожує штраф або до 3 років в'язниці. Якщо майно безхазяйне, його просто демонтують. 


 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У Покровській громаді визначили стипендіатів

Під головуванням заступниці начальника Покровської міської військової адміністрації Маргарити Ідрісової 24 квітня відбулося засідання, під час якого серед обдарованих дітей та молоді визначали кандидатів на отримання стипендій.

eye

15

Громада 1

24 квітня 2024 20:00

Стан справ у громаді обговорили під час спільної наради керівники Покровської МВА

Сьогодні, 24 квітня, начальник Покровської МВА Сергій Добряк провів нараду із заступниками, темами для обговорення на якій стали: безпекова ситуація в громаді, робота соціальних і комунальних установ міста.

eye

61

Новини громад

24 квітня 2024 15:00

У Покровській громаді створено відокремлений підрозділ ГО "Всеукраїнський громадський дитячий рух "Школа безпеки"

Відбулося перше засідання установчих зборів Покровського відокремленого підрозділу Донецької області ГО «Всеукраїнський громадський дитячий рух "Школа безпеки"», який є добровільною громадською дитячою організацією.

eye

21

Новини громад

24 квітня 2024 13:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію