• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

До кінця року в Покровську буде встановлено пам’ятник Кобзарю

eye

1609

17.05.2019 13:50

RSS

img

16 травня 2019 року сплив термін переговорної процедури зі скульптором щодо спорудження довгоочікуваного пам’ятника Шевченку. Розмови та суперечки навколо цієї події велися з 2006 року, але з мертвої точки діло зрушило тільки при діючому очільнику міста.   

Навколо пам’ятника Тарасу Шевченку майже двадцять років точилися гострі дискусії. Але два роки тому Покровська міська рада ініціювала серйозний розгляд цього питання. За цей час надійшли пропозиції від трьох авторів: досвідченого київського скульптора, викладача столичної художньої академії Богдана Мазура, його молодого учня з Хмельницького Олександра Кушніра і художника-графіка, скульптора, заслуженого художника України Петра Антипа - автора встановленої у Покровську композиції, присвяченої Леонтовичу.

Варіант Богдана Мазура майже одразу був розкритикований і робочою групою, і громадськістю. На 64-й сесії Покровської міської ради, для здійснення прозорого та чесного вибору між проектами двох авторів, було оголошено про початок анкетування серед мешканців міста щодо вигляду скульптури.

Відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини було розповсюджено 7000 анкет. Більшість опитаних (5072 голоси) обрали варіант пам’ятника, запропонований Петром Антипом. Підтримали цей проект і депутати Покровської міської ради. На сесії було прийняте рішення виділити на спорудження композиції 2,5 млн. гривень. Строк переговорної процедури зі скульптором сплив 16 травня і Покровська міська влада запросила заслуженого художника України Петра Антипа до міста для проведення заключних обговорень і підписання договору з ЖКВ на придбання витвору мистецтва - скульптурної композиції присвяченої Т.Г. Шевченко. На заході були присутні представники міської ради, громадської ради, працівники відділу освіти та активісти міста.

Заступник мера Олена Олехнович представила присутнім скульптора і надала йому слово, але конструктивної дискусії не вийшло. Декілька активних жителів Покровська голосно критикували вибір городян та ставили під сумнів компетенцію Петра Антипа.

Присутній на заході запрошений експерт -  український скульптор, член Національної спілки художників України, Заслужений діяч мистецтв України - Олександр Рідний запевнив громаду у професіоналізмі визнаного митця і намагався роз’яснити деякі спірні на погляд присутніх елементи композиції. Найбільш дивним на зустрічі для присутніх здалося те, що ініціатори встановлення пам’ятника чинять найбільший опір на заключному етапі процедури.

Але пам’ятнику Кобзарю на центральній площі Покровська бути! Оригінальна бронзова скульптурна композиція від відомого митця згідно договору з’явиться біля будівлі ДонНТУ вже до кінця року.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

45

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

94

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

55

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію