• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

До кінця року в Покровську буде встановлено пам’ятник Кобзарю

eye

1555

17.05.2019 13:50

RSS

img

16 травня 2019 року сплив термін переговорної процедури зі скульптором щодо спорудження довгоочікуваного пам’ятника Шевченку. Розмови та суперечки навколо цієї події велися з 2006 року, але з мертвої точки діло зрушило тільки при діючому очільнику міста.   

Навколо пам’ятника Тарасу Шевченку майже двадцять років точилися гострі дискусії. Але два роки тому Покровська міська рада ініціювала серйозний розгляд цього питання. За цей час надійшли пропозиції від трьох авторів: досвідченого київського скульптора, викладача столичної художньої академії Богдана Мазура, його молодого учня з Хмельницького Олександра Кушніра і художника-графіка, скульптора, заслуженого художника України Петра Антипа - автора встановленої у Покровську композиції, присвяченої Леонтовичу.

Варіант Богдана Мазура майже одразу був розкритикований і робочою групою, і громадськістю. На 64-й сесії Покровської міської ради, для здійснення прозорого та чесного вибору між проектами двох авторів, було оголошено про початок анкетування серед мешканців міста щодо вигляду скульптури.

Відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини було розповсюджено 7000 анкет. Більшість опитаних (5072 голоси) обрали варіант пам’ятника, запропонований Петром Антипом. Підтримали цей проект і депутати Покровської міської ради. На сесії було прийняте рішення виділити на спорудження композиції 2,5 млн. гривень. Строк переговорної процедури зі скульптором сплив 16 травня і Покровська міська влада запросила заслуженого художника України Петра Антипа до міста для проведення заключних обговорень і підписання договору з ЖКВ на придбання витвору мистецтва - скульптурної композиції присвяченої Т.Г. Шевченко. На заході були присутні представники міської ради, громадської ради, працівники відділу освіти та активісти міста.

Заступник мера Олена Олехнович представила присутнім скульптора і надала йому слово, але конструктивної дискусії не вийшло. Декілька активних жителів Покровська голосно критикували вибір городян та ставили під сумнів компетенцію Петра Антипа.

Присутній на заході запрошений експерт -  український скульптор, член Національної спілки художників України, Заслужений діяч мистецтв України - Олександр Рідний запевнив громаду у професіоналізмі визнаного митця і намагався роз’яснити деякі спірні на погляд присутніх елементи композиції. Найбільш дивним на зустрічі для присутніх здалося те, що ініціатори встановлення пам’ятника чинять найбільший опір на заключному етапі процедури.

Але пам’ятнику Кобзарю на центральній площі Покровська бути! Оригінальна бронзова скульптурна композиція від відомого митця згідно договору з’явиться біля будівлі ДонНТУ вже до кінця року.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Весняний благоустрій Покровська: комунальники приступили до побілки бордюрів

З приходом тепла в місті Покровськ розпочалось весняне прибирання та облаштування територій, спрямоване на поліпшення зовнішнього вигляду вулиць та тротуарів у громаді.

eye

19

Новини громад

23 квітня 2024 16:02

Допомога тим, хто цього потребує найбільше: з благодійною місією до міста завітав БФ «Крапка відліку»

Партнери та добрі друзі Покровської МВА, які з перших днів повномасштабного вторгнення простягнули руку допомоги, продовжують підтримувати місцевих мешканців та втілювати в життя свої гуманітарні ініціативи.

eye

23

Новини громад

23 квітня 2024 14:58

Як подолати стрес та підтримати своє ментальне здоров`я: покровські психологи взяли участь у квест-грі

Сьогодні, 23 квітня, в Україні відзначають День психолога. З метою популяризації знань з постстресового зростання та підтримання особистісних ресурсів психологів на базі укриття одного з освітніх закладів громади відбулась квест-гра "Ключ від стресу".

eye

63

Новини громад

23 квітня 2024 12:17

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію